Spanning neemt weer toe op de Golan Hoogtes: Israël schakelt terreurcel uit van Hezbollah

nasrallah4

Op donderdag 15 januari 2015 liet Hezbollahleider Hassan Narallah weer van zich horen en kondigde aan dat zijn terreurgroep zich voorbereidt voor een militaire interventie in Israël’s Galilea en verder, dieper op Israëlisch grondgebied. In een interview met de Libanese TV-zender Al-Mayadeen zei Nasrallah omtrent recente aanvallen op Syrisch grondgebied die worden toegeschreven aan het IDF:

“Wij hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een toekomstige oorlog met Israël. Wij voorzien een antwoord op elke aanval jegens Syrië. Wij beschikken over militaire mogelijkheden die ons de overwinning op Israël zullen opleveren. De militaire capaciteit van de weerstand is niet beschadigd en als Israël daar anders over denkt, is het verkeerd.”

In uitreksels van een interview die eerder op woensdag werden gepubliceerd, zei Nasrallah dat Hezbollah beschikt over veel meer types van wapens dat Israël zich maar kan inbeelden. Hoewel hij een Iraanse proxi militie leidt en een meesterterrorist is, liegt Nasrallah meestal niet.

Uiteraard is Israël zich bewust van het gevaar dat uitgaat van Hezbollah en het militair potentieel van de Libanese terreurgroep. In een interview met The Jeruzalem Post van woensdag jongstleden waarschuwde de voormalige nationaal veiligheidsadviseur majoor-generaal-op-rust Yaakov Amidror (plaatje rechts) nog voor Hezbollah:

Yaakov Amidror“Vooruitkijkend naar 2015, wordt Israël geconfronteerd met niet-staten entiteiten die worden gemotiveerd door een islamitische ideologie. De sterkste onder hen is Hebzollah, dat werd opgericht met een dubbel doel: het vertegenwoordigt Iran’s lange arm in het gebied en tegen Israël, terwijl het tezelfdertijd tracht de controle te verwerven over Libanon waar de sjiieten de grootste etnische groep vormen.

Hezbollah lijkt het nauwst op een leger en haar arsenaal omvat ca. 150.000 missiles en raketten, waarvan enkele duizenden om het even welk doel in Israël kunnen treffen. Deze ongewone en substantiële vuurkracht heeft blijkbaar zelfs de vuurkracht overschreden van de meeste van al de Europese staten samen. Bovendien is Hezbollah gewapend met grond-tot-zee missiles, anti-vliegtuig missiles, drones en moderne anti-tank raketten.

Niettegenstaande al deze wapens en verbale dreigingen van Nasrallah, lijkt Israël zich niet in het minst te laten afschrikken door Hezbollah. Op zondag 18 januari 2015 voerde de Israëlische Luchtmacht [IAF] een luchtaanval uit op het gebied van Quneitra in de Syrische sector op de Golan Hoogtes.

“De Israëlische vijandige helicopters hebben missiles afgevuurd op een groep Hezbollah strijders die de stad Mazraat al-Amal inspecteerden in het Syrische gebied van Quneitra region,” berichtte het media departement van Hezbollah op al-Manar televisie gisteren. Dat bericht werd ook indirect bevestigd door Israël nadat de inlichtingendiensten hadden ontdekt dat militanten van Hezbollah een aanval op Israël voorbereiden.

Jihad MughniyehVolgens het Franse persagentschap AFP werden naast vijf Hezbollah strijders ook een militaire commandant van de terreurgroep gedood. Het gaat hier om Mohammed Issa, een commandant die verantwoordelijk is voor militaire operaties in Syrië en Irak en tevens om Jihad Mughniyeh (plaatje rechts), de zoon van Imad Mughniyeh, een topleider van Hezbollah die in 2008 in Syrië werd gedood door een autobom, aanslag waarvan de schuld bij Israël wordt gelegd.

De Libanese en Arabische media berichten over vier andere Hezbollahleden die werden gedood tijdens de Israëlische luchtaanval en werden geïdentificeerd als Mahdi al-Moussawi, Ali Fouad, Hussein Hassan en Abbas Hijazi. Al-Arabiya TV zei intussen dat “een prominente Hezbollahleider en 6 Iranezen werden gedood tijdens een Israëlische luchtaanval in de Golan“. Van zijn kant zei Al-Jadeed televisie dat de “Iraanse commandant Abu Ali al-Tabtabani zich bevond onder de martelaren van de Israëlische raid op Golan.

Zoals op het kaartje hieronder is te zien ligt Quneitra pal aan de grens met de Israëlische Golan Hoogtes, in het door VN-vredestroepen gecontroleerde zone, maar die er in werkelijkheid voor spek en bonen bijlopen. Het is duidelijk dat de Hezbollahcommandanten hier niet kwamen voor een toeristische uitstap.

Hezbollah – of wellicht Iran – lijkt hier op zoek te zijn naar een excuus om Israël uit te dagen tot een militaire interventie, zoals ook blijkt uit de verklaringen hierboven van Hezbollahleider Nasarallah die blijkbaar nog wat achter de hand houdt. Naharnet berichtte het volgende over informatie die het bemachtigde bij MTV: “Nasrallah zal vanavond een toespraak houden waarin hij zal aankondigen dat Hezbollah Israël hard zal terugslaan met een pijnlijke aanval.”

<wordt vervolgd> dus… 😦

door Brabosh.com

Golan Hoogte

Een gedachte over “Spanning neemt weer toe op de Golan Hoogtes: Israël schakelt terreurcel uit van Hezbollah

  1. Het is natuurlijk niet te hopen, maar het lijkt erop dat het gevaar voor dit moment minder vanuit Hamas dreigt, dat zijn wonden nog aan het likken is van de laatste Gaza-oorlog, maar meer vanuit Hezbollah, dat zich de afgelopen jaren in militair en organisatorisch opzicht weer behoorlijk heeft kunnen herstellen van de laatste Libanon-oorlog, uiteraard met hulp van Iran.

    De kans is dan ook aannemelijk dat Israël ook dit jaar weer de nodige veroordelingen aan zijn broek zal krijgen vanuit de hele wereld, wanneer zij defensieve maatregelen moet treffen om zijn burgers te beschermen tegen de terreur van Hezbollah en zijn islamitische bondgenoten.

    Like

Reacties zijn gesloten.