Netanyahu, Churchill en de toekomst van Europa [Richard Kemp]

netan-congresIsrael’s eerste-minister Benjamin Netanyahu spreekt voor een gezamelijke sessie van het Amerikaanse Congres op 24 mei 2011 (bron foto: PBS video screenshot)

Binnen een paar dagen zal de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het Amerikaanse Congres voor de derde keer toespreken. De enige andere buitenlandse leider die dat voorrecht ooit heeft gehad was Winston Churchill. Net zoals Churchill, toen die voor het eerst het Congres toesprak in december 1941, neemt Netanyahu hiermede een risico.

Voor Churchill was dit een risico voor zijn zijn leven – hij had te maken met een gevaarlijke transatlantische reis aan boord van het slagschip HMS Duke of York door stormachtige in door Duitse onderzeeboten geteisterde wateren. Voor Netanyahu echter, is het een risico voor zijn eigen politieke carrière en tevens het op het spel zetten van de relatie van zijn land met de Verenigde Staten, gezien de intense presidentiële oppositie tegen zijn toespraak.

Maar net zoals Churchill dat was, is Netanyahu een vechtende soldaat en, net zoals Churchill, een keiharde politieke leider die niet bang is om dergelijke risico’s te nemen wanneer er zoveel op het spel staat. En in beide gevallen, kan de inzet niet hoger zijn, niet groter zijn dan hun eigen leven, politiek fortuin of rivaliteit en beïnvloedt het niet alleen hun eigen landen en de Verenigde Staten, maar de hele wereld.

[..]

door Richard Kemp


Klik hier om het artikel verder te lezen op de website van The Gatestone Institute