Internationaal Strafhof opent onderzoek naar Israël’s vermeende oorlogsmisdaden

UN-farce2Mahmoud Abbas en zijn moeder samen tegen Israël… uitslag ligt reeds vast

De openbare aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), een nevenorganisatie van de Verenigde Naties, is op vrijdag 16 januari 2015 een onderzoek begonnen tegen Israël om te kijken of er oorlogsmisdaden werden begaan tegen Palestijnen met inbegrip van de oorlog tegen Hamas van de voorbije zomer.

Fatou Bensouda“Vandaag is de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof Fatou Bensouda [plaatje rechts]  een vooronderzoek gestart naar de situatie in Palestina,” maakte de woordvoerder van haar kantoor bekend, eraan toevoegend dat dit kan leiden tot een volledig onderzoek.

Haar besluit komt er nadat de Palestijnen eerder deze maand zich aansloot bij het ICC want hen de mogelijkheid biedt om klachten tegen Israël neer te leggen inzake vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid jegens de Palestijnen.

Tezelfdertijd hebben de Palestijnen de juridisdictie van het ICC retroactief erkend, wat er op neer komt dat het ICC ook de periode van van de recente oorlog kan onderzoeken die aan ca. 2200 Palestijnen en 72 Israëliërs het leven heeft gekost. Volgens Israël waren meer dan de helft van de gestorven Palestijnen terroristen waren van Hamas en van het dozijn gelieerde Palestijnse terreurgroepen die voornamelijk in Gaza operationeel zijn.

“Een voorafgaand onderzoek is eigenlijk nog geen onderzoek maar een proces waarbij wordt onderzocht of er voldoende elementen aanwezig zijn die een redelijke basis vormen voor een (volledig) onderzoek,” zei Bensouda. Afahankelijk van haar onderzoek zal Bensouda later beslissen of vervolging noodzakelijk wordt. Bensouda zei in een verklaring dat zij het voorafgaand onderzoek zal uitvoeren in “volledige onafhankelijkheid en onpartijdigheid.” Iets wat in Israël op algemeen gehoonlach werd onthaald.

declaration1Opmerkelijk ivm de lidmaatschapsaanvraag aan het ICC (plaatje rechts, klik om te vergroten) is dat de Palestijnse Autoriteit vraagt om met terugwerkende kracht Israël op oorlogsmisdaden te onderzoeken, meer bepaald tot 13 juni 2014. De reden daarvoor ligt voor de hand.

Een dag eerder, 12 juni 2014, werden de drie Joodse studenten Gilad, Naftali en Eyal ontvoerd door Palestijnse terroristen en drie weken later vermoord teruggevonden. Volgens het Statuut van Rome is dat inderdaad een oorlogsmisdaad en zou het Palestijnse leiderschap hiervoor veroordeeld kunnen worden.

Israël, dat overigens geen lid is van het ICC, heeft gezegd dat de verkeerden voor het Strafhof worden gedaagd en dat het Hamas is dat moet vervolgd worden voor het willekeurig afvuren van duizenden raketten en mortiergranaten op Israël’s dichtbevolkte steden en gemeenten tijdens Operation Protective Edge. En inderdaad heeft het Strafhof beloofd dat ook de acties van Hamas zullen worden doorgelicht voor eventuele oorlogsmisdaden.

Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft de aankondiging van het ICC reeds veroordeeld zeggende dat:

“Het is een schandalige beslissing met als enige doel om Israël te trachten te beschadigen en Israël’s recht op zelfverdediging tegen de terreur te ondermijnen. Wij zullen dit niet tolereren en ik zal aanbevelen om niet samen te werken met dit zogenaamde onderzoek. Israël zal optreden in de internationale sfeer om de ontmanteling van deze rechtbank te vragen die enkel hypocrisie vertegenwoordigt en een vrijgeleide geeft aan de terreur.”

door Brabosh.com

2 gedachtes over “Internationaal Strafhof opent onderzoek naar Israël’s vermeende oorlogsmisdaden

 1. Om gek van te worden deze wereld.
  Het zou juist primair om Hamas moeten gaan. Hamas (Hebr.: Geweld, Arab.: Dapper),
  de organisatie die de daders van de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse
  supermarkt tot helden uitriep, die burgers in Gaza vorig jaar verbood uit de
  gevechtszones te trekken, duizenden raketten op de bevolking van Israël afschoot,
  Palestijnse kinderen daarbij dwongen rond hun raketinstallaties te staan, in Israël
  met auto’s willekeurig op mensen inreed, anderen weer neerstaken met
  schroevendraaiers, messen of doorkliefden met bijlen…

  Israel on the frontline against extremism

  Like

 2. Lieberman heeft natuurlijk helemaal gelijk! Het ICC heeft in zijn korte bestaan meermaals bewezen niet onpartijdig en niet onafhankelijk te zijn. En dat is ook geen verrassing als je naar de samenstelling en de politieke kleur van de meeste rechtsgeleerden uit de aangesloten verdragsstaten kijkt en op de samenwerking let, die het ICC heeft met organisaties als Amnesty International en met de verschillende mensenrechtenorganen van de VN, die alle consequent eenzijdig Israël bekritiseren, maar de ogen sluiten voor de echte mensenrechtenschenders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.