Toponderhandelaar Saeb Erekat wil meteen Palestijnse anti-Israëlresolutie ter stemming in VN-Veiligheidsraad

staat427 april 2009. De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas (l.) en zijn toponderhandelaar voor vrede met Israël Saeb Erekat (r.). Voor de camera’s van de internationale pers tonen zij een ingelijste kaart van ‘Palestina’. Bemerk bovenaan de benaming in het Engels ‘Palestine’. Euh? Waar is Israël gebleven? Zeg nu zelf, hoe kan er ooit een tweestatenoplossing komen als het werkelijke doel van het Palestijnse leiderschap een éénstaatoplossing is, niet naast Israël maar in de plaats van?

“Iedereen die zegt dat hij de kolonisten [lees: de Joden] in een Palestijnse staat wil houden zegt in werkelijkheid dat hij geen Palestijnse staat wil. Geen enkele kolonist zal worden toegestaan om te wonen in een Palestijnse staat, niet één, omdat de nederzettingen illegaal zijn en de aanwezigheid van kolonisten in bezet land illegaal is.”
[Saeb Erekat, Ramallah, 26 januari 2014 – bron]

De toponderhandelaar voor vrede met Israël van de Palestijnse Autoriteit (PLO) Saeb Erekat vertelde op vrijdag 26 december 2014 dat de Palestijnse Autoriteit de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot een stemming wil dwingen omtrent de Palestijnse aanvraag over de erkenning van een Palestijnse staat en een Israëlische terugtrekking achter de pre-1967 lijn tegen eind 2017. Die betwiste resolutie, die namens de Palestijnen wordt ingediend door Jordanië, zal uiterlijk ten laatste overmorgen maandag worden voorgelegd in de VN.

Israël ‘by-passen’
De ontwerpresolutie geeft Israël 12 maanden de tijd om de onderhandelingen te hervatten met de Palestijnen omtrent een definitieve overeenkomst. Een finaal vredesakkoord zou de weg plaveien voor de creatie van een Palestijnse staat met Jeruzalem als een gedeelde hoofdstad. Erekat gaf aan dat er sommige herzieningen werden aangebracht in de door Jordanië aangebrachte tekst maar het is voorlopig onduidelijk wat de uiteindelijke versie is van de tekst in de ontwerpresolutie. Het document werd nog niet vrijgegeven.

Vorige week drong Frankrijk, samen met Groot-Brittannië en Duitsland, aan om een aparte tekst te schrijven om het vredesproces nieuw leven in te blazen, maar het was onduidelijk of deze inspanning resultaten zou afwerpen en of er eventueel elementen van de Jordaanse tekst in het ontwerp van het drietalzouden worden opgenomen. De Palestijnse Autoriteit heeft geweigerd om de stemming uit te stellen tot na de parlementsherkiezingen in Israël op 17 maart aanstaande, ondanks internationale druk.

Recenten berichten wijzen erop dat de Amerikaanse minister John Kerry recent de Palestijnen onder druk zetten om de stemming uit te stellen, uit vrees dat een dergelijk manoeuver de Israëlische rechtervleugel zou versterken in het zicht van de verkiezingen. Eerder deze week waarschuwde PA-president Mahmoud Abbas dat zijn regering ‘niet langer zal samenwerken’ met Israël indien zijn ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad zou weggestemd worden.

‘Israël is zoals ISIS’
Intussen, tijdens een interview met de krant al-Arabiya op vrijdag, maakte Saeb Erekat een onwaarschijnlijke gefantaseerde vergelijking tussen premier Benjamin Netanyahu en de leider van de jihadistische koppensnellersbende van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) die grote gebieden in Irak en Syrië heeft veroverd, door het plunderen van dorpen, moord, verkrachten en het in slavernij brengen van duizenden mensen en een radicale versie van de Islam op te leggen.

“Wij zijn getuige van een oorlog tegen Daesh”, zei Erekat, daarbij het acroniem gebruikend van de terreurorganisatie, “en dit is een gewone oorlog. Maar net zoals Abu Bakr al Baghdadi zichzelf beschouwd als de leider van ‘Islamitische Staat’, leidt Benjamin Netanyahu de ‘Joodse Staat'”, zei hij beschuldigend.

“Er is geen verschil tussen de misdaad om een Amerikaanse of Westerse journalist op de grond te duwen en hem het hoofd af te snijden [zoals IS heeft gedaan met verschillende journalisten en hulpverleners sinds september] vergeleken met een crimineel die Muhammad Abu Khdeir op de grond duwt en hem leven verbrand,” zei Erekat verwijzend naar een incident afgelopen zomer toen een Palestijnse tiener van Oost-Jeruzalem door enkele radicale Joden werd vermoord als weerwraak voor de ontvoering en moord op de drie Joodse studenten Naftali Fraenkel, Gil-ad Shaar en Eyal Yifrach.

palestine1In het Palestijns schoolonderwijs en in opvoedkundige programma’s voor de kinderen, die worden verzorgd door de Palestijnse Autoriteit en dagelijks uitgezonden in de Palestijnse gebieden, hebben ze nog nooit gehoord van een tweestatenoplossing waarin een Joodse en een Palestijnse staat in vrede en veiligheid naast elkaar zouden leven. Wat de Palestijnen betreft is Israël gedoemd om voor altijd te verdwijnen van de kaart van het Midden-Oosten om daarna ogenblikkelijk vervangen te worden door een nieuw Arabisch islamitisch kalifaat bij voorkeur zonder Joden erin.

door Brabosh.com

naar een artikel in The Times of Israel van 26 december 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.