Sommige Israëlische Arabieren stemden voor rechtse en zelfs religieuze partijen

arab-bibiEen Arabische fan van Bibi, 17 maart 2015

Plaatje van de Facebookpagina van de Arabische Al-Fajer TV, Tulkarem, Samaria [bron]

Sommige Israëlische Arabieren stemden voor rechtse en zelfs religieuze partijen. Dat bleek bijvoorbeeld uit de uitslagen in de Arabische stad Nazareth waar de Joint Arab List 92 procent van de stemmen kreeg. De overige stemmen gingen naar: 2,68% voor de Zionistische Unie, 2,09% voor Meretz, 1,06% voor Likoed, 0,42% voor Kulanu, 0,39% voor Yisrael Beiteinu, 0,22% voor Yesh Atid, 0,19% voor Shas, 0,13% voor Aleh Yarok en 0,04% voor Yahad.

Avraham BurgDe Joodse Avraham Burg van Hadash

Over het hele land kreeg de Joint Arab List 438.251 stemmers achter zich, waaronder ook een onbekend aantal Joodse stemmen. Het communistische Hadash, één van de vier coalitiepartijen, is namelijk een Joods-Arabisch gemengde lijst met o.a. de communisten Dov Khenin (8ste pl.), Leah Zemel Warshawski (20ste pl.), Noah Levy (21ste pl.) en uittredend parlementslid de 74-jarige Tamar Gozansky op de Joint Arab List, die werd getrokken door de Israëlische Arabier Ayman Odeh [zie hier volledige lijst kandidaten van de Joint Arab List 2015].

In het totaal steeg het aantal Israëlisch-Arabische parlementsleden van 12 naar 17 leden, waarvan 13 via de Joint Arab List werden verkozen, echter ook Likoed en de Zionistische Unie hebben elk een Arabische verkozene op hun lijsten.

Ook in de nederzettingen op de West Bank de Joodse gemeenten in Judea & Samaria werd gestemd, ‘Oost’ Jeruzalem niet meegerekend (waar zo’n 200.000 Israëliërs wonen) vermits Jeruzalem na de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd herenigd. Eind juni 2014 woonden er 382.031 Israëliërs in Judea & Samaria.

Van de 206.000 kiesgerechtigden in Judea & Samaria brachten 163.000 mensen hun stem uit of zowat 80% van de Israëlische bewoners in de Palestijnse gebieden. De partij Joods Huis van Naftali Bennett bleek met 41.000 stemmen de grootste partij. Likoed behaalde ca. 27.000 stemmen.

Chamie_Chart

door Brabosh.com


Met dank aan EoZ voor zijn hint.