Israël bevriest voor onbepaalde tijd Palestijnse tegoeden omdat Abbas zijn schulden niet betaalt

staking-GazaGaza, zondag 4 januari 2015. Medisch personeel in Gaza is in alle hospitalen in staking gegaan.

Sinds het eenheidskabinet Fatah/Hamas de zaak zeven maanden geleden overnam, weigert Mahmoud Abbas nog steeds achterstallige lonen te betalen van het overheidspersoneel in Gaza en dat is niet de schuld van Israël. Ondanks alle akkoorden en gedane beloftes, weigert Hamas nog steeds de controle over het grondgebied af te staan aan de Palestijnse Autoriteit . Een gevolg van de Apartheidspolitiek van Abbas en de facto een collectieve bestraffing van het Gazaanse volk.

Bovendien heeft Israël besloten om de overdracht te bevriezen van een half miljard sjekels (100 miljoen euro) naar de Palestijnse Autoriteit bij wijze van sanctie omdat de PA aansluiting heeft gevraagd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en Israël wil trachten te laten veroordelen voor vermeende oorlogsmisdaden die het nà 12 juni 2014 zou gepleegd hebben.

Het gaat hier om taksgelden die Israël int namens de Palestijnse Autoriteit en nadien doorstort. Normaal zou Israël de inkomsten van de maand december 2014 op vrijdag 2 januari overmaken, maar dat werd voor onbepaalde tijd opgeschort. Slecht nieuws voor Abbas die tegen een schuldenberg aankijkt van ca. 4,8 miljard dollars, het resultaat van jarenlang wanbeheer en corruptie binnen zijn kabinet.

Ook aan Israël blijft de schuld van de Palestijnse Autoriteit oplopen. Zo heeft Abbas nog een rekening twv 360 miljoen dollars te betalen aan Israël voor onbetaalde electricteitsrekeningen. Saeb Erekat, de PA-toponderhandelaar voor vrede met Israël, zei “Dit besluit is een nieuwe Israëlische oorlogsmisdaad, maar wij zullen niet zwichten onder deze druk.”

Enkele maanden geleden werd 5,4 miljard dollar toegezegd door internationale donoren om te helpen bij de wederopbouw van Gaza volgend op Operation Protective Edge. Maar tot op heden werden minder dan twee procent van het beloofde geld werd momenteel overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. De VS en een paar landen van de EU hebben tot op heden ca. 100 miljoen dollars gestort, maar geen enkel land van de Arabische Staten is het door hen beloofde aandeel nagekomen.

Inmiddels rommelt het ook in de Gazastrook. Dokters en verplegend personeel zijn in staking gegaan omdat ze geen loon meer hebben ontvangen sinds het eenheidskabinet Fatah/Hamas zeven maanden geleden de macht overnam. Het Palestijnse ministerie voor Gezondheid in Gaza (dat nog steeds onder Hamas valt ondanks wat ze in Ramallah ook beweren) vertelde dat zijn personeelsleden gisteren zondag gestopt zijn met werken in al de hospitalen in Gaza.

De Palestijnse Autoriteit moet nog steeds in Gaza een controlesysteem uitbouwen om te beletten dat de hulpgelden in vreemde handen vallen. Eerder is volgens Palestijns Arabische bronnen gebleken dat het cement en de bouwmaterialen die recent werden overgedragen aan Gaza voor de wederopbouw, door Hamas worden omgeleid en gebruikt worden om de tunnels te herstellen en het aanvalstunnelnetwerk verder uit te breiden Ook de wapenproductie in Gaza loopt intussen gewoon verder op kosten van de internationale donorlanden.

Inmiddels tracht de Palestijnse Autoriteit nog steeds de controle over de Gazastrook over te nemen van Hamas maar dat lijkt niet waarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst staat te gebeuren. Op vrijdag 19 december 2014 maande PA-premier Rami Hamdallah (plaatje rechts) Hamas aan om de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse autoriteit, zoals overeengekomen is in het verzoeningsakkoord dit jaar. Echter Hamas wil wel de centen hebben maar niet de controle, en daar wringt het schoentje.

door Brabosh.com

2 gedachtes over “Israël bevriest voor onbepaalde tijd Palestijnse tegoeden omdat Abbas zijn schulden niet betaalt

 1. Waarop worden die belastingen eigenlijk ingehouden?
  Helaas kan ik het nergens terug vinden. Ik heb me ooit laten vertellen dat het om belasting zou gaan die ingehouden wordt op salarissen van Arab’s die dagelijks vanuit de Omstreden Gebieden (Judea en Samaria) naar Israëlische bedrijven reizen om hier hun brood te verdienen.
  Sarcasme generator aan: Maar als ik de media moet geloven zou dit onmogelijk moeten zijn. Want volgens de mainstream media zouden alle ‘Palestijnse gebieden’ toch openluchtgevangenissen zijn, en dagelijks vanuit een gevangenis naar de vrijheid reizen en weer terug komt niet logisch over.

  Like

  1. Als je meer wilt weten kan je dat op onderstaande link terugvinden. In het Engels een voorbeeld kort samengevat, het is een nogal complex systeem:

   Taxation in the Palestinian territories
   http://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_the_Palestinian_territories

   Israel collected in 2005 about $75 million per month in tariffs on foreign imports and value added taxes (VAT) on Israeli goods and services and on average kept about $15 million for the payment of water and power bills of Palestinians, while forwarding the other $60 million to the PA. Israeli collected funds account for about two-thirds of the authority’s self-generated revenue, which Reuters put at $100 million in December 2012. Since the 2006 Palestinian legislative election, Israel has regularly withheld the taxes it owes the Palestinian Authority.

   Like

Reacties zijn gesloten.