Tijd voor de waarheid: Europa´s Joden worden in de steek gelaten [Jossi Aloni]

amramaPlaatje uit de oude doos: 1943. Joodse soldaten in het Poolse leger. De man in een zwart pak is Moshe Tehrani (een Perzische Jood die in 1932 alijah maakte naar Brits ‘Palestina’), hier met zijn vrienden Joodse soldaten in het leger van majoor Anders. Moraal van het verhaal: (Nagenoeg) alleen de Joden kunnen zichzelf en mede-Joden helpen en redden. [bron foto: “Het merkwaardige verhaal van hoe Poolse Joden andere Joden hebben bevrijd.”]

Terwijl vooraanstaande Israëlische persoonlijkheden Europa´s Joden tot de Alijah oproepen en Europese regeringsvertegenwoordigers op hun beurt de Joden ertoe oproepen om te blijven, verklaart het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat men alle argumenten tegen elkaar moet afwegen en in het oog moet houden dat de toenemende bedreiging van de radicaalislamitische terreur in Europa een massale immigratie van de Joden naar Israël onvermijdelijk zou maken.

“Het is tijd voor de waarheid – de Joden van Europa werden in de steek gelaten. De bescherming die de meeste van deze Joden in deze landen genieten, is een grap. En het is hen zelfs niet toegestaan zichzelf te bewapenen en zichzelf te verdedigen”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken kort na de terroristische aanslag voor de synagoge in Kopenhagen, waarbij de ongewapende, vrijwillige beveiligingsman Dan Ozen gedood werd.

Hoge Israëlische ambtenaren van een al bijna criminele behandeling van joodse gemeenten die zichzelf gewoon alleen maar willen beschermen. “De Europeanen willen gewoon het feit niet erkennen dat radicaalislamitische terreur antisemitisch is, omdat ze politiek correct willen blijven en absoluut niet de islamitische gemeenschap in Europa boos willen maken”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Zonder goede diagnose bestaat er ook geen behandeling.”

Hij zei eveneens: “Er zijn enkele Europese elanden die meer doen dan andere. Desalniettemin moeten ze allemaal hun veiligheid verbeteren. Geen enkele natie is immuun tegen terrorisme. Wat er op dit moment in veel Europese landen gebeurt, is het resultaat van onverantwoordelijkheid. De signalen zijn er, de Europeanen moeten wakker worden.”

De jongste serie aanvallen is pas het begin, vreest men in Israël. In de ogen van de regering is er sprake van een duidelijk en zorgwekkend patroon, volgens welk de radicale islamieten eerst de Europese waarden aanvallen (zoals de vrijheid van meningsuiting, zie “Charlie Hebdo”) en onmiddellijk daarna de Joden tot doelwit nemen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman ziet daarin een bevestiging: “We hebben hier het bewijs voor hetgeen wij al jarenlang zeggen, namelijk dat Israël en de Joden het eerst blootstaan aan deze aanvallen, omdat wij ons in de frontlinie van de oorlog tegen terroristen bevinden, die uiteindelijk de hele vrije wereld in het vizier hebben.”

door Jossi Aloni


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel in Israel Heute van 2 maart 2015
bron-logo