Zoveelste verwoesting van Joodse begraafplaats accentueert grote golf van antisemitisme in Frankrijk

juif-cime

Op een joodse begraafplaats in het oosten van Frankrijk werden volgens informatie van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, honderden graven geschonden. Dat deelde hij zondagavond mee.

Bij een nieuwe antisemitische daad in Frankrijk werden op een joodse begraafplaats in het oosten van het land honderden graven geschonden. Zoals minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondagavond meedeelde, vond het incident plaats in het dorpje Sarre-Union in het district Bas-Rhin. De Franse president François Hollande zei dat de autoriteiten alles in het werk zouden stellen om de verantwoordelijken voor deze “afschuwelijke en barbaarse daad”snel te vinden en te bestraffen.

Volgens informatie van de politie werd zondag ongeveer drie vierde deel van 400 graven op de joodse begraafplaats in Sarre-Union vernield. De begraafplaats was in het verleden ook al doelwit geweest van grafschendingen.

In 1988 werden ongeveer 60 grafzerken omgegooid, in het jaar 2001 werden 54 graven vernield. Cazeneuve zei dat de republiek “deze nieuwe schending van de door de Fransen gedeelde waarden niet zou accepteren.” Noch geweld noch respectloosheid of door racisme en intolerantie begeleide haat zouden de wil van de Fransen om “in vrijheid samen te leven” kunnen verzwakken. “We zullen alles doen om de verantwoordelijken voor deze schande op te sporen, te arresteren en voor de rechtbank te zetten”, zei hij.

Jodenvijandige aanvallen nemen toe
Minister-president Manuel Valls veroordeelde op Twitter de “antisemitische en schandelijke daad”. Volgens een verklaring van het Élysée-paleis werd de daad ook scherp veroordeeld door Hollande. De autoriteiten zullen alles doen om de daders zo snel mogelijk te vinden, zei hij. “Frankrijk is vastbesloten om onafgebroken tegen het antisemitisme te vechten en tegen diegenen die de waarden van de republiek schade willen toebrengen.”

Hollande en Cazeneuve hadden daarvoor hun solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Kopenhagen betuigd. Daar had een jonge man [opm. vertaler: een jonge moslim!!!] zaterdag een cultureel centrum en een synagoge aangevallen, waarbij twee mensen gedood en vijf anderen gewond werden. Cazeneuve reisde zondag naar Kopenhagen, Hollande bracht een bezoek aan de Deense ambassade in Parijs.

In het zaterdag aangevallen cultureel centrum in Kopenhagen vond op dat moment een bijeenkomst plaats met als thema vrijheid van meningsuiting en islam – daaraan nam ook de Zweedse karikaturist Lars Vilks deel, wiens karikaturen van de profeet Mohammed woede in de islamitische wereld veroorzaakten.

Ook het Franse satirische tijdschrift “Charlie Hebdo” had zich met Mohammed-karikaturen de woede van moslims op de hals gehaald. Begin januari vielen radicale islamieten de redactie in Parijs aan en vermoordden daarbij in totaal 12 mensen. Daarna schoot een andere radicale islamiet een politieagente ten zuiden van Parijs en vier Joden in een joodse koosjere supermarkt dood.

“Ik ben deze antisemitische daden beu”, zei de voorzitter van de Raad van joodse instellingen in Frankrijk, Roger Cukierman, tegenover persbureau AFP. Deze “haat” zou aantonen “dat de opvoeding van onze jeugd volledig mislukt is”, zei hij.

De afgelopen jaren is het aantal Jodenvijandige aanvallen in Frankrijk duidelijk toegenomen, in het jaar 2014 werden zelfs tweemaal zoveel antisemitische delicten als in het jaar daarvoor geregistreerd. Veel van de ongeveer 480.000 Joden in Frankrijk overwegen daarom te emigreren. Tot de bloedigste antisemitische daden behoorde behalve de aanval op de joodse supermarkt in januari de aanslag op een joodse school in het Zuid-Franse Toulouse in maart 2012. Toen schoot een 23-jarige radicale islamiet drie joodse leerlingen en een leraar dood.

in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel in Der Tagesspiegel van 15 februari 2015


Gerelateerd op de Vlaamse Vrienden van Israël:

  • “300 Joodse graven vernielen in Frankrijk is geen antisemitisme zegt Vlaamse omroep VRT”; van 17 februari 2015 [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.