Zionistische Unie behoudt ruime voorsprong op Likoed in laatste peilingen

peiling13maart
Met nog maar twee dagen te gaan, oogt de laatste kiespeiling (vrijdag 13 maart ’15) niet zo best voor premier Benjamin Netanjahoe. Zijn partij Likoed loopt in de peilingen vier zetels achter op de centrumlinkse Zionistische Unie (Arbeidspartij plus Hatnua) geleid door Isaac Herzog en Tzipi Livni.

Dat wil niet zeggen dat Herzog automatisch de nieuwe premier zal worden. Als Herzog wint krijgt hij wel het voorrecht om dat als eerste te proberen maar dan moet hij nog wel eerst een coalitie bij mekaar krijgen die hem daarin steunt. Als dat niet lukt kan Netanjahoe het alsnog opnieuw proberen. Dat zou president Obama niet leuk vinden als Bibi terug premier zou worden.

Isaac HerzogEchter, indien de Zionistische Unie en Likoed  het eens kunnen worden om samen de nieuwe regering te leiden, zou het natuurlijk erg snel kunnen gaan. Samen hebben ze immers 46 voorspelde zetels op minimum 60+1. Nog een paar religieuze partijen erbij of Kulanu en Yesh Atid erbij en de zaak is beklonken met een comfortabele meerderheid (66 zetels) en Isaac Herzog als premier (plaatje rechts).

Met de Arabische partijen, thans een coalitie van vier (samen 13 zetels?), wil traditiegetrouw niemand in zee gaan, hoewel alle opties open blijven. Het belooft voor de formatie alleszins geen gemakkelijke opgave te worden, noch voor Herzog en ook niet voor Netanjahoe. Het zouden wel eens erg lange formatiegesprekken kunnen worden waarvan niemand de uitkomst durft of kan voorspellen.

Netanjahoe zal het zich ongetwijfeld al lang beklaagd hebben dat hij begin december ’14 vervroegde verkiezingen heeft uitgeschreven. Het blijft een kolossale blunder van Bibi om, met nog twee jaar te gaan, er vroegtijdig de brui aan te geven, net nu de onderhandelingen met Iran omtrent haar nucleair programma naar een ontknoping afstevenen.

Grappig was ook het debat dat gisteravond plaatsvond in de studio’s van Channel 2 waar Bibi en Buji (Netanjahoe en Herzog) de degens kruisten. Debat dat door Bibi bijzonder makkelijk op één been werd gewonnen. Ondanks het feit dat Channel 2 op de hand was van Herzog en telkens het volume hoger draaide toen die aan het woord kwam en bij Netanjahoe het altijd lager zette.

bibi-happyIn zijn enthousiasme verslikte Herzog zich toen de kwestie Jeruzalem ter sprake kwam. In plaats van te zeggen “Ik zal een Verenigd Jeruzalem beschermen,” zei Buji: “Ik zal een Verenigde Netanjahoe beschermen.”

Het was lang geleden dat ik Bibi zo breed heb zien grijnzen als na deze domme Buji verspreking (plaatje rechts.) 🙂

door Brabosh.com


Gerelateerd op de Vlaamse Vrienden van Israël:

  • Op til staande machtswissel in Israël verandert niks voor pro-Israëlactivisten [lezen]
  • Kieskompas verkiezingen Israël – Doe de test! [lezen]
  • Israëlische verkiezingen beloven spannende strijd tussen Bibi’s Likoed en Herzogs Arbeidspartij [lezen]
  • Netanjahoe ontbindt regering en schrijft nieuwe verkiezingen uit [lezen]