Israël’s bevolking in 2014 met 2 procent toegenomen: ruim 8,3 miljoen Joden en Arabieren

pop-mandaat4

Aan de vooravond van 2015 staat de bevolking van Israël op ca. 8,3 miljoen personen. Zowat 6,2 miljoen mensen zijn Joods en 1,7 miljoen zijn Arabieren aan het einde van 2014, berichtte aldus Israël’s Centrale Bureau voor Statistieken (CBS) op maandag 29 december 2014.

CBS-israelIn procenten uitgedrukt bestaat Israël’s bevolking uit 74,9 procent Joden, 20,7 procent Arabieren en 4,3 procent Christenen, Bedoeienen en mensen die zich met geen enkele religie identificeren of niet beschikken over de Israëlische nationaliteit.

In vergelijking met het vorige jaar is Israël’s bevolking in 2014 toegenomen met 2 procent, aldus het Centraal Bureau voor Statistieken. Op het einde van december 2013 werd Israël’s bevolking geschat op 8.132.000 personen. Over het hele voorbije jaar werden zowat 176.600 babies geboren.

Bovendien bereikten ca. 23.000 nieuwe immigranten Israël. Een merkelijke stijging met maar liefst 26% vergeleken met 2013 (16.968 nieuwe immigranten). Dat is van 2003 geleden dat nog zo’n groot aantal Diaspora Joden aliyah naar Israël maakte.

Ook interessant is het aantal Arabieren die in de gebieden wonen die door de Palestijnse Autoriteit worden gecontroleerd. Hier wordt dikwijls een loopje genomen met de waarheid zo blijkt. Volgens het Palestinian Central Bureau of Statistics (PCBS) zouden er ca. 6 miljoen Arabieren wonen in de Palestijnse gebieden, Gaza en de West Bank.

Echter volgens ambassadeur Yoram Ettinger, een voormalige diplomaat en een befaamde expert inzake onderzoek naar Palestijnse en Israëlische demografie, is dit een grove overschatting met ruim 1,2 miljoen. Hij schat het aantal Palestijnen op hooguit 4,8 miljoen; 1,2 miljoen in Gaza (en geen 1,6 miljoen) en 3,6 miljoen in Judea & Samaria (ipv 4,4 miljoen volgens PCBS).

door Brabosh.com