Israëlische gemeenschap in Teheran van vóór de Revolutie van 1979 in de kijker

iran-vrouwen

Israëlische vrouwen relaxeren in de tuin van een villa in Teheran, Iran, tijdens de jaren 1970. Screenshot uit de documentaire “Before the Revolution” (… van 1979)

We zijn het misschien allemaal wel vergeten, behalve de oudere generatie dan, maar Iran is niet altijd de sharia-achtige repressieve staat geweest zoals we die sinds 1979 na de val van de Sjah kennen. Voordien leek het een gewone welvaartstaat te zijn waar mannen en vrouwen nagenoeg dezelfde rechten en vrijheden kenden, zoals ook goed is vast te stellen op de bijgevoegde kleurenfoto’s die dateren uit de jaren 1970 van vorige eeuw.

Vóór de omverwerping van de Iraanse monarchie onder de sjah Mohammad Reza Pahlavi en zijn verdrijving en vervanging door religieus dictator Ayatollah Ruhollah Khomeini ging het er helemaal anders aan toe. Echter, de eerste slachtoffers van de islamistische repressie na de Revolutie van 1979 waren zoals kon voorspeld worden: de vrouwen!

Woman Hanging Iran 2’t Gaat er tegenwoordig iets minder vrouwvriendelijker aan toe in Iran (publieke executie van Iraanse vrouwen in 2012)

Op de verkiezingsavond van 17 maart 2015 werd in besloten kring de baanbrekende documentaire “Before the Revolution” uitgezonden in het New Yorkse Center for Jewish History. De documentaire van Dan Shadur, die voor het eerst werd vertoond in 2013, werd op verscheidene filmfestivals vertoond, onder meer op het 18de jaarlijkse New York Sephardic Jewish Film Festival.

Vóór de Revolutie van 1979 onderhielden Israël en Iran nog nauwe ‘niet-officiële’ relaties en militaire banden, en kende Iran een erg bloeiende Israëlische gemeenschap die voor het grootste deel in grote luxe en comfort leefde in Teheran. Villa’s met tuinen en zwembaden, toen nog een ongehoorde luxe in Israël zelf, lokten vele bemiddelde Israëliërs naar de Iraanse hoofdstad.

Tenandere, Iran was één van de eerste landen die de Joodse staat erkenden, meer bepaald op 14 maart 1950, hoewel het voordien in 1947 in de Verenigde Naties tegen het Verdeelplan (Res. 181) had gestemd en later stemde tegen het lidmaatschap van Israël aan de VN. Na de Revolutie van 1979 werden de relaties bevrozen. Vandaag accepteert Iran geen Israëlische paspoorten en houders van een Iraans paspoort wordt het verboden om naar ‘bezet’ Palestina te reizen.

door Brabosh.com

Teheran (Iran) voor 1979. Iraanse studenten vóór de omverwerping van de Iraanse monarchie [fotobron: met dank aan Crethi Plethi]

iranvoor1Toen was geluk heel gewoon. Het leven van vrouwen in Iran, vóór de Revolutie van 1979


Gerelateerd op de Vlaamse Vrienden van Israël:

  • Beelden van de vrouwen van Iran vóór de gewelddadige machtsovername door de Ayatollah’s in 1979 + video [lezen]
  • Vrouwen van Iran en de bittere smaak van de revolutie van 1979 [lezen]
  • Wat als vrouwen in de moslimwereld gelijke rechten zouden hebben? [lezen]
  • Vrouwen in het Midden-Oosten hebben alleen in Israël gelijke rechten [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.