Welk tegengif tegen de radicale Islam? [Daniel Pipes]

ex-moslim

“Radicale Islam is het probleem, gematigde Islam is de oplossing” is mijn parool sinds 2002, wat betekent dat vele problemen van de Islam enkel kunnen opgelost worden wanneer moslims het Islamisme afzweren, een poging om terug te vallen op een middeleeuws model, en een moderne, gematigde en buurvriendelijke versie van hun geloof zullen verkiezen.

Veel mensen zijn het niet eens met deze analyse, maar niemand heeft een alternatieve oplossing aangeboden. Thans heeft Murat Yetkin, hoofdredacteur van de Hurriyet Daily News in Turkije, dit gedaan in een recente column, “Antithese van de radicale Islam is niet gematigde Islam, het is secularisme.”

Hij vindt mijn oplossing verouderd en in diskrediet geraakt: “Toen radicale Islamistische bewegingen begonnen te ontstaan, probeerden politici in het Westen… ‘gematigden’ te recruteren, ze op te bouwen “zonder zich te realiseren of geen moeite deden om te begrijpen dat zij de nieuwe radicalen zouden worden.” Yetkin zoekt dit patroon afwisselend in Afghanistan, Pakistan, Irak, Egypte, Irak en Syrië.

[..]

door Daniel Pipes


Klik hier om het artikel verder te lezen op de website van Daniel Pipes Middle East Forum