Shin Bet rolt in eigen land Israëlisch-Arabische terreurcel op van Islamitische Staat

isis-tempelbergPalestijnse aanhangers van ISIS demonstreren met hun vlag op het plateau van de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee op de Tempelberg in Jeruzalem.

In september 2014 had Israël de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS/ISIL) op haar lijst van verboden terreurorganisaties geplaatst en sindsdien wordt door de Israëlische veiligheid- en geheime diensten intensief klopjacht gemaakt op aanhangers van de terreurgroep, zowel in de Palestijnse gebieden als in Israël zelf.

De terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS/ISIL) recruteert steeds meer onder Palestijnen en ook onder Israël’s Arabische bevolking. Vooral aanhangers van Hamas lopen sinds het mislukte zomeroffensief van afgelopen zomer massaal over naar ISIS/ISIL uit onvrede met de Hamasleiding.

Zo slaagde de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet en het IDF in november 2014 op de Westelijke Jordaanoever erin om een terreurcel van Islamitische Staat op te sporen en in de boeien te slaan. De leden van de terreurcel, inwoners uit Hebron, planden een reeks terreuraanslagen tegen de Joodse Staat. Een aantal van hen voerden reeds een betrekkelijk succesvolle aanslag uit tegen het IDF met een zelfgemaakte bom. Gelukkig raakte niemand gewond.

ISIS in Israël
Zowat 40 à 50 Israëlische Arabieren vechten momenteel in Syrië en Irak, voornamelijk aan de zijde van ISIS. Dat mag misschien niet veel lijken, maar je hebt ook niet veel mensen nodig om een compleet land op stelten te zetten. Denk maar terug aan de recente gebeurtenissen in Frankrijk (Toulouse en Parijs) en België (Verviers en Brussel).

Het voorbije weekeinde hebben de Israëlische veiligheidsdiensten een terreurcel van ISIS opgerold in Israël zelf. Het gaat hier om zeven Israëlische Arabieren afkomstig uit het gebied van de noordelijke Galilea die verschillende aanslagen planden tegen Israël en in het bijzonder tegen de Arabische Druzische minderheid in het land. Shin Bet spreekt van “een gevaarlijke escalatie onder Israëlische Arabieren.”

Adnan Jameel Said Al-A-DinOnder de zeven gearresteerden, opvallend ook veel hooggeschoolden, bevond zich ook Adnan Jameel Said Al-A-Din, een 40-jarige advocaat afkomstig uit Nazareth, die zichzelf had uitgeroepen tot de “officiële leider van IS in Palestina” [plaatje rechts].

Een andere belangrijke figuur was de 22-jarige Karim Morsal Khaled Abu Saleh uit Sakhnin, die in juli 2014 werd gespot op de nationale luchthaven van Ben Goerion toen hij naar Syrië wilde vertrekken, maar in de laatste minuut afzag van zijn reis toen hij merkte dat Shin Bet hem op het spoor was.

Ook de 30-jarige Hussam Aziz Hamdal Marsiat, een inwoner van Deir Hanna, werd opgepakt en zat reeds eerder in de cel voor zijn betrokkenheid in het terrorisme. Daarnaast werden ook nog vier andere inwoners uit Sakhnin opgepakt: Alaa Mahmoud Khaled Abu Saleh (27 jr.), Fadi Mohammed Salim Bashir (29 jr.), Khaled Marsal Khaled Abu Saleh (30 jr.) en Mohammed Ibrahim Mohammed Abu-Saleh (27 jr.) een apotheker van beroep. Ze worden allen beschuldigd van lidmaatschap van een verboden terreurgroep.

Eerder werd door de Israëlische politie op 22 november 2014 Omar Musa Abu Kush gearresteerd, een dokter die recent was afgestudeerd aan de Jordaanse Universiteit voor Wetenschap en Techniek. Eveneens in de cel zit Abu Kush, een Israëlische onderdaan uit het Bedoeïenen dorpje Arara. Zijn kompaan Dr. Othman Abu Alkayan, een andere Israëlische Bedoeienen uit het nabijgelegen dorpje Hura, die werkte in het Barzilai Hospitaal in Ashkelon vooraleer hij toetrad tot Islamitische Staat, sneuvelde in augustus tijdens de gevechten in Syrië.

door Brabosh.com