Joodse bevolking in Europa met meer dan de helft ingekrompen sinds 1960

jodenortho

Het is weer zeven decennia na het einde van de Holocaust, een gebeurtenis die de Joodse bevolking in Europa heeft gedecimeerd. In de jaren sindsdien, is het aantal Europese Joden blijven dalen aan een verscheidenheid van redenen. En nu, bezorgd omtrent het hernieuwde antisemitisme op het continent spreken Joodse leiders van een nieuwe ‘exodus’ uit de regio.

Er zijn nog steeds meer dan een miljoen Joden die in Europa wonen, volgens een schatting van het Pew Research Center uit 2010. Maar dat aantal is de voorbije decennia aanzienlijk gedaald, het meest dramatisch in Oost-Europa en in de landen die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie, volgens een historisch onderzoek dat werd uitgevoerd door Sergio DellaPergola* van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

pew-popIn 1939 waren er wereldwijd 16,6 miljoen Joden en een meerderheid van hen – 9,5 miljoen, of 57% – woonde in Europa, volgens schattingen van de DellaPergola. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945, was de Joodse populatie van Europa gekrompen tot 3,8 miljoen, of 35% van ’s werelds 11 miljoen Joden. Ongeveer 6 miljoen Europese Joden werden gedood tijdens de Holocaust, volgens gemeenschappelijke ramingen.

Sindsdien is de Joodse bevolking wereldwijd toegenomen – door Pew Research in 2010 geraamd op 14 miljoen – maar nog steeds kleiner dan het was vóór de Holocaust. En in de decennia sinds 1945 is de Joodse bevolking in Europa blijven dalen. In 1960 waren het er ongeveer 3,2 miljoen die tegen 1991 daalde tot 2 miljoen, volgens schattingen van de DellaPergola. Nu, zijn er ongeveer 1,4 miljoen Joden in Europa – slechts 10% van de Joodse bevolking van de wereld – en 0,2% van de totale Europese bevolking.

Het meten van de Joodse bevolking, met name in plaatsen als Europa en de Verenigde Staten waar Joden een kleine minderheid zijn, is geen eenvoudige zaak. Dit is te wijten aan de complexiteit van het meten van de populaties van kleine omvang en van Joodse identiteit, die kan worden gedefinieerd door etniciteit of religie. Dientengevolge, kunnen schattingen variëren, maar Pew Research’s recente cijfers zijn vergelijkbaar met die werden gemeld door DellaPergola, een van’s werelds meest vooraanstaande experts inzake Joodse demografie.

De Joodse bevolking in Europees Oost-Europa, een eens grote en levendige Joodse bevolking, is bijna verdwenen. DellaPergola schat dat er in 1939 in de Europese gedeelten van de Sovjet-Unie 3,4 miljoen Joden waren. Velen werden gedood in de Holocaust en anderen verhuisde naar Israël of elders. Vandaag blijft slechts een uiterst kleine fractie meer over van de Joodse bevolking in de voormalige Sovjet-republieken die geschat wordt op 310.000 mensen.

Vergelijkbare tendensen hebben zich voorgedaan in Oost-Europese landen die buiten de Sovjet-Unie waren, waaronder Polen, Hongarije, Roemenië en verscheidene andere naties. Collectief waren zij in 1939 de thuis van ongeveer 4,7 miljoen Joden, maar nu zijn er waarschijnlijk minder dan 100.000 Joden in al deze landen gecombineerd.

Veel van de naoorlogse daling is een gevolg van emigratie naar Israël, die in 1948 zijn onafhankelijkheid verklaarde als een Joodse staat. De Joodse populatie van Israël is gegroeid van ongeveer een half miljoen in 1945 tot 5,6 miljoen in 2010. Maar er zijn nog andere mogelijke factoren in de daling van het Europese Jodendom, met inbegrip van gemengde huwelijken en culturele assimilatie.

Bovendien zijn de Joodse bevolkingen niet gelijkmatig gedaald in elk Europees land. Zo bijvoorbeeld schatten wij dat er bijna zoveel Joden in Frankrijk waren in 2010 (310.000) zoals er volgens DellaPergola waren in 1939 (320.000), schattingen hoewel recente rapporten een stijging hebben aangegeven van de Joodse emigratie uit Frankrijk.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ook nog steeds een aanzienlijke Joodse bevolking (ongeveer 280.000 in 2010, gedaald volgens een schatting van DellaPergola van ca. 345.000 in 1939). Maar een nieuw rapport dat deze week werd vrijgegeven, registreerde een nieuw recordniveau van antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk met meer dan 1.000 antisemitische incidenten geregistreerd in 2014.

Opmerking: Volgens cijfers van het Joodse Agentschap telden in 2009 de toenmalige 27 lidstaten van de Europese Unie (in 2013 werd Kroatië 28ste EU-lid) 1.122.900 Joden waarvan de grootste gemeenschappen woonden in Frankrijk (485.000), Groot-Brittannië (293.000) en Duitsland (120.000). België en Nederland hebben relatief kleine Joodse gemeenschappen respectievelijk 30.400 Belgische Joden waarvan ongeveer de helft, overwegend orthodoxe Joden, in Antwerpen woont en ca. 30.000 in Nederland.

door Michael Lipka

DellaPergola* Sergio DellaPergola is professor of demography and chairman of the Avraham Harman Institute of Contemporary Jewry at The Hebrew University of Jerusalem. Prof. DellaPergola is widely acknowledged as the leading authority in demography and statistics related to Jewish populations all over the world, and is a regular contributor to the American Jewish Year Book.


in een vertaling van Brabosh.com naar een artikel op Pew Research Center (PEW) van 9 februari 2015

2 gedachtes over “Joodse bevolking in Europa met meer dan de helft ingekrompen sinds 1960

 1. Zo zie je maar weer wat een echte holocaust is: 16 miljoen joden in 1939, en in 2010 14 miljoen. Nog steeds minder dan de 16 miljoen joden in 1939. Dat is dus nog steeds het effect van de holocaust.

  Even in contrast:
  De “palestijnse holocaust” ongeveer 600.000-700.000 palestijnen in 1948, en de 4,5 miljoen heden ten dage… wat is de “palestijnse holocaust” toch vreselijk…..:-(

  Even verder denken en iets off topic:
  Dan moet je wel een vreselijke kronkel in je hoofd hebben als je deze twee zaken wilt vergelijken, alleen de cijfers al.

  Like

Reacties zijn gesloten.