VN-rapporteur eist onderzoek naar burgerslachtoffers tijdens recente Gaza oorlog

makarim

Een afgevaardigde van de Verenigde Naties heeft opgeroepen om een onderzoek uit te voeren naar de burgerlijke slachtoffers tijdens het recente Israël-Gaza conflict en gevraagd om de plannen tot heropbouw van Gaza te implementeren.

Makarim Wibisono (plaatje boven), een moslim diplomaat uit Indonesië die recent de positie overnam van zijn voorganger, de omstreden Amerikaanse antisemiet Richard Falk, als Speciale Rapporteur omtrent Rechten van de Mens in de Palestijnse Gebieden, deed eveneens aanbevelingen om de blokkade van Gaza op te heffen, het stoppen van mishandeling van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap en een halt aan het vernietigen van huizen van Palestijnen die verdacht worden van terrosime, als deel van een rapport dat deze week wordt neergelegd in de UN’s Human Rights Council [UNHRC].

In het bericht riep Wibisono Israël tevens op om:

“Onmiddellijk een grondig, doeltreffend, onafhankelijk, onpartijdig en transparant onderzoek te verrichten naar alle vermeende incidenten van het doden van burgers tijdens de vijandelijkheden en de resultaten openbaar te maken en alle maatregelen te ondernemen genomen met betrekking tot verantwoording.

De grimmige ongelijkheid in het aantal slachtoffers aan beide zijden… weerspiegelt het [scheefgetrokken] machtsevenwicht en de disproportionele hoge tol onder de Palestijnse burgers, die vragen doen rijzen of Israël zich heeft gehouden aan de beginselen van internationaal recht omtrent onderscheid, proportionaliteit en voorzorgsmaatregelen.”

Wibisono werd de toegang tot Israël ontzegd om alzo de Gazastrook te bereiken in het kader van zijn onderzoek. Zijn bevindingen zijn gebaseerd op interviews met getuigen en slachtoffers in Amman en eveneens in Caïro alsmede videogesprekken met slachtoffers in de Gazastrook, volgens het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News.

Volgens Wibisono werden tijdens de recente zomeroolog juli-augustus 2014, ca 2.256 Palestijnen gedood waarvan 1.563 burgers zouden zijn waaronder 538 kinderen. De Israëlische Veiligheidsdienst echter, spreekt over 2.140 Palestijnse slachtoffers waarvan minder dan de helft burgers zijn. Ruim 52 procent van de slachtoffers zijn militieleden [lees: terroristen], veiligheidsagenten en politie van Hamas en van het dozijn gelieerde terreurgroepen die in de Gazastrook opereren onder het centrale commando van Hamas. Bovendien sneuvelden aan Israëlische zijde 66 soldaten en vijf burgerslachtoffers.

Opvallend in het rapport van Wibisono is dat nergens wordt geschreven over de terreur- en aanvalstunnels die door Hamas en Islamitische Jihad vanuit Gaza naar Israël werden gegraven, niets over de opslag van raketten en mortiergranaten in UNRWA scholen, noch over het opstellen van lanceerinstallaties in moskeeën, ziekenhuizen, kleutertuinen en andere openbare gebouwen in de dichtbevolkte wijken van Gaza. In het rapport schrijft Wibisono enkel dat “door Palestijnse gewapende groepen in Gaza duizenden raketten willekeurig werden afgevuurd.”

Wibisono besluit zijn ‘onpartijdig’ rapport als volgt:

“Stemmen vanuit overal in de Bezette Palestijnse Gebieden roepen unaniem op tot verantwoording, een einde van de blokkade en een einde van de bezetting. Om een andere ronde van dodelijk geweld te vermijden, moeten de onderliggende problemen die het conflict bestendigen en de bijna dagelijkse schending van de mensenrechten van het Palestijnse volk worden aangepakt en de verantwoordelijken voor de rechter gebracht.”

Makarim Wibisono, die in juni 2014 voor een zes-jarige ambtsermijn werd aangesteld tot Bijzonder Rapporteur voor de Verenigde Naties, is geen onbeschreven diplomaat en heeft eerder zijn pro-Palestijnse [lees: anti-Israëlische] standpunten bij herhaling geventileerd. Zoals hieronder blijkt is zijn aanstelling geen toevallige keuze geweest.

Reeds in maart 2014 had Hillel Neuer, directereur van UN Watch, de aanstelling van Wibicono voorspeld en noemde zijn aansteling problematisch en beschuldigde Wibisono dat hij in het verleden “Israël beschuldigde van ‘gewetenloos gebruik van geweld tegen de Palestijnen’, ‘onhoudbare daden van agressie’ en het hebben van een ‘beleid van vergelding tegenover de gehele Palestijnse natie.”

Neuer zei dat:

“Wibisono heeft verwezen naar de ‘grimmige en wrede aard van het beleid van de bezettende macht,’ beschuldigde Israël van ‘de agressor en de bedrijver van wellustig geweld’, en minimaliseerde bij herhaling het Israëlische lijden, sprekend van ‘het handjevol Israëliërs dat gestorven is,’ en van Israëls strijd tegen raketten en andere terreuraanslagen als zijnde slechts een bijzonder ‘mager excuus’.”

De UNHRC heeft naar verluidt 37 rapporteurs, waarvan 15 zijn aangesteld voor specifieke landen. Maar Israël is het enige land tot wie een rapporteur permanent werd aangesteld. Het mandaat van deze Speciale Rapporteur focust zich enkel en alleen op Israëlische acties ten aanzien van de Palestijnen.

Israël onderhoudt geen diplomatie relaties met Indonesië, het thuisland van VN-rapporteur Makarim Wibisono, en de opeenvolgende regeringen weigeren tot op heden de soevereiniteit en het bestaansrecht van Israël te erkennen. De bevolking van Indonesië bestaat voor 87.2% uit moslims, waarvan 99% Soennieten zijn, net zoals overigens de Palestijnen. In sommige provincies is de islamitische shariawetgeving van toepassing.

Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er ca. 2000 Joden in Indonesië dat voordien een kolonie van Nederland was [1816-1945]. Tegenwoordig blijven er naar schatting 20 tot 100 Joden meer over, waarvan een 20-tal in Jakarta leven en 25 in Surabaya.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.