Oostenrijkse rechtbank oordeelt: Oproep tot Jodenmoord is legitieme Israël-kritiek

erdoğan-hitlerDe Turkse premier Erdogan in de schaduw van zijn grote voorbeeld, de Oostenrijker Adolf Hitler

Inmiddels gaat er nauwelijks nog een dag voorbij zonder nieuwe schokkende meldingen over het toenemend antisemitisme in Europa. Vandaag houdt een zaak uit Oostenrijk de Israëlische publieke opinie bezig. Daar had een Turk op Facebook Adolf Hitler geciteerd en geprezen voor de moord op de Joden. Daarmee zou hij Israël vanwege de Gazaoorlog hebben willen bekritiseren, verklaarde hij ter rechtvaardiging.

Het openbaar ministerie in Linz was het hiermee eens: “De uitspraken waren geen verheerlijking van Hitler, maar een uiting van onvrede tegenover Israël”, verklaarde een woordvoerder van het openbaar ministerie tegenover de “Oberösterreichische Nachrichten”.

Ibrahim T. (29) is de eigenaar van een kapsalon in Wels bij Linz. Hij plaatste een foto van Hitler op zijn Facebook-site en publiceerde daarbij een fictief citaat [*] van de nazi-leider: “Ik zou alle Joden kunnen vermoorden. Maar ik heb enkelen in leven gelaten om jullie te laten zien waarom ik ze vermoord zou hebben.

hitler-palestine2Adolf Hitler is nog steeds bijzonder populair onder Palestijnen en andere Arabieren in het Midden-Oosten

Volgens berichten in de media smeekte de kapper bovendien tot Allah de joodse staat te vernietigen. Bezorgde lezers van zijn Facebook-publicaties schakelden de politie in. De binnenlandse veiligheidsdienst stelde een onderzoek in.

Maar heel verrassend vond het openbaar ministerie geen strafbaar feit. De woordvoerder van het openbaar ministerie in Linz, Philip Christl, wordt in Oostenrijkse media geciteerd dat bij Ibrahim T. de “subjectieve kant van de daad” zou ontbreken.

De Oostenrijks-Israëlische Vereniging protesteerde tegen de beslissing van het openbaar ministerie. Volgens haar zou de Oostenrijkse justitie antisemitische agitatie legitimeren. Samuel Laster, hoofdredacteur van de Weense krant “Die Jüdische”, noemde de gebeurtenis tegenover de “Jerusalem Post” “schokkend”. Hijzelf zou in Oostenrijk demonstraties tegen Israël hebben meegemaakt, waarin leuzen zoals “Zionisten zijn fascisten!” werden gebruikt en het hakenkruis met de Jodenster werd vergeleken. De politie zou hierin geen reden hebben gezien om in te grijpen.

De verontwaardiging over de Oostenrijkse onderzoeksautoriteiten is inmiddels enorm en gaat tot ver buiten de grenzen van de Alpenrepubliek. Dat heeft mogelijk toch nog gevolgen voor de antisemitische kapper Ibrahim T.: de procureur-generaal heeft nu aangekondigd de zaak opnieuw te onderzoeken.

door NAI-Redaktion


in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron naar een artikel op Israel Heute van 12 februari 2015


[*] Opmerking: Bovenstaande gekend citaat dat aan Hitler wordt toegeschreven, circuleert al vele jaren veelvuldig op de sociale media. Echter, het is compleet nep. Er is in geen enkele biografie van Hitler een spoor van terug te vinden van dergelijke uitspraak omdat de Führer van het Derde Rijk dit simpelweg nooit heeft gezegd; Brabosh.com]

hitler-jews3