Ron Prosor reikt Oscars uit in de VN-Veiligheidsraad: “And the Oscar goes to….” +video

UN-AbbasRon Prosor reikte ook een Oscar uit aan Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit: “En tenslotte voor het herschrijven van de geschiedenis: de Oscar voor de beste bewerking gaat naar. . . de Palestijnse Autoriteit. Maar eigenlijk heeft de Palestijnse Autoriteit al meer dan genoeg prijzen van deze instelling gekregen.”

De VN-veiligheidsraad heeft deze week een bijeenkomst ter ere van zijn 70-jarig bestaan gehouden, die zijn betrokkenheid op de terreinen vrede en veiligheid moest benadrukken. Omdat deze bijeenkomst een dag na de uitreiking van de Oscars in Los Angeles plaatsvond, maakte de Israëlische VN-ambassadeur, Ron Prosor, gebruik van de gelegenheid om symbolisch zijn eigen Oscars uit te reiken. Hij deelde Oscars uit aan landen in het Midden-Oosten, die regelmatig mensenrechten schenden, maar daarvoor echter door de VN niet ter verantwoording worden geroepen.

“Gisternacht waren miljoenen ogen gevestigd op Hollywood. Wanneer men bij de VN Oscars zou uitreiken voor het handhaven van vrede en veiligheid zou het mij niets verbazen wanneer de volgende kandidaten in de prijzen zouden vallen”, zei Prosor in het begin van zijn speech. Daarna stelde hij, op nogal sarcastische toon, de categorieën voor:

– Voor de beste acteerprestatie: voor het uitbeelden van een sympathiek land, dat en passant atoomwapens ontwikkelt en de Holocaust ontkent en met de vernietiging van een andere lidstaat dreigt. . . gaat de Oscar naar Iran.

– In de categorie de beste bijrol: voor de onverbiddelijke ondersteuning van het Assad-regime bij het vermoorden van honderdduizenden burgers. . . gaat de Oscar naar Hezbollah.

– In de categorie beste visuele effecten: voor het met succes weghouden van vrouwen in het openbaar. . . gaat de Oscar naar. . . let op, verrassing . . . Saoedi-Arabië.

– En tenslotte voor het herschrijven van de geschiedenis: de Oscar voor de beste bewerking gaat naar. . . de Palestijnse Autoriteit. Maar eigenlijk heeft de Palestijnse Autoriteit al meer dan genoeg prijzen van deze instelling gekregen.

Prosor sloot zijn speech af met de volgende woorden: “Als we in de echte wereld vrede en veiligheid willen bereiken, dan moeten we het doek van dit absurde theater kapot scheuren en terugkeren naar de echte waarden van de VN-charta.”

Video: Prosor at UNSC: “And the Oscar goes to….”

door Israel Heute


in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron naar een artikel op Israel Heute van 26 februari 2015

bron-logo