Israël? Daar hebben wij hier nog nooit van gehoord! [Henryk M. Broder]

harper03De eenstaatoplossing van Harper & Collins. In zijn nieuwe atlas wordt Israël van de kaart geveegd. Enkel ‘Gaza’ en ‘West Bank’ worden vermeld.

Het is goed dat Henryk M. Broder bestaat. Hij is een van de weinige schrijvers die zich hier in Duitsland consequent en moedig (moet men tegenwoordig al weer zeggen) voor het bestaansrecht van Israël inzet. In “Die Welt” schrijft hij:

[..] Israël is het enige land ter wereld over wiens “bestaansrecht” gediscussieerd wordt. Ook diegenen die het eens zijn met zijn bestaansrecht verbinden hier voorwaarden aan, die noch aan Turkije, China of Marokko gesteld worden. Landen, die eveneens al tientallen jaren “gebieden” bezet houden.

israelmapaEn niet weinig vredesvrienden dromen van een wereld zonder Israël, dat volgens hun stellige overtuiging de wereldvrede bedreigt. Dit doel moest vermoedelijk een schoolatlas dienen van de Amerikaanse uitgeverij HarperCollins. Daarin kwam Israël niet meer voor, wel echter alle andere landen in de regio, zelfs Gaza en de “Westbank”. De uitgeverij heeft de atlas inmiddels van de markt gehaald en in een warrige verklaring toegegeven dat de weglating geen vergissing was.

Men zou Israël op grond van “lokale voorkeuren” van de landkaart hebben verwijderd, ofwel: rekening houdend met de klanten in de Arabische landen. Die hebben zich inmiddels echter neergelegd bij het bestaan van Israël. In Israël wordt polyethyleen verwerkt, dat in Saoedi-Arabië werd geproduceerd. Omgekeerd worden op de markten van Riyad kippen uit Israël verkocht, die zowel halal als koosjer zijn.

In Israëlische ziekenhuizen worden Syrische gewonden behandeld. Israëli´s, die naar het Verre Oosten willen reizen, boeken hun vluchten bij de Royal Jordanian in Amman. De verandering door toenadering vindt met kleine stapjes plaats. Afgelopen jaar vonden er in Duitsland en in Frankrijk meer anti-Israëlische demonstraties plaats dan in Egypte en Algerije. Het is slechts een kwestie van tijd totdat de marketing strategen bij HarperCollins merken dat men met foutieve landkaarten geen goede zaken kan doen.

door Henryk M. Broder

in een vertaling van een artikel uit het Duits door E.J. Bron

2 gedachtes over “Israël? Daar hebben wij hier nog nooit van gehoord! [Henryk M. Broder]

  1. Bestaansrecht heeft Israel. Ze vedient. het land als land er te zijn .Ze beschermt haar volk en blijft waakzaam . Voor twee dagen terug is weer een volk haar bestaansrecht ontnomen. Armenie is het nieuwe slachtoffer geworden van haar bestaansrecht .Dictator Putin en zijn trawanten brengt het land nu onder in haar vorige Sovjet Union. De zich noemende vrije wereld reageerd niet. Alleen kleine artikeljes houden volkeren bezig om ze onwetend te laten verder dromen.
    Israel blijft wakker,reageerd met schrijvers welke openlijk rectzetting verlangen van onwaarheden. Dat Israel haar leiders gestand blijft is lovenswaarig. De haar open en democratische gevoerde politiek maakt bestaansrecht duurzaam..

    Like

  2. Is het geen wonder als je al die grote omringende landen ziet, ze dat kleine strookje land dat Israel heet niet de baas kunnen worden?

    Like

Reacties zijn gesloten.