Acteur Ben Kingsley: Europa heeft in 1945 niet gerouwd om de Jodenmoord +video

murderers2Hollywoodacteur Ben Kingsley in de rol van Simon Wiesenthal in de verfilming naar het gelijknamige boek “Murderers Among Us” met onder meer de Nederlandse actrice Renée Soutendijk in de hoofdrol (1989 – bron IMDB)

De Britse acteur Sir Ben Kingsley, die o.a. schitterde in Steven Spielberg’s film “Schindler’s List” (1993) en andere Holocuast gerelateerde films zoals bv. “Murderers Among Us: The Simon Wiesenthal Story” (1989), zegt dat hij gelooft dat het klimaat voor Joden in Europa verslechtert en dat een andere Holocaust opnieuw kan gebeuren, aldus berichtte Israel’s NRG News op dinsdag jl.

Sprekend op het 4de jaarlijkse ‘Let My People Live’ forum in Praag, naar aanleiding van de Internationale Holocaust Herinnerings Dag, discutteerde Kingsley omtrent de kwestie van de Holocaust en antisemitisme op een herdenking naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de bevrijding van het vernietigingskamp van Auschwitz.

“Ik ben hier als een boodschapper, als een artiest, als een acteur,” vertelde hij aan de verslaggevers en drukte zijn “dankbaarheid en bewustzijn uit van de diepgaande verantwoordelijkheid die ik heb als een acteur en een verteller in het brengen van het verhaal van de Shoah, de Holocaust in de geesten van jonge mensen die hier absoluut niet de minste notie van hebben.”

Kingsley, die het publiek opriep om “krachtig persistent te zijn in het vertellen van het verhaal van het rouwende Europa,” volgens Israel National News, ging verder met te zeggen dat:

“[…] Europa niet heeft gerouwd in 1945. Het ging verder. Het vond een andere vijand, het vond andere kwesties. De eerste stap voor ons om te genezen is collectieve rouw – wij hebben die cruciale stap gemist.”

Verwijzend naar een pijnlijke ironische ervaring  die hij had op een set van een met de Holocaust geralteerde film die gedraaid werd in Boedapest, en de woorden aanhaalde van een oudere voorbijganger die hem over de Holocaust zei:

“Dat is nooit gebeurd en als u [hierover] niet gaat zwijgen zal het opnieuw gebeuren!”

“Wat denkt u daarvan? Is dat niet compleet van de pot gerukt?” vroeg Kingsley ongelovig.

Toen hem gevraagd werd of hij dacht dat de Holocaust opnieuw zou kunnen gebeuren antwoorde hij meteen “natuurlijk!” en hij merkte op dat “Adolf Hitler ooit minachtend had gezegd ‘wie herinnert zich de Armeniërs nog?’ na de Turkse massacres – dat is wat hij zei,” vertelde Kingsley.

Bekijk hieronder een kort videclip met opmerkingen van Kingsley Israel National News [Arutz Sheva]:

Sir Ben Kingsley: “Europe Did Not Grieve the Holocaust”

1978: De wereld ‘ontdekt’ de Holocaust
De Nederlander Johannes Houwink ten Cate, een professor in Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam, merkte in een interview met Manfred Gerstenfeld het volgende op:

“Het duurde een lange tijd vooraleer het bewustzijn omtrent de Holocaust zich ontwikkelde in West-Europa. Academici die dit onderwerp bestudeerden, constateerden dat veel vreselijk mis is gelopen in deze samenlevingen tijdens de eerste naoorlogse decennia. Dit manifesteerde zich op verschillende manieren. Een daarvan was dat vooraanstaande Europese politici het zelfbeeld promootten van heldhaftig verzet tegen de nazi’s.

Een andere was dat deze politici niet bereid waren om de Joodse overlevenden financieel te helpen. Zij schoven de verantwoordelijkheid voor de vervolging en uitroeiing van de Joden zo veel mogelijk op de Duitsers. Dit betekende het negeren van de enorme hulp die de Duitsers ontvangen hadden van vele leden van de bezette landen in hun onteigeningen en deportaties van de Joden.”

En inderdaad, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 bestond er de eerste naoorlogse decennia maar matige belangstelling voor de Holocaust. De mensen hadden tot dan wel eens vaag gehoord van de concentratiekampen Bergen-Belsen en Buchenwald maar daar bleef het dan ook bij. De verschrikkingen in KZ Auschwitz-Birkenau waren tot dan nog relatief weinig gekend bij het grote publiek. Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw was de Holocaust eerder discussiestof voor historici en… negationisten (=feiten ontkenners).

boek796aHet grote publiek zal pas 33 jaar later [!] na de feiten de Holocaust ‘ontdekken’. In april 1978 werd in de Verenigde Staten de Amerikaanse 4-delige miniserie “Holocaust” uitgezonden, met o.a. Meryl Streep en James Woods in de hoofdrollen. Vooral Michael Moriarty, in de rol van de SS-Sturmbannführer (majoor) Erik Dorf als symbool van het Kwade, liet een diepe indruk na. De reeks werd door ca. 120 miljoen Amerikanen bekeken.

Eind 1978 werd de reeks wereldwijd uitgezonden – en dus ook in België en Nederland. Naar schatting zowat een half miljard (!) mensen volgden wekelijks het drama van de Joodse familie Weiss op het kleine TV-scherm. De serie bracht iedereen onmiddellijk in de ban van de Holocaust en had een enorm impact op de publieke opinie en bewustzijnsvorming.

door Brabosh.com

met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.