Israël’s bijzondere project ‘Geweldig in Uniform’: IDF soldaten met speciale behoeften


Video: Great in Uniform

Israël blijft mij telkens en telkens weer verbazen. Zo bijvoorbeeld het project ‘Geweldig in Uniform’ (Great in Uniform) dat ongeveer 10 jaar geleden van start ging. Het doel van dit project is om jonge mensen met geestelijke en lichamelijke beperkingen te integreren in het Israëlische leger. Eerst als vrijwilligers en later als soldaten in om het even welk aspect, met inbegrip van een eenvoudige soldaten ID en uniform, als deel van hun voorbereiding voor een onafhankelijk leven en hun verdere integratie in de Israëlische samenleving. Bewonderenswaardig!

Het opvoeden van een kind met speciale behoeften is nooit gemakkelijk. Nergens. Echter, het is voor een jonge Israëliër met speciale behoeften bijzonder moeilijk omdat die pijnlijke gevoelens van ontoereikendheid extra worden benadrukt wanneer zij de leeftijd van achttien jaar bereikt.

Het is dan, dat een jonge Israëlische man of vrouw wordt geconfronteerd met een harde realiteit: hij of zij zal niet kunnen dienen in de IDF. Maar deze wrede speling van het lot wordt uitgedaagd door IDF Reserve majoor kolonel Ariel Almog, met zijn ‘Geweldig in Uniform’ project.

‘Geweldig in Uniform’
Het doel van dit initiatief is om IDF soldaten met speciale behoeften als jongeren met een beperking te integreren in het leger voor een driejarige dienst, met het uiteindelijke doel voor hen om zich voor te bereiden op een zelfstandig bestaan in de Israëlische samenleving.

great2‘Geweldig in Uniform’ laat jonge mannen en vrouwen, die zich als mislukkingen voelden in het speciaal onderwijs, toetreden tot de IDF, om zichzelf bij te dragen en zichzelf te geven – net als ieder ander. Volgens de commandant van Rechav’am basis Motti Dayan, zijn de IDF soldaten met speciale behoeften “een deel van ons. Ze zijn een onlosmakelijk onderdeel van onze unit. Ze eten bij ons in de kantine, ze werken met ons op alle dingen. “

Langs die weg leren de rest van de soldaten op de basis de speciale leden van de ‘Geweldig in Uniform’ sectie te kennen, te accepteren, te waarderen en van hun te houden. Elke ochtend worden de IDF soldaten met speciale behoeften per bus vervoerd naar de basis, waar ze de dagelijkse taken uitvoeren, onder andere het repareren van beschermende uitrustingen en werken in militaire magazijnen en keukens.

Bootcamp voor IDF Soldaten met speciale behoeften
Het ‘Geweldig in Uniform’ project gaat van start met een week lang bootcamp in het leger. Voor een aantal van de deelnemers is deze basisopleiding de eerste keer dat ze ooit van huis geweest. Tijdens de bootcamp leren de IDF soldaten met speciale behoeften over de waarden van het Israel Defense Forces, en krijgen ze een rondleiding in Israël om het land te leren kennen.

Net als de meeste andere leden van het Israëlische leger, eindigen de IDF soldaten met speciale behoeften hun basisopleiding door op een tocht te gaan om na afloop daarvan hun eigen baretten te ontvangen. De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon zei onlangs dat ‘Geweldig in Uniform’ “een goed doel is, zowel sociaal, onderwijskundig als in termen van nationale veiligheid.”

En terwijl de ‘Geweldig in Uniform’ project begon in het IDF, is het nog niet alles, want het toonde aan dat het leidde tot een betere integratie in de samenleving, de gemeenschap en het arbeidsmarkt.

‘Geweldig in Uniform’ is slechts een voorbeeld van hoe de IDF de unieke en grotendeels onontgonnen talenten van Israëli’s met speciale behoeften inzet om deze talenten goed te gebruiken. De Israel Defense Forces behaalde een reeks operationele successen in de afgelopen jaren dankzij een groep soldaten met autisme die hun unieke vaardigheden bijdroegen aan Intelligence Unit 9900.

Belangrijke troeven
De unieke mogelijkheden die IDF-soldaten met speciale behoeften hebben zijn belangrijke troeven. De Israëlische Satellite Intelligence Unit levert essentiële informatie die door het leger wordt gebruikt om zeer ingewikkelde operaties uit te voeren. Deze gegevens worden verzameld met behulp van satellieten in een baan om de Aarde, hoog boven het strijdtoneel. Naast satellieten gebruikt Unit 9900 ook bemande en onbemande vliegtuigen en geavanceerde sensoren.

De autistische jonge mannen en vrouwen die dienen in Unit 9900 kunnen uren de elektronische kaarten bekijken en onderzoeken op de kleinste veranderingen zei het televisiestation Channel 10 zei. Dit is een zeldzame mogelijkheid die de meeste niet-autistische soldaten niet hebben.

Hoofd van Mossad Tamir Pardo wordt erkend met het starten van het programma gericht op integratie van de autistische bevolking van Israël in het militaire apparaat van het land.

Autisme is geen belemmering voor het geboorterecht
Rabbi Elyse Winick leidt reis voor personen met autismespectrum en aanverwante stoornissen. Zittend met koffie in het centrum van Jeruzalem op woensdag, hield Rabbi Elyse Winick een oogje in het zeil voor de 25 Taglit geboorterecht deelnemers in haar leiding.

Om nog maar een moeilijkheid toe te voegen aan de gebruikelijke moeilijkheden van het leiden van tientallen jongeren rond Israël op een strak schema, hadden alle twee dozijn deelnemers die op Shorashim Bus 230 meereden een autismespectrum en aanverwante stoornis. “Ik maak me zorgen over hem,” zei ze, terwijl ze een een deelnemer zag die meer problemen dan de meeste had. “Maar ik zie dat hij een collega van me zag, een gesprek met hem aanknoopte en daar voortzette.”

Ben-Yehuda Street over de hele lengte, de centrale toeristische slagader van de hoofdstad, is gemakkelijk voor de duizenden jonge Joden die deelnemen aan de all-inclusive tiendaagse reis. Maar op deze reis, waarin leiders bijzondere nadruk leggen op het bij elkaar houden van de groep, bood het een zeldzaam moment voor de jonge volwassenen om zich te verspreiden, zij het binnen de grenzen van de korte straat.

Dus Winick hield het in de gaten. Al tien jaar is de rabbijn reisleider bij de Geboorterecht reizen voor mensen met autisme en aanverwante stoornissen; ze schuwt de term “bijzondere behoeften” om hun te beschrijven. De verschillen tussen deze reizen en degenen die Winick omschreven als “neurotypicals” zijn subtiel, zei ze, en in het algemeen manifesteren deze verschillen zich als kleine aanpassingen aan de tiendaagse route.

Als voorbeeld, de excursie naar de overvolle Machane Yehuda markt in de hoofdstad word zo gepland om de weekenddrukte te vermijden. “De meeste groepen gaan op vrijdag om het gevoel voor Shabbat te krijgen,” zei ze. “Wij gaan op woensdag, zodat we niet het gevoel te krijgen voor Shabbat.” Deze groep slaat het “Megaevenement” van Geboorterecht over – een groot evenement met tientallen groepen – en prefereert standvastigere en rustigere locaties, zoals musea.

Maar bovenal, de reis vereist gevoeligheid voor de vele en gevarieerde behoeften van de deelnemers, zei Winick. “Elk van hen heeft zijn eigen manier van interactie met de wereld,” zei ze. “Voor een aantal van hen, het is een Venn-diagram [van aandoeningen], en voor anderen is het niet.”

Tegenover haar, bij het begin van de straat, zit Graham, een deelnemer uit Long Island. Hij zei dat hij een diagnose van een obsessief-compulsieve stoornis en sociale angst had, maar “een lichte vorm van Asperger.” Reisorganisatoren werden gevraagd om de laatste namen van de deelnemers worden geheim te houden.

Graham merkte op dat hij had veel van dezelfde ervaringen als zijn broer opdeed, die op een Geboorterechtreis voor neurotypicals ging. “Hij beklom de Masada, hij bezocht Mount Herzl – alles wat we deden, maar in een langzamer tempo,” zei hij. Hij voegde eraan toe dat hij overweegt om naar Israël te verhuizen.

Winick zei dat de reis erop gericht om aan te tonen dat deze deelnemers net zo in staat om naar Israël te verhuizen als iemand anders. Een van de onderdelen van de reis is een excursie aan Shekel, een organisatie die huisvesting voor mensen met autisme en andere handicaps regelt. Inderdaad, deze groep heeft zo zijn voordelen: Volgens Winick, hebben de deelnemers de neiging om meer punctueel dan de gemiddelde Geboorterechtreiziger te zijn. Ze zijn ook in veel opzichten beter met het uiten van hun emoties, zei ze.

Julia, een deelnemer uit Boston die tussen Graham en Winick zit, zei dat ze vermoedde dat de reis een hoger-dan-gemiddelde hoeveelheid “ontwijken” meebrengt onder de deelnemers. Maar zelfs op dat punt is Winick het niet mee eens. “Iedereen vindt het moeilijk om met een nieuwe groep kennis te maken en te weinig slaap te hebben en overprikkeld te zijn,” zei ze.

Winick, die de Joodse kapelaan voor de Brandeis University is, had geen opleiding of achtergrond in het omgaan met autisme of aanverwante stoornissen voor het begin van haar reisleiderschap van de Geboorterechtreizen van haar decennium. Ze trad in het eerste jaar van het programma en leerde op de baan. Nu kent ze het personeel van de hotels waar ze bijna jaarlijks terug komt, en kent het personeel de behoeften van de deelnemers. “Het is net dat Sabraverhaal – je moet de stekelige laag passeren, en ineens zijn ze meegaand,” zei Winick.

Het programma wil dat hoog functionerende individuen inschrijven – hoewel Winick toegeeft dat sommige dat niet waren, zodat de reisorganisatoren aarzelde om mensen te weigeren. Ze merkte op dat sommige populaire theorieën van omgaan met autisme bepleiten om individuen in de reguliere omgevingen te assimileren. Maar de Amerikaanse Joodse gemeenschap – en niet te vergeten de samenleving als geheel – is soms minder inclusief, zei ze.

Als zodanig, is het organiseren van een reis speciaal voor mensen met autisme-spectrum en aanverwante stoornissen een manier om die mensen een verblijf te geven dat een prominente rol in veel jonge joodse kringen in de diaspora speelt. “Als de wereld verandert en er het wordt bekender, zullen we geen aparte groep meer nodig hebben,” zei ze.

Reisleiders zijn verplicht om enige ervaring in het werken met autisme of andere ontwikkelingsstoornissen te hebben (Winick is een uitzondering omdat ze werk als rabbijnse capaciteit). Ze schuwen ook de wijdverbreide praktijk van het bezoek met vrienden en familie in Israël, om zo de deelnemers beter in de gaten te houden. Stafleden van de reizen lijken bereid te zijn om inspanning te leveren.

“Hoewel dit [reis] een beetje anders had kunnen zijn vanwege het niveau van de steun die nodig is door de deelnemers, is het eenzelfde type van ontmoeting voor hen, en we zijn blij dat ze in staat waren om deel te nemen aan deze levensveranderende ervaring die elke jonge joodse volwassene heeft ondervonden tot nu toe,” zei Taglit-geboorterecht Israël CEO Gidi Mark in een e-mail. Winick voegde eraan toe: “We moesten met een manier komen zodat iedereen kan profiteren van het geschenk wat Geboorterecht geeft.”

door Gidon Ben-Zvi en Eitan Arom

in een vertaling van Joost M. van 3 januari 2015


Bronnen:

 1. United With Israel:
  ♦ IDF soldiers with special needs door Gidon Ben-Zvi van 11 mei 2014 [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Autism is no barrier for Birthright door Eitan Arom van 1 januari 2015 [lezen]
 3. Great in Uniform:
  ♦ Website: http://www.special.org.il/
  ♦ Facebook: https://www.facebook.com/GreatUniform

Gerelateerd op Vlaamse Vrienden van Israël:

 • Een duizendste reden om trots te zijn op Israël: Great in Uniform + video van 17 mei 2014 [lezen]