Marokkaanse krant toont Hollande als nazi en vergelijkt situatie Franse moslims met Joden in de jaren 1930

hitler-hollande
Het Marokkaanse Arabisch-talige nieuwsblad Al-Watan al-An publiceerde op de omslag van donderdag 29 januari 2015 een foto van de Franse president François Hollande die werd bijgewerkt om te lijken als Adolf Hitler, met een armband met swastika opdruk voorzien van de tekst: “De Fransen heropenen Hitler’s concentratiekampen om de moslims uit te roeien“, aldus een bericht in Newsweek.

Hierom om uitleg bevraagd verdedigde hoofdredacteur van het nieuwsblad Abderrahim Ariri dat hij hiermede de bevoordeeldheid van de Franse regering aan de kaak wilde stelde die wel veel moeite zou doen om haar Joodse gemeenschap te beschermen maar de veiligheid van de Franse moslims totaal zou verwaarlozen. “De regering van Frankrijk kan de veiligheid van de moslimonderdanen van Frankrijk niet garanderen op dezelfde wijze dat het dat voor de Joodse gemeenschap doet,” vertelde Ariri aan het Marokaans Franstalige weeklblad TelQuel.

Tegenover FRANCE 24, deed de hoofdredacteur er nog een flinke schep bovenop en zei dat hij geen spijt heeft van de vergelijking van Hollande met Hitler noch met de timing van de publicatie, amper twee dagen na de 70ste verjaardag van de bevrijding van KZ Auschwitz. Via de telefoon vanuit Casablanca vertelde Abderrahim Ariri:

“Ik heb zelf voor deze fotomontage gekozen en draag er de volledige verantwoordelijkheid voor. Sinds de aanslagen in Parijs heb ik vele emails ontvangen van mede Marokkaanse moslims die in Franrijk leven die me vertellen dat ze doorheen een hel gaan. Ze verkeren in gevaar… Ik wil een stevige boodschap sturen naar de Franse autoriteiten. Ik wil dat François Hollande werk maakt om de veiligheid van moslims te verzekeren, voor hun plaatsen van gebed. Indien dat niet gebeurt zullen er [nog meer] schendingen volgen.”

Blogger Elder of Ziyon reageerde gisteren: “Grappig, ik had geen idee dat de Joodse Gemeenschap zo goed werd beschermd. Immers, in Frankrijk zijn het enkel Joden die worden gedood om redenen van bevooroordeeldheid, geen moslims. En is het niet interessant dat in plaats van bescherming te eisen voor moslims, Abderrahim Ariri impliceert dat er teveel bescherming is voor Joden, die natuurlijk worden bedreigd door de mensen die uit hetzelfde deel van de wereld komen waar Ariri vandaan komt?”

Volgens een rapport van het Franse Observatoire National contre l’Islamophobie [CCIF] werden er in de twee weken die volgende op de bloedige aanslagen in Parijs op de kantoren van Charlie Hebdo en in de Hyper Cacher, 128 anti-moslim daden vastgesteld die plaatsvonden doorheen heel Frankrijk. Let wel, dat zijn anti-moslimaanslagen die ze zelf verzameld (opgesteld of zelf bedacht?) hebben en geen gegevens van incidenten die door de Franse politie werden verstrekt.

Er zullen uiteraard momenteel anti-moslim incidenten plaatsvinden in Frankrijk maar zoals ik hier een paar dagen geleden schreef waren 61% van alle gewelddadige racistische aanvallen die in 2014 in Frankrijk werden geregistreerd [241] gericht tegen Joden, die nochtans minder dan 1 procent van de bevolking van Frankrijk uitmaken. Vergelijk dat even met slechts 55 racistische daden van geweld die anti-moslim waren, nochtans een minderheidsgroep die ruim 7,5 procent [2010] van de Franse bevolking uitmaakt. Dat betekent dat in Frankrijk een Jood bijna 50 keer meer dan een moslim kans heeft om slachtoffer te worden van bevooroordeeld racistisch geweld.

behead_those_who_insult_islam_london1“Voelen moslims in Frankrijk zich dan dermate bedreigd dat ze uit Europa weg zouden willen? Ik bedoel, als zij door een hel leven, zouden sommigen van hen zeker thans terug moet verhuizen naar Algerije of Tunesië of Marokko of Libië, juist? De omslag van het nieuwsblad bereikt drie dingen: het stelt ten onrechte moslims voor als de grootste slachtoffers van racisme in Frankrijk, het trivialiseert de Holocaust en het minimaliseert de zeer reële bedreigingen waarmee Joden in Frankrijk elke dag te maken hebben – vooral veroorzaakt door moslims – dat het gevaar waarin moslims zouden verkeren compleet in de schaduw stelt…”, aldus EoZ.

Terwijl het Joodse leiderschap in Antwerpen om de haverklap herhaalt dat het huidige antisemitische klimaat niet vergelijkbaar is met dat van de jaren 1930 in nazi-Duitsland [“Alhoewel het Forum met nadruk iedere vergelijking met de jaren dertig verder afwijst” – zie bv. hier en hier en hier] hebben de nieuwe [islamitische] antisemieten niet de minste moeite noch de schaamte om dergelijke vergelijking zichzelf toe te eigenen.

door Brabosh.com