Mahmoud Abbas sluit PA aan bij Internationaal Strafhof en riskeert zelf veroordeeld te worden

abbas-UN-bid2

Minder dan 24 uur nadat de VN-Veiligheidsraad een Jordaanse resolutie had verworpen, die namens de Palestijnse Autoriteit werd ingediend, heeft PA-president Mahmoud Abbas net voor het jaareinde het Statuut van Rome ondertekend, het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof en de eerste stap naar de aansluiting van de Palestijnse ‘staat’ bij het ICC in Den Haag. Daarnaast ondertekende Abbas nog een twintigtal internationale conventies. Abbas hoopt met dit manoeuvre ooit Israël voor het ICC te dagen voor vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De blunder van Mahmoud Abbas
Het diplomatiek offensief tegen Israël onder de auspiciën van het 22-landenblok van de Arabische Liga, treedt hiermee in een nieuwe fase nadat eerder in de Veiligheidsraad het plan van Abbas om van Israël een Palestijnse ‘staat’ af te dwingen werd gekelderd door Nigeria, dat zich tot grote verbijstering van de Palestijnen onthield aan de stemming waardoor het wetsontwerp net één stem tekort kwam. In het andere geval zouden de Verenigde Staten hun vetorecht hebben ingezet.

Echter sinds het eenheidakkoord in april 2014 tussen zijn factie Al Fatah en de terreurgroep Hamas en sindsdien een aantal Hamasministers zetelen in zijn kabinet, aarzelde Abbas even omdat hij zich natuurlik bewust is van het feit dat aansluiten bij het ICC ook een keerzijde heeft en dat hijzelf en zijn PA-kabinet omwille van de oorlogsmisdaden van Hamas zelf zou veroordeeld kunnen worden.

Israëlische reacties
Israël’s leiders van zowat alle politieke partijen toonden zich dan ook nauwelijks verrast door het diplomatieke manoeuvre van Abbas die overigens al jaren van de daken schreeuwt dat hij Israël voor het ICC zal dagen van zodra de status van zijn ‘staat-zonder-land’ van het ‘uitgevonden volk’ in het oog van de wereld een schijn van wettigheid zou bereiken.

tzipilivniOok de politieke tandem van de Arbeidspartij en Hatnua, die door de parlementsleden Yitzhak Herzog en Tzipi Livni onlangs werd opgericht met het vooruitzicht op de aanstaande verkiezingen op 17 maart, keerden zich gezamenlijk tegen het besluit van de Palestijnse Autoriteit om zich te richten tot het Internationaal Strafhof, na de publieke afgang in de VN- Veiligheidsraad en zij verklaarden:

“[…] de aansluiting van de PA bij het ICC zal de Palestijnen niet vooruithelpen bij het bereiken van hun doelen. Wij zullen onze IDF soldaten en officieren in bescherming nemen en hen voorzien van een politieke en wettelijke kogelvrije vest.”

Ook het boegbeeld van de politieke partij Yesh Atid, parlementslid Yair Lapid veroordeelde ten strengste het Palestijnse besluit en noemde dit een “grote vergissing” eraan toevoegende:

Yair Lapid“Abbas heeft een grote fout gemaakt: diegenen die oorlogsmisdaden bedrijven zijn de Palestijnen en hun terrorristische organisaties, van wie het enige doel is om onschuldige burgers te vermoorden. Het IDF is het meest morele leger in de wereld en zijn soldaten en commandanten doen alles om het verwonden van onschuldige burgers te vermijden.”

Eersteminister Benjamin Netanjahoe antwoordde eveneens op het besluit van Abbas om zich te richten tot het ICC door te zeggen dat “Israël maar weinig te vrezen heeft van de Palestijnse Autoriteit” door het ondertekenen van het Statuut van Rome en dat “de Palestijnse Autoriteit alles te verliezen heeft”:

“De enige die schrik zou moet hebben van het Internationaal Strafhof in Den Haag is de Palestijnse Autoriteit, die een eeheidsregering met Hamas heeft, een tot terreurgroep uitgeroepen organisatie zoals Islamitische Staat (ISIS/ISIL) die oorlogsmisdaden begaat. Wij zullen als antwoord stappen ondernemen en wij zullen onze soldaten van het IDF beschermen, het meest morele leger in de wereld. Wij zullen deze laatste inspanning om ons dictaten op te leggen verwerpen, net zoals wij het Palestijnse manoeuvre in de VN-Veiligheidsraad hebben verworpen.”

Ook Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman haalde scherp uit naar Mahmoud Abbas en merkte op dat om het even welke “dove, blinde en domme” rechter in een rechtbank de Palestijnse Autoriteit – en niét Israël – schuldig zou bevinden aan oorlogsmisdaden en vervolgde:

Avigdor Lieberman“Abbas kan om het even welk verdrag ondertekenen dat hij wil, de enigen die in dit conflict oorlogsmisdaden bedrijven zijn de Palestijnen zelves, die al honderd jaren verantwoordelijk zijn voor het voeren van moorddadige pogroms tegen babies, kinderen, vrouwen en mannen zonder onderscheid.

Dit is iets dat elke dove, blinde en domste rechter kan weten. Abbas vormt geen bedreiging voor ons, Israël heeft het meest morele leger in de wereld!”

hamas-warcrimes
door Brabosh.com

2 gedachtes over “Mahmoud Abbas sluit PA aan bij Internationaal Strafhof en riskeert zelf veroordeeld te worden

  1. Hoe kan een organisatie (terreur organisatie,nu Abbas zich heeft aangesloten bij Hamas/Daesh/Hizbollah)een klacht indienen bij het IGH,moet men niet voldoen aan een minimale vereiste een Staat te zijn met een grondgebied? I love you en verslind alles wat van U verschijnt, Jack KOWARSKI

    2015-01-01 9:38 GMT+01:00 “Vlaamse Vrienden van Israël – De enige Vlaamse

    Like

Reacties zijn gesloten.