38 vrouwelijke piloten van de IAF (Israeli Air Force) bewaken het luchtruim van Israël

iafwoman2Terwijl bv. in Saoedi-Arabië vrouwen niet eens zelf een voertuig mogen besturen ook al hebben ze een rijbewijs, en in Gaza het islamistische Hamas vrouwen zelfs verbiedt een motorfiets te besturen, hebben daarentegen vrouwen in Israël gelijke burgerrechten als de mannen en daar maken ze dankbaar gebruik van. Op het plaatje een vrouwelijke piloot van de IAF (Israeli Air Force) die hier een F-16 gevechtsvliegtuig bestuurt.

Alice MillerIn de afgelopen 20 jaar, sinds Alice Miller (plaatje rechts) de gender-barrière doorbrak door aan Israël’s Hoogste Rechtbank te petitioneren voor het recht om een opleiding te mogen volgen in prestigieuze vliegschool van de Israelische Luchtmacht (IAF), hebben in het totaal reeds 38 vrouwen hun piloten ‘vleugels’ mogen ontvangen, aldus berichtte het militaire magazine Bamahane.

De helft van de afgestudeerden zijn gevechtspiloten, met 16 gevechtsnavigators, drie gevechtspiloten, zeven helikopter piloten en 12 vrachtvliegtuig piloten en navigatoren, met inbegrip van een plaatsvervangend eskader commandant.

Het Ministerie van Defensie en de Israëlische Strijdkrachten (IDF) hebben aanvankelijk het verzoek van Miller afgewezen om in 1993 in te schrijven voor de cursus “niet omdat ze een vrouw is,” schreef generaal-majoor Herzl Bodinger, destijds de commandant van de IAF, in een beëdigde verklaring, “maar vooral omdat de van haar verwachte hoeveelheid dienstjaren [met een nadruk op de reservedienst] niet strookte met de voorwaarden van het leger voor de opleiding van een lid van de bemanning van een luchtmacht team.

Datzelfde jaar, was president Ezer Weizman, een voormalige luchtmacht commandant, veel botter over de basis van de reeds lang bestaande uitsluiting op basis van geslacht. “Meidele,” zou hij naar verluidt aan Miller hebben gezegd, waarbij hij het Jiddische woord voor ‘jonge dame’ gebruikte, “heb je ooit een man gezien die een paar sokken breide?” Ter ondersteuning van die boutade beweerde Weizman dat “vrouwen niet in staat zijn om weerstand te bieden aan de druk die op een gevechtspiloot wordt gelegd.

Cover van het militaire magazine BamahaneHet Hof was het er niet mee eens. Het oordeelde in een 3 tegen 2 besluit dat “vrouwen uitsluiten van de luchtvaartcursus hun waardigheid schendt en hen degradeert. Het, zij het onbedoeld, biedt ook ondersteuning aan de vernederende slogan: ‘De beste mannen voor de luchtmacht en de beste vrouwen voor haar piloten.’

Alice Miller, een officier die destijds diende bij de academische reservisten en een burgerlijk vliegbrevet bezat, werd uiteindelijk toegestaan om te trachten de meest elitaire legercursus te volgen maar faalde in de proeven en werd ongeschikt bevonden.

Hoewel in de pre-staat Yishuv vrouwelijke piloten werden opgeleid, van wie sommigen missies vlogen in de Onafhankelijkheids Oorlog (1947-49) en tijdens de Suezcrisis van 1956, werd Sheri Rahat, een gevechtsnavigator in een F-16, in 1998 de eerste vrouwelijke afgestudeerde in bijna vijf decennia. Drie jaar later studeerde Roni Zuckerman, een kleindochter van Zivia Lubetkin en Yitzhak Zuckerman, twee leiders van de Opstand van het Warschau Getto, af als de eerste gevechtspiloot aan de IAF.

Niettemin, vertelden IAF officieren aan het militaire weekblad dat het nog steeds moeilijk is de vrouwelijke piloot te typeren. “Ik voel dat top op vandaag, 20 jaar later, we nog steeds niet weten hoe we het profiel van een vrouwelijke piloot moeten karakteriseren zoals we dat met een mannelijke piloot doen,” zei majoor Racheli Weinberg, het hoofd van een eenheid die potentiële leden van een luchtbemanning oplijst. “De evolutie daarin gaat veel langzamer en er is niet genoeg tijd verstreken om het onderzoekbaar te maken. Vandaar dat wij op zoek zijn om zoveel mogelijk vrouwen door onze ‘zeef’ te krijgen met het doel om de karakteristieken van de vrouwelijke piloot van de Israëlische luchtmacht te begrijpen.

De meest recente cursus, die begon in juli van dit jaar, bestond uit slechts zeven procent vrouwen, een cijfer dat het leger wil opdrijven door het opheffen van alle beperkingen op het eerste screening-proces, dat tot voor kort meer op mannelijke kandidaten was gericht. Tot nu hebben ongeveer 10 procent van de vrouwen de cursus met succes voltooid, een cijfer dat zeer vergelijkbaar is, zo niet beter, dan dat bij de mannen.

Jeruzalem, 15 mei 2012. Vijf nieuwe gecertifieerde vrouwelijke piloten hebben met succes hun opleiding afgerond aan de IAF Flight Academy. Tot dan waren reeds 27 vrouwen in die cursus geslaagd en IDF piloot geworden. Het aantal vrouwen in Israëlische luchtmacht (IAF) is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Vrouwelijke piloten van de IAF die een F-16 gevechtsvliegtuig besturen, zijn in Israël de gewoonste zaak van de wereld.

door Mitch Ginsburg

vertaald door Brabosh.com naar een artikel uit The Times of Israel van 28 december 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.