Abbas tegen Hamas: Heropbouw Gaza begint pas wanneer wij daar terug besturen

shuhadaIn Al Rimal, een wijk van Gaza Stad, ging op 22 juli 2014 de Shuhada al-Aqsa moskee tegen de vlakte nadat een Israëlische F-16 twee raketten afvuurde. Tijdens de 50-dagen durende oorlog van Hamas tegen Israël werden door de Israëlische Luchtmacht in Gaza 73 moskeeën vernietigd en 205 anderen beschadigd, althans volgens de info van Hamas, voor wat dat waard is.

“De Palestijnse eenheidsregering zal niet kunnen waken over de wederopbouw in Gaza zolang zij niet de volledige zeggenschap krijgt over de bestuurlijke en veiligheidsdiensten in de Strook, een eis die tot op heden wordt geblokkeerd door Hamas,” luidde aldus een regeringsverklaring van de PA deze week.

Volgend op een nogal vreemde bijeenkomst van de regering in Gaza op dinsdag, zei de regering van premier Rami Hamdallah op woensdag dat ambtenaren van de PA die hun posten dienden te verlaten als gevolg van de gewelddadige machtsovername van Hamas van de Gazastrook in juni 2007, hun posten moeten kunnen hervatten, een manoeuvre waardoor het personeel dat nadien door Hamas ter vervanging werd aangesteld, opzij zouden worden geschoven.

Hamdallah heeft compensatie toegezegd aan de door Hamas aangestelde functionarissen die dan eventueel hun baan zouden verliezen, door microfinanciering van kleine bedrijven en door donoren gesponsorde staatsleningen, bovenop de beloofde pensionerings pakketten. “Niemand zal worden geschaad en geen enkele overheidsambtenaar zal aan zijn lot worden overgelaten zonder de mogelijkheid om te beschikken over een redelijk inkomen,” zei hij zoals hij werd geciteerd door het officiële WAFA persagentschap.

Accountants van de Europese Unie  hadden in december 2013 opgeroepen tot de-financiering van duizenden PA werknemers,  die door de regering in Ramallah werden aangemaand om werkloos thuis te blijven zitten na de machtsovername door Hamas meer dan zeven jaar geleden, maar die desondanks toch hun salarissen kregen doorbetaald van de regering in Ramallah. Echter, in juni jongstleden blokkeerde Hamas de fysieke toegang tot de banken voor deze werkloze PA-werknemers waardoor zij sindsdien zonder inkomen zijn gevallen.

Kortom: de duizenden personeelsleden van de PA regering die zeven jaar geleden werkloos werden en al die tijd werden doorbetaald met gelden die afkomstig zijn van de westerse donorlanden [honderden miljoenen euros dus!], moeten weer aan de slag kunnen vindt de PA en bovendien moet de PA in Gaza de controle verwerven over de grensposten van Gaza met Israël en met Egypte. Hamas weigert dit alles, dus blokkeert de PA-regering in Ramallah op de West Bank de wederopbouw van Gaza.

’t Is maar dat u ook weet waarom er niet (of nauwelijks) gebouwd wordt in Gaza, tenministe niet bovengronds maar wél ondergronds aan de aanvalstunnels van Hamas en Islamitische Jihad ter voorbereiding van het volgende offensief tegen de Joodse staat. 😦

De regering heeft aangegeven dat het niet de wederopbouw in Gaza niet kan bevorderen zonder de volledige vertegenwoordiging te hebben aan de grensovergangen van de Gazastrook (met Israël en met Egypte), erop wijzend dat de internationale financiering is vastgelopen als gevolg van het aandringen van Hamas om die controle over de grensposten in eigen handen te houden. “Indien de regering zeggenschap krijgt over de grensovergangen, kan zij haar controle opleggen en haar verantwoordelijkheid opnemen voor de wederopbouw. Dit zou de donorlanden aanmoedigen om te voldoen aan hun [financiële] beloftes die zij hebben gemaakt tijdens de Conferentie van Caïro inzake de wederopbouw,” las de verklaring.

Hamas echter hechtte geen geloof aan de verklaring van de regering, bewerende dat de regering van nationale eenheid op de bijeenkomst had beloofd om al Gaza’s problemen op te lossen binnen de vier weken. Moussa Abu Marzouk, adjunct-hoofd van het poliburo van Hamas, publiceerde een protocol van zijn ontmoeting met Minister van Arbeid Mamoun Abu Shahla, volgens hetwelke premier Hamdallah zou beloofd hebben om het hangend dispuut tussen Hamas en Al-Fatah op te lossen “en werkzekerheid te bieden aan alle ambtenaren zonder uitzondering.”

“Er is geen enkele verrechtvaardiging voor het bestaan van de regering of van [Mahmoud] Abbas [als PA President] zolang zij met de voeten en gevoelens blijven rammelen van de mensen,” zei Salah Bardawil, een in Gaza wonende ambtenaar van Hamas op donderdag in het dagblad Al-Resalah en hij voegde eraan toe: “Hamas zal niet wachten op uw genade totdat u ervoor kiest om die te schenken. Als u hebt besloten om [aan de belangen van Gaza] te verzaken, dan zullen wij doen wat we kunnen om de naderende ramp te voorkomen, die u ons toewenst.”

rami-ismail

Premier van het eenheidskabinet Hamas/Fath Rami Hamdallah hier samen met de oud-premier van de PA en Gaza Hamasleider Ismail Haniyeh.

door Brabosh.com

naar een artikel van Elhanan Miller in The Times of Israel van 8 januari 2015

Een gedachte over “Abbas tegen Hamas: Heropbouw Gaza begint pas wanneer wij daar terug besturen

  1. Voor ons westerlingen onbegrijpelijk hoe dit een ” regering” kan zijn. De PA zegt nu toch dat ze een eenheids regering hebben met Hamas….. En ze vechten elkaar de tent uit en wie is de dupe….. De gewone mensen die eigenlijk niets liever willen dan weg uit Hamasistan of zelfs en dat hoor je ook al het Israëlische regime terug in Gaza. Vreselijk dat dit ” leiders” zijn ze geven geen stuiver om hun volk. Deze conflicten hebben misschien nog een klein lichtpuntje zolang ze onderling elkaar de tent uitvechten heeft Israël geen last van hen. Maar het grote risico is dat Hamas gaat winnen en ook de zgn Westoever gaat controleren. Dan wordt het voor Israël zeer gevaarlijk met twee fronten.

    Like

Reacties zijn gesloten.