Israël laat 1000 ton cement toe in Gaza, hopelijk om huizen te bouwen en geen tunnels

cement21000 ton cement uit Qatar in Gaza. En nu maar hopen dat er met dit cement huizen voor de Palestijnen worden gebouwd en/of hersteld en het cement niet zal dienen om aanvalstunnels aan te leggen van Hamas en Islamitische Jhad vanuit Gaza naar Israël. Maar ja, wie gaat dat controleren? Hamas zelf maar zeker? 😦

De Israëlische autoriteiten hebben de levering van een scheepslading met 1.000 ton cement toegelaten in de Gazastrook als onderdeel van initiële inspanningen om het territorium herop te bouwen dat werd beschadigd tijdens de terroristisch offensief van Hamas tegen Israël afgelopen zomer. In een persverklaring van de Israeli Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) luidde het als volgt:

“Vandaag werd 1.000 ton cement, dat betaald werd door Qatar, ingevoerd de Gaza-strook voor een project dat is opgenomen in het toepassingsgebied van het mechanisme van de wederopbouw. Er zijn geen vaste hoeveelheden bepaald voor de invoer op een dagelijkse basis. De [geleverde] hoeveelheden gebeurden op verzoek van de Palestijnse Autoriteit overeenkomstig de behoeften van leveranciers die in Gaza de aankopen verrichten.

De lading cement werd op voorhand betaald door Qatar, dat vorige week had aangekondigd dat het de heropbouw van 1000 woningen zou betalen in Gaza als onderdeel van een eerder gedane belofte van 1 miljard dollars aan steun. Qatar heeft zich de laatste jaren ontpopt als hoofdsponsor van de terreurgroep Hamas en ook Hamasleider Khaled Meshaal, chef van het politburo, heeft er sinds enkele jaren zijn hoofdkwartier geponeerd.

Israël heeft de levering toegestaan ondanks het feit dat Hamas in het verleden het cement en andere bouwmaterialen gebruikte om tunnels aan te leggen om vanuit Gaza in Israël  aanslagen te plegen. Inspanningen voor de wederopbouw van Gaza komen maar traag op gang sinds de voorbije zomeroorlog er, waarvoor sommige de schuld leggen bij de voortdurende impasse tussen Palestijnse rivaliserende facties — enerzijds Hamas in Gaza en Al Fatah dat de Palestijnse Autoriteit controleert –  en die de wederopbouw van Gaza verhindert. Bovendien aarzelen veel Arabische landen, die hun eigen binnenlandse en regionale problemen hebben, nog steeds om Gaza bij te springen ondanks de vele beloftes.

Gaza exporteert weer naar Israël:

tomaten

27 ton Gazaanse tomaten en 5 ton aubergines bestemd voor de Israëlische markt

The Jerusalem Post berichtte op 11 maart ’14 dat voor het eerst in zeven jaren groenten vanuit de Gazastrook werden ingevoerd naar Israël. De vrachtlading omvatte 27 ton tomaten en 5 ton aubergines (zie plaatje boven), die naar Zuid-Israël werden vervoerd om daar te worden verkocht. Alles samen hebben de Gazaanse boeren 27.000 NIS ontvangen voor hun groenten.

De invoer uit de Gazastrook werd verboden nadat soldaat-korporaal Gilad Shalit werd ontvoerd door Palestijnse terroristen en vijfeneenhalf jaar lang werd gegijzeld door Hamas totdat hij uiteindelijk op 18 oktober 2011 vrij kwam nadat hij werd geruild voor 1.027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, waarvan 27 vrouwen.

door Brabosh.com