Opmerkelijke uitspraak Duitse rechter: Anti-Zionisme is code voor antisemitisme

essen01Essen (D), 18 juli 2014. Jodenhaters verzamelden zich onder het mom van Israëlhaat, voornamelijk moslims en extreemlinks tuig. Even later op Willy-Brandt-Platz schreeuwden ze “Scheiß Juden!” [Stront Joden] en “Scheiß Jude, brenn!” [Stront Jood, brandt!] Hakenkruizen werden meegedragen en borden met slogans zoals hierboven “Stoppt den Juden terror” [Stop de Joden terreur] De jaren 1930 wierpen even hun schaduw over het tumult… [foto bron]

Op het hoogtepunt van het Israël-Hamas conflict van afgelopen zomer, barstte Europa uit in anti-Israël sentiment. Van Londen tot Parijs waren grootschalige gewelddadige demonstraties te zien in de meeste Europese hoofdsteden en doorheen Duitsland.

Sprekend op een bijzondere bijeenkomst in de Knesset eind juli 2014 en beschrijvende de demonstraties thuis waarin regelmatig slogans te horen waren zoals “Dood aan de Joden” en “Joden zijn varkens” vertelden prominente Duitse Joden dat de atmosfeer in hun land aanvoelde zoals schaduwen van 1933.

netan-vampHet eeuwenoude ‘bloedsprookje’ werd nog maar eens uit de kast getoverd. Premier Netanjahoe als vampier die het bloed drinkt van Palestijnse kinderen, Essen (D) 18 juli 2014 [bron]

“Waarom neemt de Duitse politie geen acte van deze mensen die op een agressieve wijze ‘Dood aan de Joden’ roepen?” vroeg Nathan Norman Gelbart, voorzitter van Duitsland’s Keren Hayesod (Verenigd Joods Appél).

De wielen van het recht draaien langzaam, maar gaan centimeter per centimeter vooruit in Duitsland. In een ongekende zaak een half jaar na deze gewelddadige anti-Israël demonstraties, heeft vorige week in Essen de Duitse rechter Gauri Sastry de 24-jarige Taylan Can veroordeeld tot het “aanzetten tot haat jegens een etnische minderheid” tijdens de gebeurtenissen van 18 juli 2014 die plaatsvonden tijdens een anti-Israël demonstratie in de stad Essen.

Ooggetuigen verslagen berichtten over anti-Israël gezangen en er werden vanuit het anti-Israël kamp stenen gegooid naar een kleinere tegenmanifestatie van pro-Israël aanhangers. Volgens de Anti-Defamation League [ADL] baande een stootgroep zich een weg naar de locale synagoge met het plan deze aan te vallen. De Duitse politie kon deze aanval ternauwernood verhinderen.

Een YouTube video van de demonstratie van de demonstratie toont velden Palestijnse, Libanese en Turkse vlaggen en tevens van de terreurgroep Hezbollah. Een bonte gekleurde groep van jonge mannen scandeerden “Adolf Hitler!” en “Dood aan de Joden!

In deze video spreekt de in Essen populaire moslim rapper Sinan-G in de camera waarin hij het heeft over de contra-betoging tegen de Joden. “De Joden hebben ons beledigd, man, dit is er ver over,” zei hij. Ondanks de aanwezigheid van een grote politiemacht was de massa duidelijk door het dolle heen. Volgens de Duitse krant Die Welt arresteerde de politie 49 demonstranten. Vijfenveertig zaken werden in december zonder gevolg geklasseerd.

Geboren in Duitsland uit een Turkse familie, is Taylan Can erg bekend voor zijn anti-Israël activisme. Volgens Die Welt, werd Can tijdens een protest in Kopenhagen gefilmd wanneer hij door een op de politie buitgemaakte megafoon slogans schreeuwde zoals “Dood aan de Joden!” en “Hamas, Hamas, Joden naar de gaskamer!

Op de hoorzitting in de rechtbank te Essen deze winter werd Can vervolgd voor het gebruiken van de term ‘Zionist’ als aanzetten tot haat jegens een minderheid. Tijdens de zitting beweerde Can dat hij geen antisemiet was en niets had tegen het Joodse volk maar enkel tegen de Zionistische staat. In antwoord zei rechter Sastry volgens Die Welt: “Zionist is de taal van antisemieten, de code voor ‘Jood’.”

Het oordeel van rechter, dat geen bindend precedent vormt in het Duitse recht, komt in wezen semantisch neer op het gelijk stellen van anti-semitisme en anti-Zionisme. Can werd veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk en een boete van 200 euro. Hij heeft tot en met vrijdag de tijd om beroep aan te tekenen. Op zijn Facebook-pagina herhaalde Can deze week dat hij niets tegen de Joden heeft en dat hij voornemens is om beroep aan te tekenen ttegen de uitspraak in zowel de district- en federale rechtbanken.

Maandag toen hij kon bereikt worden door The Times of Israel, zei Gelbart, die onlangs deel uitmaakte van een delegatie van Europese leiders naar Jeruzalem om er de begrafenissen bij te wonen van diegenen die tijdens de terreuraanslagen in de HyperCacher te Parijs werden vermoord, dat hij niet optimistisch is dat het vonnis in beroep zal worden bevestigd. “Het is een zeer moedige uitspraak… Het Hof heeft duidelijk gezegd wat onze politieke wetenschappers al decennialang weten,” zei Gelbart.

“Het zal leiden tot een heleboel aandacht, vooral onder degenen die beweren dat ze niets hebben tegen de Joden, maar alleen tegen Zionisten,” zei hij. Gelbart, die advocaat is, die uitlegde dat er vele politici zijn van over het politieke spectrum, met inbegrip van de partijen in het Duitse Parlement, die gebruik maken van het woord “Zionist” om hun haat uit te spreken jegens de Joden terwijl zij aldus vervolging vermijden.

Hij betwijfelt of de zaak een beroep zal doorstaan, aangezien de verweerder kan worden vrijgesproken als er zelfs maar een schaduw van twijfel is dat hij niet van plan was om aan te zetten tot haat tegen de Joodse minderheid. “We hebben een anti-zionistische industrie in heel Europa die leeft van deze legitimiteit om haat te verspreiden door het gebruik van het woord ‘Zionist’,” zei Gelbart.

hakenkruis2Hakenkruizen in Essen (D) 18 juli 2014. De anti-Israël betoging ontaardde meteen in pure Jodenhaat en antisemitische kreten galmden door de stad: “Dood aan de Joden!” en “Joden zijn varkens!”

door Amanda Borschel-Dan

in een vertaling door Brabosh.com van een artikel in The Times of Israel van 2 februari 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.