Henrik Broder over veel Europese Joden: ‘Je kunt de dhimmi uit het getto halen, maar niet het getto uit de dhimmi’

europese-jodenEuropese Joden vóór de Tweede Wereldoorlog op weg naar ‘Palestina’

“Ik wil niet leven in een land waar de Kristallnacht alleen met bewakers voor de deur herdacht kan worden.”
[Lodewijk Asscher, minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 9.11.2014 te Amsterdam]

In “Die Welt” omschrijft de schrijver Henryk M. Broder de actuele gemoedstoestand van veel Joden in Duitsland die, ondanks grote woorden van de bondskanselier betreffende hun veiligheid, voor hun leven moeten vrezen, omdat de islam zich met hulp van diezelfde bondskanselier zat vreet.

…Wat we op dit moment meemaken, is geen Renaissance van het joodse leven in Duitsland en in Europa, maar het einde van een experiment. Het is voorbij. Er bestaat toch geen leven na de dood. De festivals van de joodse cultuur, die inmiddels in iedere kleine stad wordt gehouden, bewijzen alleen maar dat de joodse cultuur daar het populairst is waar geen Joden zijn. Die storen alleen maar.

wassermanMaar ook over het antisemitisme kan beter gediscussieerd worden als er geen Joden mee aan tafel zitten. Die zijn vooringenomen. En wie denkt op een kerkhof een discotheek te kunnen exploiteren, krijgt op zeker moment met de zielen van de doden te maken.

Zoals al vaker in hun geschiedenis geloven en hopen de Joden dat het om een storm gaat die wel weer voorbij zal trekken. Ze zouden lering moeten trekken uit de geschiedenis. Het wordt niet beter, het zal erger worden. Toulouse was het voorspel voor Brussel, Brussel leidde tot Parijs, en Kopenhagen zal niet het eindstation geweest zijn. De lijst met aanslagen wordt steeds langer en de inslagen komen steeds dichterbij.

Zelfs de president van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, die zich inspant voor positieve public relations, dus voor het vermijden van paniek en voor rust, heeft na Kopenhagen verklaard dat terreur tegen islam-kritische journalisten en joodse instellingen “definitief midden in Europa” zouden zijn aangekomen. Hoe waar. En hoe banaal.

Het moorddadige antisemitisme is geen meester uit Duitsland. Het behoort intussen tot Europa – net zoals het geïmporteerde “islamisme” dat het voortbrengt. En het spookachtige daaraan is: De Joden doen nog steeds net alsof er niets aan de hand is. Ze zijn bang dat de optie om naar Israël te kunnen gaan hen aangerekend zou kunnen worden als landverraad. “We prakkiseren er zelfs niet over”, verzekeren ze. Het enige dat ze wensen is een “betere beveiliging van joodse instellingen”. Bidden, leren en vieren onder politietoezicht.

Je kunt de dhimmi uit het getto halen, maar niet het getto uit de dhimmi.

door Henryk M. Broder

in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron naar een artikel in Die Welt van 20 februari 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.