President Abbas wil opnieuw anti-Israëlresolutie indienen in Veiligheidsraad, Hamas is tegen

Mideast Egypt PalestiniansIntussen bakeleien PA-president Mahmoud Abbas (r.) en Hamasleider Khaled Meshaal (l.) in alle hevigheid verder over wie nu de baas mag spelen in de nepstaat ‘Palestina’ en vooral wie er mag beschikken over de miljarden dollars en euros van de gulle westerse donoren. Het eenheidskabinet Fatah/Hamas dat op 2 juli 2014 aantrad, lijkt geen lang leven meer beschoren (foto: AP/Amr Nabil)

Woordvoerder voor Hamas Sami Abu Zuhri verklaarde op maandag 5 januari 2015 namens zijn Palestijnse factie die de Gazastrook (West-Palestina) controleert en waar zo’n 1,5 miljoen Palestijnen resideren, dat zij “totaal gekant zijn tegen” de plannen van PA-president Mahmoud Abbas om opnieuw in de Veiligheidsraad dezelfde anti-Israëlresolutie in te dienen die eerder werd verworpen.

sami-abu-zuhri2Hamas’ Sami Abu Zuhri:

“Hamas is totaal tegen om het even welke terugkeer naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties door de Palestijnse Autoriteit.

Een dergelijke stap zou een politieke dwaasheid zie die een gevaarlijk spel speelt met het lot van onze natie. Mahmoud Abbas en de leiding van de Palestijnse Autoriteit moeten volledig ophouden met deze politieke dwaasheid.”

In deze ontwerpresolutie wordt Israël gedwongen zich terug te trekken uit Jeruzalem en Judea en Samaria en tracht aldus een Palestijnse staat af te dwingen zonder dat vooraf een vredesakkoord met de Joodse staat moet worden bereikt. Deze resolutie werd door Abbas een eerste maal ingediend op 30 december 2014 maar werd gekelderd door Nigeria, dat zich onverwacht en tot grote verbijstering van de Palestijnen onthield aan de stemming waardoor het wetsontwerp net één stem tekort kwam.

Uit frustratie ondertekende Abbas prompt het Statuut van Rome, het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof en de eerste stap naar de aansluiting van de Palestijnse ‘staat’ bij het ICC in Den Haag. Gelijktijdig ondertekende Abbas nog een twintigtal andere internationale conventies. Abbas hoopt met dit manoeuvre ooit Israël voor het ICC te dagen voor vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Echter op 1 januari 2015 is de samenstelling gewijzigd van de 15 leden tellende Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Naast de vijf permanente leden die tevens vetorecht hebben (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland) komen er vijf nieuwe niet-permanente leden bij met name Angola, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Venezuela die Tsjaad, Chili, Litouwen, Jordanië en Nigeria vervoegen In de Raad. Op hun beurt verdwijnen vijf andere lidstaten uit de lijst met name Zuid-Korea,  Argentinië, Rwanda, Australië en het Groot-Hertogdom Luxembourg.

De Palestijnse Autoriteit hoopt dat de vijf nieuwe niet-permanente leden van de Veiligheidsraad sympathieker zullen staan tegenover zijn resolutie waarin van Israël geëist wordt zich terug te trekken achter de pre-1967 lijn tegen eind 2017. “Wij hebben niet gefaald, de VN Veiligheidraad heeft gefaald. Wij trekken opnieuw naar de veiligheidsraad, waarom niet? Misschien al na een week,” zei Abbas tijdens een culturele conferentie in Ramallah. “Wij bestuderen het en we zullen het verder bestuderen met onze geallieerden in het bijzonder met Jordanië… om deze resolutie opnieuw in te dienen, een derde keer en misschien wel een vierde keer,” voegde hij eraan toe.

Eind dit jaar verandert de samenstelling van de Veiligheidsraad opnieuw en zo kan Abbas nog een tijd doorgaan met zijn pokerspel om Israël op diplomatiek terrein volkomen buiten spel te zetten. In het slechtste geval botst hij op het vetorecht van de Verenigde Staten, hoewel die niet erg happig zijn om dat recht in te zetten omdat ze vrezen dat dit hun relaties met de Arabische landen zou verzuren, in het bijzonder met die Arabische landen die momenteel aan de zijde van de VS meevechten in de strijd tegen Islamitische Staat (ISIS/ISIL) in Syrië en Irak.

door Brabosh.com