Hoe Iran de Golf en Israël helemaal heeft omcirkeld [Khaled Abu Toameh]

islamic-iran2012Teheran, Iran, 11 februari 2012. De 33ste verjaardag van de Islamitische Revolutie werd uitbundig gevierd. Op de achtergrond van de Azadi Tower (of Toren van de Vrijheid) werd een spandoek onthuld met daarop in het Farsisch en het Engels geschreven: “Israël moet van het toneel worden geveegd”. Erboven een replica van een buitgemaakte Amerikaanse drone (UAV) en op de voorgrond houdt een jongen een foto vast van Ayatollah Ali Khamenei.

Terwijl de Amerikaanse president Barack Obama blijft doorgaan met te streven naar een onderhandeld akkoord omtrent het nucleaire programma van Iran, hebben de Iraniërs de voorbije weken hard gewerkt om de Palestijnse arena te infiltreren en de banden met hun voormalige bondgenoot Hamas te hernieuwen. Aangemoedigd door Obama ’s obsessie voor de nucleaire onderhandelingen, die normaal volgende maand zouden hervatten, hebben Irans leiders er blijkbaar het volste vertrouwen in dat de regering van Obama bereid is om een oogje dicht te knijpen voor om het even wat ze uitspoken.

Aldus blijken de Iraniërs de handen vrij te hebben om zich opnieuw te mengen in de interne aangelegenheden van de Palestijnen, om hun greep op het Midden-Oosten nog te versterken. Met basissen in Libanon, Syrië, Jemen en Irak, heeft Iran Saoedi-Arabië en de olievelden van de Perzische Golf omsingeld. Deze omsingeling kan comfortabel worden ondersteund met Irans komende nucleaire wapenprogramma.

Teheran’s belangrijkste doel is om de controle te herwinnen over de Palestijnse islamistische beweging zodat het zichzelf kan omturnen in een speler in het Israëlisch-Arabische conflict. De Iraniërs hebben reeds Hezbollah zittend op Israëls noordgrens. Alles wat zij nu nog nodig hebben is een andere terreurgroep in Gaza in het zuiden, om een gelijkaardige omsingeling te maken. En ze werken hard om dit doel te bereiken.

De relaties tussen Iran en Hamas kwamen onder druk te staan na de weigering van Hamas om het regime van Irans client, het regime van de Syrische president Bashar Assad, te ondersteunen in zijn oorlog tegen de strijdkrachten van de Syrische oppositie. Iran en Hamas hebben elkaar hard nodig. Iran wil Hamas omdat het in het gebied niet veel meer Soennietische bondgenoten overhoudt. Een alliantie met Hamas zou het Iran mogelijk maken om zich te ontdoen van beschuldigingen dat het een sjiitisch kamp aanvoert dat vecht tegen de soennieten.

Hamas, van zijn kant, is wanhopig op zoek naar elke steun van buitenaf, met name in de nasleep van de verhoogde isolatie in de Palestijnse en internationale arena’s. Hamas begint stilaan ook de hitte in eigen huis te voelen in het licht van haar onvermogen om de Gazastrook herop te bouwen na de voorbije zomeroorlog met Israël. Hamasleiders hopen thans dat Iran haar financiële hulp aan de beweging zal hervatten om een situatie te voorkomen waarin Palestijnen misschien tegen hen in opstand zouden komen.

Egypte heeft zijn veiligheidsmaatregelen langsheen de grens met de Gazastrook nog aangescherpt, met inbegrip van de sloop van honderden smokkeltunnels en de oprichting van een beveiligingszone, en hebben aldus ook de strop rondom de nek van Hamas verder aangetrokken. Hamasleiders zeggen dat ze een ‘strategische’ beslissing hebben genomen om hun banden met Iran te herstellen. Ismail Haniyeh, de voormalige minister-president van de regering van Hamas in de Gazastrook, heeft onlangs aangekondigd dat zijn beweging werkt in de richting van “open betrekkingen” met Iran.

Een andere Hamasleider, Osama Hamdan, heeft aangekondigd dat de geschillen tussen zijn beweging en Iran werden opgelost. Hij zei tevens dat Hamas relaties aanknoopt met alle partijen op basis van steunverlening aan de Palestijnse zaak. “We verwelkomen elke partij die de Palestijnse zaak ondersteunt,” zei Hamdan. “Betrekkingen tussen Iran en Hamas werden opnieuw genormaliseerd.”

Als onderdeel van de inspanningen van Hamas om de Iraniërs te kalmeren, heeft de gewapende vleugel van de islamistische beweging, de Izaddin al-Qassam Brigades, in een zeldzame verklaring “Iran bedankt voor het verstrekken van geld en wapens” aan Hamas en andere Palestijnse groeperingen in de Gazastrook in de afgelopen paar jaar. Hamas weet dat door haar betrekkingen met Iran te verbeteren dit ook toenadering inhoudt met Tehran’s proxies in Hezbollah. Dat is de reden waarom Hamas een aantal stappen heeft genomen in de afgelopen week om haar banden met Hezbollah te herstellen.

De commandant van de Izaddin al-Qassam Brigades, Mohamed Deif, stuurde vorige week een brief van medeleven aan Hezbollahleider Hassan Nasrallah naar aanleiding van de dood van sommige belangrijke Hezbollah agenten, die werden gedood in een Israëlische luchtaanval in Syrië. In zijn brief, verzocht Deif Hezbollah om hun krachten te bundelen met Hamas tegen ‘de echte vijand — de Zionistische entiteit.’

De toenadering van Hamas tot Iran is nog een ander teken van Teheran’s inspanningen om zijn bondgenoten in het Midden-Oosten te gebruiken om Israël te vernietigen. Hamasleiders hopen thans dat Iran niet enkel haar financiële steun aan hun beweging zal hervatten, maar eveneens de levering van wapens zal worden hervat.

Iran is niet geïnteresseerd in de wederopbouw van de Gazastrook of onderdak te bieden aan de duizenden Palestijnse gezinnen die hun huizen tijdens de laatste oorlog verloren. Het enige waarin Iran is geïnteresseerd is om Hamas om te turnen in een ander door Iran gesteund leger dat zou worden gebruikt voor aanvallen op Israël.

Dit gebeurt allemaal op een moment dat de regering Obama zich druk voorbereid op een nieuwe ronde van onderhandelingen met Iran over zijn nucleaire programma. Het is duidelijk dat Teheran deze onderhandelingen gebruikt om de aandacht afleiden van haar inspanningen om haar betrokkenheid in het Midden-Oosten te verdiepen, met de hoop op de overname van de olievelden en het elimineren van Israël.

door Khaled Abu Toameh

in een vertaling van Brabosh.com naar een artikel in The Gatestone Institute van 27 januari 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.