Hamas een terreurorganisatie? #AskHamas (‘Vraag Hamas’) mediacampagne compleet de mist in

askhamas2

Hamas had het zich zo mooi voorgesteld: om te laten zien dat ze “geen terreurorganisatie, maar een nationalistische bevrijdingsbeweging is”, zoals haar mediacoördinator Taher al-Nounou op zijn Facebook-pagina schreef, had de Palestijnse Allah-strijderspartij op Twitter vijf dagen lang vragen te beantwoorden die gesteld kunnen worden onder de hashtag #AskHamas (“Vraag Hamas”).

Deze imagocampagne diende gericht te zijn op een Europees publiek, en niet toevallig op een moment dat de beslissing dichterbij komt of Hamas op de EU-lijst van terroristische verenigingen blijft staan of er definitief vanaf wordt gehaald. Voor haar online vragenuurtjes maakte de organisatie een Engelstalig Twitter-account aan  (@HamasInfoEn), via welk vooraanstaande Hamas-functionarissen vragen wilden beantwoorden.

Officieel zou de actie afgelopen vrijdag beginnen. Maar daarvoor werd de hashtag #AskHamas al gebruikt, en wel duizenden keren – namelijk door Hamas-tegenstanders. Die namen de naam van de campagne als aanleiding om de terreurbende zowel met scherpe kritiek als bijtende spot te overladen en haar steeds opnieuw aan haar misdaden te herinneren.

“Waarom hebben jullie in 2002 in Netanya bij een Paasviering 30 joodse burgers vermoord, waaronder 20 van meer dan 70 jaar oud?”, vroeg bijvoorbeeld de Amerikaanse journalist Jeffrey Goldberg. “Wanneer vindt dit jaar de gay-parade in Gaza plaats?”, schreef de Twitteraar “JayRooTheDee”. “Welke islamitische organisatie biedt de beste ziektekostenverzekering voor haar leden?”, wilde “I Support Israel” weten. En zo ging het monter door:

Hoe voel je je wanneer je leiders zich in een extravagant hotel in Doha verstoppen, terwijl in Gaza de oorlog woedt? – Lahav Harkov  (@LahavHarkov)

Wanneer gaan jullie verkiezingen houden en ermee stoppen jullie politieke tegenstanders te vervolgen? – John Sargeant (@JPSargeant78)

Zet in volgorde van belangrijkheid: 1. Gezondheidswezen 2. Woningbouw 3. Sociale uitkeringen 4. Overwinning op Fatah 5. Tunnels om Joden te doden. – Elder of Ziyon (@elderofziyon)

Wanneer jullie een verzetsbeweging voor Palestijnen zijn, waarom doden jullie dan zoveel Palestijnen? – Silem (@psSilem)

Geloven jullie nog steeds dat de Rotaryclubs stiekem door Joden gecontroleerd worden? – Jeffrey Goldberg  (@JeffreyGoldberg)

Toen jullie afgelopen zomer raketten op Jeruzalem hebben afgevuurd, hebben jullie toen ook geprobeerd de Rotskoepel te raken? – NGO Monitor (ngomonitor)

Waarom hebben jullie op 9 maart 2002 in café Moment mijn vriendinnen Orit Ozarov en Livnat Dvash evenals negen andere onschuldige Israëli´s vermoord? – Marco Sermoneta (@MarcoCSermoneta)

Behoorde het tot jullie plan voor “de bevrijding van Palestina” om deze 13-jarige Arabisch-islamitische Israëli met een raketscherf te raken? – Robert Joffe (@RobertJoffe)

Als er in het bos een boom omvalt en niemand heeft hem horen vallen, is dat dan nog steeds de schuld van Israël? – Robert Joffe  (@RobertJoffe)

Importeren jullie eigenlijk die Israëlische vlaggen die jullie in brand steken? Of naaien jullie die zelf? – Elder of Ziyon (@elderofziyon)

Toen daarna Huda Naim, een vrouwelijke functionaris van Hamas, het propaganda-account overnam, om als eerste vragen de beantwoorden in de zin van de radicaalislamitische partij, was de campagne #AskHamas al lang door critici van de organisatie gekaapt. Er zijn inmiddels al meer dan 120.000 tweets via deze hashtag, de overgrote meerderheid gericht tegen Hamas.

Voor de antisemitische terreurorganisatie is dit een eersterangs social media ramp, ook al wordt de actie voortgezet. “De campagne schijnt een heel slecht idee te zijn”, spotte de journalist Yair Rosenberg dan ook: “zijn jullie er heel zeker van dat diegenen die deze campagne heeft georganiseerd geen spion van de Mossad is? Ik zeg het alleen maar even.”

door Alex Feuerherdt


bron-logo