Coldplay en andere internationale muzikanten en groepen investeren in Israëlisch bedrijf

music-mess

Wat hebben de Britse rockband Coldplay, de Amerikaanse zanger Nicki Minaj, de Amerikaanse rapper Will.i.am en de Franse producer van electronische muziek David Guetta allen gemeen? Zij zullen met z’n allen optreden in de Chinese hoofdstad Beijing om er Music Messenger (MM) te promoten.

Dat is een vrij programma voor applicaties dat werd ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf in de kibboets Glil Yam, nabij Herzliya, Israël. Zij hebben allen geïnvesteerd in het bedrijf dat de “WhatsApp of music” heeft ontwikkeld. Dit lijkt wel een ferme streep te zijn door de rekening van de internationale BDS-beweging (Boycot, Desinvesteren, Sancties), die een algemene boycot [lees: fatwah] over Israël heeft afgekondigd.

Oded David "O.D." KoboNadat hij zijn programma Pheed, een platform voor de sociale multimedia, had verkocht voor 40 miljoen dollars aan de Mobli Media Group, ontwikkelde de Israëlische ondernemer Oded Kobo (plaatje rechts) Music Messenger, een vrij te verkrijgen toepassing (app) om muziek door te zenden.

De applicatie, die zowel werkt op iPhone en Android en reeds een miljoen gebruikers heeft over de hele wereld, maakt het u mogelijk om eender welk lied in om het even welke taal door te sturen naar uw vrienden op uw contactlijst. Bovendien kunnen gebruikers muziekbibliotheken en een playlist aanleggen en liedjes opzoeken.

Chinese markt ipv de EU?
Oded Kobo slaagde erin om 5 miljoen dollars te verzamelen van belangrijke leden over de hele wereld van de muziekindustrie en een bedrijfswaarde van 25 miljoen dollars. Coldplay en de a,ndere investeerders zullen in juni 2015 een groot concert organiseren in Beijing om het project te introduceren aan de Chinezen. “Andere bronnen in de muziekindustrie hebben hun interesse uitgesproken in de app. Ik geloof dat wij in de toekomst de ‘volgende YouTube’ zullen worden,” zei Kobo in een interview met Yedioth Ahronoth (Ynet News).

miracle

Dat steeds meer Israëlische ondernemers verkiezen om in China te investeren is geen toeval. Sinds de Europese Unie zich in toenemende mate keert tegen Israël door sinds het voorjaar van 2014 een gedeeltelijke economische boycot van de Joodse staat te handhaven en in het Westen steeds meer stemmen opgaan om van een gedeeltelijke naar een volledige boycot over te gaan (zie bv. de academische boycot van Amerikaanse Universiteiten), blijft Israël niet bij de pakken zitten en wordt uitgekeken naar alternatieven en andere economische markten en handelspartners elders in de wereld, zoals in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, en dan komt de gigantische Chinese markt binnen handbereik.

David Strauss, een andere ondernemer, is verantwoordelijk voor de zakelijke ontwikkeling van het bedrijf. Andere investeerders in het bedrijf zijn onder meer David Holmes, de manager van Coldplay, de befaamde Nederlandse DJ Tiësto, Gee Roberson (de Amerikaanse rapper Kanye West’s voormalige manager) en gevolmachtigde vertegenwoordigers voor RCA Records Wayne Barrow en Mark Pitts. Holmes vertelde aan zijn partners in Israël dat dit de eerste keer is dat hij investeert in een Israëlisch bedrijf.

Opmerkelijk:
Meer dan drie jaar geleden maakte de Britse rockband Coldplay hun houding ten aanzien van het Midden-Oosten conflict bekend door op hun Facebookpagina te verwijzen naar deze (pro-Palestijnse) link. Later hebben ze die link opnieuw verwijderd maar dat lijkt eerder het resultaat te zijn geweest van een daarmee gepaarde commotie dan een plotseling ontwaken en alsnog het gekende pro-Palestijnse [lees: anti-Israëlisch] narratief doorprikten.

En nu blijkt dat ze investeren in een Israëlisch bedrijf! Van een omslag gesproken. Coldplay heeft uiteindelijk besloten om het gezond verstand (en hun portemonnee!) te laten spreken ipv zich te laten leiden door het onderbuikgevoel. 😉

coldplay1

door Brabosh.com

naar een artikel van Ofer Petersburg op Ynet News van 4 januari 2015 alsook naar een bericht van Aussie Dave op Israellycool van 5 januari 2015