Opmerkelijk: voor het eerst in zeven jaren voert Israël groenten in vanuit Gaza

palestinian_marketIsraëlisch fruit en groenten te koop aangeboden op een markt in Gaza, 19 maart 2010. Bemerk de hebreeuwse opschriften op de verpakking (bron foto: AFP/Mohammed Abed)

“Na zeven magere jaren komen zeven vette jaren,” luidt een Egyptische mythe uit de tijd van Farao Djoser omstreeks 2.670 v. Chr. Misschien is het thans de beurt aan het volk van Gaza om zeven vette jaren te beleven, sinds Israël en Hamas in het geheim onderhandelen over een langdurige hudna, een staakt-het-vuren bestand op z’n Arabisch.

Terwijl in Judea & Samaria (op de Westbank) de Palestijnen op instignatie van PA-president Mahmoud Abbas een massieve campagne hebben gelanceerd tot een economische boycot van Israël en groenten en fruit door de Palestijnse activisten van de markten worden gehaald en tegelijk een campagne handhaaft die zich richt tegen normalisering van de relaties tussen Israël en de Palestijnen, lijkt zich in Gaza net het tegenovergestelde af te spelen.

The Jerusalem Post bericht vandaag 11 maart ’14 dat voor het eerst in zeven jaren groenten vanuit de Gazastrook werden ingevoerd naar Israël. Dat meldde de Radio van het Leger vandaag woensdag. De vrachtlading omvatte 27 ton tomaten en 5 ton aubergines (zie plaatje boven), die naar Zuid-Israël werden vervoerd om daar te worden verkocht. Alles samen hebben de Gazaanse boeren 27.000 NIS ontvangen voor hun groenten.

De invoer uit de Gazastrook werd verboden nadat soldaat-korporaal Gilad Shalit werd ontvoerd door Palestijnse terroristen en vijfeneenhalf jaar lang werd gegijzeld door Hamas totdat hij uiteindelijk op 18 oktober 2011 vrij kwam nadat hij werd geruild voor 1.027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, waarvan 27 vrouwen.

Recentelijk werd de economische ban opgeheven naar aanleiding van het huidige bijzondere sabbatjaar. Het zogeheten shmita jaar, dat begon met Joods Nieuwjaar in september 2014 anno 5775, is tevens een jubileum jaar dat het 50ste landbouwjaar markeert. Het shmita jaar is het zevende jaar van de zevenjarige  landbouw cyclus die wordt gemandateerd door de Torah voor het hele Land van Israël.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.