Berlijn: Joodse gemeente verbergt haar eigen krant!

berlin-synagogeDe vestiging van de Joodse gemeente te Berlijn: het Centrum Judaicum

De Joodse gemeente in Berlijn verstuurt aan haar ongeveer 10.000 leden maandelijks een tijdschrift genaamd “JüdIsches Berlin” (Joods Berlijn). Dit tijdschrift wordt via de post verstuurd. Tot nu toe lag het onverpakt in de brievenbus, alleen voorzien van een adressticker. Sinds deze maand wordt het bezorgd in een omslag zonder opdruk. Je haalt hem uit de brievenbus en weet helemaal niet wat er in zit.

JudischenDe gemeenteleden waren verbaasd, maar vonden een plausibele verklaring. In het voorwoord van de februari-editie namelijk schrijft de gemeentevoorzitter Gideon Joffe: “Helaas moeten wij (…) er nu ook aan denken hoe we de waarschijnlijkheid van vijandigheden tegen gemeenteleden kunnen beperken. Daarom zullen wij ´Joods Berlijn´ in het vervolg in een neutrale envelop versturen.”

Deze veiligheidsmaatregel zou genomen zijn in overleg met de Berlijnse politie en de veiligheidsdienst van de joodse gemeente.

De autoriteiten maken zich zorgen over aanvallen op individuele Joden in Berlijn. Daarom adviseert men Joden om in stadsdelen met een groot islamitische bevolkingsaandeel niet als herkenbare Jood op te treden, dus indien mogelijk geen klassieke hoofdbedekking of een Davidsster te dragen.

En opdat in deze wijken Joden niet al aan de brievenbus te herkennen zijn als daar het joodse tijdschrift “Joods Berlijn” uitsteekt, wordt het blad gecamoufleerd. De joodse gemeente verbergt haar eigen krant.

Willen we dat toelaten? We moeten het toelaten, want de veiligheid gaat voor. Hoe is echter ons leven veranderd, dat een joodse krant in Berlijn verborgen moet worden? Tien jaar geleden zou ik dat nog als een slechte mop hebben beschouwd. Toen waren daar de afgelopen zomer de lage en gemene Palestijnse haatdemonstraties.

In Parijs werden mensen in een supermarkt vermoord, alleen omdat zij Joden waren. In Kopenhagen hadden eigenlijk families moeten sterven die de bar mitswa vierden. Ook zij hadden moeten sterven, alleen omdat zij Joden zijn. Een joodse bewaker gooide zich voor hen en werd doodgeschoten. Hij offerde zich op.

Toen minister-president Benjamin Netanyahu enkele dagen geleden de Europese Joden uitnodigde te emigreren, verzekerde bondskanselier Angela Merkel dat Joden veilig zouden kunnen leven in Duitsland. Goed! Maar tegen welke prijs? Dat er voor hun kleuterscholen politieagenten met machinepistolen moeten staan zoals in een burgeroorloggebied? Dat de synagogen worden beveiligd zoals zwaar bewaakte gevangenissen? Dat men zich niet herkenbaar moet maken als Jood en dat men nu de eigen krant verbergt?

De haat tegen Joden is een eeuwenoude geestesziekte. Waarom hebben we deze ziekte de afgelopen 70 jaar bestreden wanneer ze nu met immigranten uit het Midden-Oosten naar ons terugkeert en opnieuw uitbreekt?

Ik ken veel moslims, die uiteraard geen haat tegen de Joden voelen en ook niet aanwakkeren. Maar er zijn anderen, die dat wel doen. Dat is de waarheid.

door Gunnar Schupelius

in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron naar een artikel in Berliner Zeitung – B.Z. van 18 februari 2015

Een gedachte over “Berlijn: Joodse gemeente verbergt haar eigen krant!

 1. Ik ken ook veel moslims via mijn werk en ik ken geen enkele moslim die de joden niet haten!
  Zij vertellen me dat de WTC torens, IS onthoofdingen, Boko Haram, allemaal het werk is van Amerika en Israël om zo de moslims in een slecht daglicht te plaatsen en een reden te geven om deze landen binnen te vallen. Gemanipuleerde beelden want 99% van de media is in handen van de joden beweren ze. Deze mensen zijn gewoon achterlijk en dan te weten dat deze collega’s geschoolde werknemers zijn die hun school hebben afgemaakt.
  Woon te Antwerpen en heb nog nooit last gehad met een jood in het verkeer,nog op de tram of in het joods kwartier. Maar helaas al veel agressie met moslims en dan voornamelijk Marokkanen, je kan er niet omheen het zit in deze mensen hun genen! Liegen stelen en bedriegen is bij hen dagelijkse kost! Zij haten de joden en de Belgen en ik kan het weten daar ik er moet mee samen werken en ze door en door ken ondertussen. Er zijn natuurlijk toffe kerels bij waar je mee kan lachen maar begin niet over godsdienst of het hek is van de dam.
  Maar je maakt jezelf niet populair als je dit verteld tegen mensen in je omgeving die niet met moslims in contact komen.
  Spijtig maar het is niet anders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.