Charlie Hebdo: De voortdurende botsing der beschavingen – Islam vs. het Westen

no-democracy

Het zou een grote vergissing om de terreuraanslagen in Parijs te beschouwen als een aanval op de vrijheid van de pers. Een dergelijke verklaring zet het bloedbad in de Franse hoofdstad op eenzelfde lijn als de aanslagen tegen journalisten door leden van een Colombiaans drugskartel of de Tsjetsjeense maffia.

Dat is niet het geval. Het doel van de aanslag op het kantoor van satirische weekblad Charlie Hebdo was niet om de redacteuren van het blad af te schrikken, zodat ze niet meer een cartoon of iets anders zouden publiceren. Het doel was om aan te tonen en te bewijzen wie de straat en het bewustzijn van de Franse Republiek controleert: Het westerse liberalisme of de fanatieke Islam.

Dit is een botsing van beschavingen, geen intimidatie campagne van een of andere gangsterbende. Velen in Europa vinden het moeilijk om dit perspectief te accepteren, laat staan ermee in te stemmen. In zoverre zij erin betrokken zijn, heeft de islamitische terreur in het continent geen opperste doel afgezien van enkel het zaaien van terreur.

En het is niet zo ingewikkeld om diegenen om te kopen die geen ideologische verzuchtingen hebben met economische bedoelingen: We zullen een paar woningblokken renoveren, wat voetpaden herstellen, enkele kleuterscholen openen – en voila! Daar gaat de terreur, hand-in-hand met de bedreiging van vrijheid van de pers. Best wel handig.

Het is niet weggegaan, en het zal ook niet weggaan. Om de islamitische terreur in Europa te verslaan, is het niet voldoende om te investeren in de veiligheids- en inlichtingendiensten en politie officieren te trainen zodat ze tenminste toch weten hoe ze moeten schieten. Het moet worden aangepakt met een duidelijk alternatief: het ethische liberale systeem, dat bereid is om met alle macht te vechten voor zijn toekomst, niet op te geven en niet te capituleren.

Het klinkt alleen eenvoudig. De westerse populaire cultuur is vandaag gevuld met halve waarheden, wazige feiten en een verkeerd gebruik van taal die politiek correct en objectief vals is. De volledige uitsluiting van het moslim-liberale conflict van het populaire discours in Europa leidt uiteraard tot een krachtig verschijnen op andere plaatsen en in verschillende gedaantes.

Wanneer de elite schaamteloos liegt tegen haar burgers, zeggende dat “er hier geen probleem is met Islam”, is het enkel wat pekelen omtrent de uitbarsting en de versterking van de racistische, demagogische, neo-fascistische momenten, die de democratie in gevaar brengen.

De grote Winston Churchill heeft de gehele Britse natie gerecruteerd tot een oorlog van “bloed, zwoegen, tranen en zweet” tegen de nazi’s, een conflict tussen de machten over Europa’s grens in een compromisloze strijd die draaide over het karakter, waarden en de toekomst van het continent.

De huidige focus op bepaalde cartoons die werden gepubliceerd door het geviseerde weekblad, alsof die het bloedbad zou kunnen verklaren, is het toevluchtsoord van mensen die weigeren om hun ogen te openen. Zij geloven dat ze beter af zijn als ze de werkelijkheid niet zien, in de zin van “als ik het kwaad niet zie, zal het misschien wel uit zichzelf verdwijnen.” Wie weet, maar de kans dat zoiets gebeurt is zowat nulkommanul.

De journalisten die afgelopen woensdag in Parijs zijn vermoord waren daarom geen slachtoffers van een strijd over de vrijheid van de pers. Ze waren het slachtoffer van een oorlog tussen het wereldbeeld van de radicale Islam en de kijk op de wereld van het westerse humanisme, een oorlog die zal doorgaan en nog uitbreiden en slachtoffers zal blijven eisen totdat die wordt gewonnen door één van beide kanten.

appeaser

door Sever Plocker

in een vertaling van Brabosh.com naar een artikel in Ynet news van 9 januari 2015

met dank aan EIPA [The Europe Israel Press Association: Brussels] voor de hint

3 gedachtes over “Charlie Hebdo: De voortdurende botsing der beschavingen – Islam vs. het Westen

 1. Uitstekende analyse!

  Helaas zal deze geestelijke oorlog doorgaan en uitbreiden en nog meer slachtoffers maken. Maar er komt een keer einde aan. De Joodse profeet Micha schrijft over wat er dan gebeuren zal (Micha 7:17): “Ze zullen stof likken als een slang, als dieren die kronkelen over de grond. Sidderend zullen ze uit hun burchten komen, vol ontzag voor de HEER, onze God. Ze zullen U vrezen!”

  Was het al maar zo ver.

  Like

  1. Heb ik zulks al niet eerder gelezen in een Ander boek, b.v. de koran ?

   Hoe groot mijn sympathie voor Israël ook is, fundamentele interpretaties van heilige boeken leiden tot ellende en tegenspraak binnen diezelfde boeken. Het is helaas niet anders.Fundamentalisme van welke kant dan ook is daarom ook zo vreselijk. Richt u zich op cultuurverschillen zónder zich in een theologisch discours te begeven. Godsdienst doe je thuis. En dat geld ook zeer zeker voor moslims.

   Like

 2. Het is inderdaad een botsing van beschavingen. De westerse cultuur stoelt op het principe van ” schuld en vergeving” en de moslim cultuur stoelt op ” eer schending, en wraak”. Aangezien moslims geen enkele zelfreflectie kennen leggen ze de schuld ALTIJD bij de ander. Zelfreflectie is verboden in de islam omdat je dan ook vragen gaat stellen over de Koran en Mohammed en dit ziet men in deze cultuur als blasfemie en wordt je vermoord. Zo zitten moslims in het westen in een spagaat en kiezen ze altijd voor de schuld aan de ander geven en zelf verongelijkt doen, en de ander proberen te vernietigen omdat wraak moet volgen op overtreden van hun religieuze regels wat wij in het westen in hun ogen hun altijd doen. De enige oplossing is dat moslims aan ZELFREFLECTIE gaan doen.
  Generaal Sisi in Egypte heeft in dergelijke bewoordingen opgeroepen om als moslims zelf hun problemen aan te pakken en niet de wereld of Amerika of Israël de schuld te geven. Eindelijk een moslim leider die repliek geeft aan de wiegen cultuur. Misschien een begin??????

  Like

Reacties zijn gesloten.