Iran organiseert 2de Holocaust cartoonwedstrijd uit protest Mohammed cartoon in Charlie Hebdo

gaza-holocaustChicago, 16 november 2012. Demonstratie in de VS tegen Israël’s zelfverdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense tegen Hamas in Gaza (14-22 november 2012). Anti-Israëldemonstranten dragen bord mee “Gaza is de ECHTE Holocaust”. Anders gezegd: de Joodse Holocaust heeft nooit plaatsgehad, maar er is nu wel één aan de gang in Gaza. Puur boerenbedrog dus.

Op 24 januari 2015 berichtte The Tehran Times dat Iran binnenkort een nieuwe cartoonwedstrijd gaat organiseren met als thema de Holocaust. De secretaris van de wedstrijd, Masud Shojaei-Tabatabaii, die tevens de directeur is van het Iraanse Huis van de Cartoon, zei dat cartoonisten van over de hele wereld hun werken moeten indienen voor de eerste dag van april aanstaande.

Aan de wedstrijd zijn forse prijzen verbonden: 12.000 dollar voor de winnaar, 8.000 dollar voor de opvolger en 5.000 dollars voor de derde plaats. De ‘beste’ werken zullen worden tentoongesteld in het Palestijnse Museum voor Hedendaagse Kunst in Teheran en op verscheidene andere plaatsen in de hoofdstad.

Op een persconferentie in Teheran vertelde Masud Shojaei-Tabatabaii dat de 2de Internationale Holocaust Cartoon Wedstrijd wordt georganiseerd uit protest tegen de publicatie van een afbeelding van de Profeet Mohammed op de omslag van het recente rouwnummer van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, waarvan Iran zegt dat ze beledigend is voor de volgelingen van Islam.

Deense Mohammed cartoons
Het is overigens niet de eerste keer dat Iran een dergelijke competitie organiseert. De 1ste Internationale Holocaust Cartoon Wedstrijd werd door Iran, toen nog geleid door de beruchte antisemiet en negationist president Mahmoud Ahmadinejad, georganiseerd in het voorjaar van 2006, waarvan de winnaars op 1 november 2006 werden bekendgemaakt.

latuff-cartoonDe Marokkaanse politieke cartoonist Abdellah Derkaoui ging in 2006 met de eerste prijs lopen en Carlos Latuff met de 2de (plaatje rechts).

Net zoals het geval was met Charlie Hebdo nu, werd die Holocaust Cartoon Wedstrijd eveneens georganiseerd uit protest tegen het plaatsen van karikaturen van de Profeet, met name in het Deense nieuwsblad Jyllands Posten. De bewuste 12 cartoons, die in de krant Jyllands Posten voor het eerst werden afgedrukt op 30 september 2005, veroorzaakte wereldwijd een storm van protest onder moslims.

Het was snel voor iedereen duidelijk: de Islam kon er niet mee lachen. In Denemarken kreeg het protest snel buitenproportionele en internationale afmetingen. De zes maanden die volgden nà de publicatie in september 2005 werden een ware nachtmerrie voor de Denen. Er werd een Jihad afgekondigd tegen de Deense krant, de redactiekantoren moesten politiebewaking krijgen, de cartoonisten vreesden voor hun leven en doken onder bij vrienden en kennissen en erger…

Klein maar niet onbelangrijk detail: Noch de Jyllands Posten noch Charlie Hebdo, zijn geassocieerd met de Joodse gemeenschap of zijn in Joods eigendom.

Holocaust Conferentie in Teheran
Die 1ste Internationale Holocaust Cartoon Wedstrijd werd, nauwelijks zes weken na de bekendmaking van de winnaars van de Holocaust cartoonwedstrijd, gevolgd door een 2-daagse Conferentie voor Holocaustherzieners in Teheran. Die ‘Holocaust conferentie’, de zogeheten “Internationale Conferentie tot Herziening van de Globale Visie van de Holocaust” vond plaats op 11 en 12 december 2006 in de Iraanse hoofdstad Teheran.

De toenmalige Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki beweerde toen dat de conferentie “noch de Holocaust wilde ontkennen, noch bewijzen… [maar] bedoeld was om een passende sfeer te bieden voor wetenschappelijke onderzoekers om in alle vrijheid hun mening te geven over een historisch onderwerp.”

Aan die conferentie namen 67 deelnemers deel afkomstig uit 30 landen waaronder ook enkele Joden. Onder hen ondermeer de Amerikaanse Jood Yisroel Dovid Weiss van Neturei Karta; de Amerikaan David Duke, een voormalig Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden Louisiana en Imperial Wizard van de Ku Klux Klan; de Oostenrijkse Jood Moshe Aryeh Friedman; Holocaust-ontkenner Robert Faurisson; Fredrick Toben en de Canadese hoogleraar politieke wetenschappen Shiraz Dossa.

De conferentie werd algemeen beschreven als een “conferentie voor ontkenning van de holocaust” of een “vergadering van de ontkenners van de Holocaust”, en veroorzaakte wereldwijde kritiek. Het Vaticaan veroordeelde de conferentie, het Witte Huis noemde het een “belediging van de hele beschaafde wereld” en Tony Blair beschreef het als “schokkend zonder voorgaande.” Historici van de Holocaust woonden een aparte conferentie bij in Berlijn uit protest tegen de conferentie in Teheran die zij een poging noemde ‘om antisemitisme te verhullen in wetenschappelijke taal’.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.