Het Joodse Agentschap wil komende vier jaren 120.000 Franse Joden naar Israël halen

franse-joden02Jeruzalem, 3 juli 2014. Voorzitter van het Joodse Agentschap Nathan Sharansky (midden achteraan) en de Israëlische minister voor Aliyah en Immigranten Absorptie Sofa Landver verwelkomen Franse Joden in Israël die zonet wellicht de verstandigste beslissing van hun leven hebben genomen. [foto: Erez Lichtfeld]

Het Jewish People Policy Institute [JPPI] in Jeruzalem heeft een plan opgesteld om de immigratie van ca. 120.000 Franse Joden naar Israël mogelijk te maken, berichtte gisteren 25 januari het Jewish Telegraphic Agency [JTA]. Het plan van de JPPI, een denktank geaffilieerd met het Joodse Agentschap [Jewish Agency for Israel] denkt deze grote operatie te kunnen afronden tijdens de volgende vier jaren. Het plan citeerde een toename in jihadistische terreuraanslagen en de moeilijke economische situatie in Europa als oorzaken van de toenemende immigratie [naar Israël of elders].

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe riep onlangs de Franse Joden op om naar Israël te komen, volgend op de aanslag op een kosjere supermarkt in Parijs op 9 januari jl. waarbij vier Joden werden geëxecuteerd.Op 14 januari tijdens het jaarlijkse Taglit (Geboorterecht) ‘Mega Evenement’ herhaalde hij zijn oproep met de woorden: “Je Suis Juif. Vanavond doe ik een oproep aan u en aan alle jonge Joden over de hele wereld: Kom naar Israël. Maak aliyah. Dit is uw land. Dit is uw geboorterecht!

Het afgelopen jaar 2014 zag een beduidende toename van ca. 7.000 Franse Joden die aliyah maakten. Voorzitter van het Joodse Agentschap Natan Sharansky heeft gezegd dat hij verwacht dat voor het einde van dit jaar wellicht dat aantal nog zal verdubbelen tot zowat 15.000 Franse Joden die naar Israël verhuizen. Omdat de immigranten een land van de Oude Wereld [Afro-Eurazia] zullen verlaten, biedt het plan van de JPPI bijkomende voordelen en arbeidskansen aan de Franse immigranten na hun aankomst in Israël.

In een verklaring van het Joodse Agentschap met betrekking tot het plan, daarbij het Hebreeuwse woord aliyah gebruikend voor immigratie naar Israël, luidt als volgt:

“Het Joodse Agentschap verwelkomt elk constructief discours omtrent Aliyah. De activiteiten van het Joodse Agentschap en zijn partners in het ministerie van Aliyah en Immigranten Absorptie, weerspiegelen het aantal mogelijkheden en behoeften op elk gegeven moment, om op de best mogelijke wijze om het even welke situatie te behandelen die zich zou kunnen voordoen in Frankrijk en elders.”

Volgens cijfers van het Joodse Agentschap uit 2009 telden de toenmalige 27 lidstaten van de Europese Unie 1.122.900 Joden. Nog eens ca. 300.000 Joden leven in de overige niet-EU landen van Europa. De grootste Joodse gemeenschappen leven in Frankrijk (485.000), Groot-Brittannië (293.000) en Duitsland (120.000). België en Nederland hebben relatief kleine Joodse gemeenschappen met respectievelijk 30.400 Belgische Joden waarvan ongeveer de helft, overwegend orthodoxe Joden, in Antwerpen woont. Nederland heeft met ca. 30.000 iets minder Joden dan België.

De aliyah steeg het snelst in Frankrijk van 1.917 in 2012 tot 3.289 in 2013. Van januari tot mei 2014, zijn in het totaal 2.254 Franse Joden naar Israël geimmigreerd, een flinke stijging in vergelijking met dezelfde periode in 2013 toen 580 Franse Joden de overtocht maakten. Voor het hele jaar 2014 zou dat cijfer intussen zijn opgelopen tot ca. 7000. Voor dit jaar (2015) rekent men in Frankrijk op een 10.000 nieuwe Frans-Joodse immigranten volgens Natan Sharansky, de voorzitter van het Joodse Agentschap.

see-you2

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.