Spanningen aan Gazaanse grens met Israël nemen toe; IDF soldaat zwaar gewond

gewonde-soldaatIsraël, 24 december 2014. Een Israëlische soldaat die – ter hoogte van de Joodse Kissufim kibboets in Zuid-Israël – zwaar gewond raakte tijdens een vuurgevecht met Palestijnen aan de grens met Gaza, wordt hier overgebracht naar het Soroka hospitaal van Beersjeba (fotobron: Reuters)

Ondanks de vele aanwijzingen dat Hamas en Co een nieuw offensief voorbereiden tegen Israël, zoals blijkt uit diverse oorlogsverklaringen en waargenomen graafwerken aan de noordelijke grens van Gaza met Israël, komt een en ander duidelijk nog te vroeg voor Hamas. De heropbouw van het aanvalstunnelnetwerk en aanvulling van het wapenarsenaal vordert duidelijk langzamer dan verhoopt en algemeen wordt aangenomen dat een nieuwe aanval op de Joodse staat niet eerder dan juni 2015 zal plaatsvinden.

Echter zowel op de West Bank als in de Gazastrook worden vele militanten van de diverse terreurgroepen ongeduldig en staan nu al nerveus te popelen om de strijd tegen Israël te hervatten. Dat resulteerde in een reeks gewelddadige incidenten in de Palestijnse Gebieden gevolgd door tegenacties van het IDF. Maar Hamas is voorlopig niet uit op escalatie van het conflict met Israël, dwz: nóg niet, want het is er nog niet klaar voor.

Vandaar dat het Gazaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren ordetroepen heeft gezonden om het Veiligheidshekken in Gaza met Israël te bewaken, zogenaamd met het doel om Palestijnse Arabieren te verhinderen die zonder de vereiste documenten de grens zouden willen oversteken naar Israël, berichtte aldus het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News op woensdag 24.12.

Vuurgevecht aan Gazaanse grens
De aankondiging van het Gazaanse ministerie kwam enkele uren nadat aan de grens een vuurgevecht was uitgebroken ten zuiden van Khan Younis waarbij één Israëlische soldaat van het Bedoeïenen Verkennings Bataljon door een Palestijnse sluipschutter werd neergeschoten. Volgens IDF woordvoerder Peter Lerner werd de soldaat in de borst geraakt en in kritieke toestand overgebracht naar het Soroka Hospitaal in Beersjeba.

Tijdens dat vuurgevecht werd een Palestijn gedood en raakten twee anderen gewond. Volgens Ma’an News is het Palestijnse slachtoffer de 33-jarige Taysir al-Smeiri. Hamas ontkende dat de sluipschutter die woensdagochtend de Israëlische soldaat had neergeschoten één van zijn leden was. De terreugroep verklaarde eerder dat het zich hield aan het staakt-het-vuren akkoord met Israël dat op 26 augustus werd bereikt aan het einde van Operation Protective Edge, en beschuldigde Israël ervan dit bestand te hebben geschonden.

Iyad al-Buzm

De woordvoerder van het Gazaanse ministerie Iyad al-Buzm (plaatje rechts) verwees niet rechtstreeks naar dit incident maar benadrukte dat de ontplooiing van de Gazaanse strijdmacht enkel tot doel had om Gazanen te verhinderen de grens over te steken, aldus het bericht van Ma’an News.

“Er zijn enkele gevallen geweest waarin jonge mensen de gronden van ’48 (Israël dus) trachten binnen te sluipen, maar Palestijnse ordetroepen hebben er een aantal gearresteerd en de Israëlische strijdkrachten hebben er eveneens enkelen opgepakt die succesvol waren binnen geraakt,” zei al-Buzmhe volgens Ma’an News.

Al-Buzm vertelde dat de Gaza ordetroepen de laatste twee maanden hard hadden gewerkt aan deze kwestie en zei: “Wij volgen deze kwestie nauwkeurig op om te verhinderen dat de Israëlische zijde collaborateurs [onder deze Gazaanse vluchtelingen] zouden recruteren.”

Raketaanval van Hamas
Het incident van woensdagochtend volgde nadat terroristen in Gaza op vrijdag 20 december ’14 een raket hadden afgeschoten op de Eshkol regio. Dat was reeds de derde raketaanval in zijn soort was sinds op 26 augustus 2014 de aanvalsoorlog van Hamas tegen de Joodse staat eindigde en resulteerde in een voorlopig staakt-het-vuren bestand in afwachting van een meer stabiele regeling.

De aanval van Hamas (of één van het dozijn gelieerde terreurgroepen in Gaza) werd reeds vrijdagnacht beantwoord door het IDF met de Israëlische Luchtmacht die enkele doelwitten van Hamas onder vuur nam en in Khan Younis in het zuiden van de Strook een cementfabriek van de terroristen bestookte die wordt gebruikt voor de aanleg van terreurtunnels. Dit was de eerste keer sinds het einde van de zomeroorlog eind augustus dat het IDF een terreuraanval beantwoordde.

Echter Hamas liet vrij snel, via een Egyptische bemiddelaar, aan Israël weten dat het niet achter de raketaanval zat en dat het helemaal niet uit was op escalatie van het conflict met Israël. Even later kwam dan het bericht (voor wat dat waard is) dat Hamas de Palestijnse daders van de raketaanslag had gevat.

Eenheidskabinet Fatah/Hamas hapert
Iyad Al-Buzm riep teven de nieuwe Al Fatah/Hamas eenheidsregering op om haar taken in Gaza volledig uit te voeren eraan toevoegend dat de veiligheidssituatie in Gaza stabiel is ondanks de moeilijke omstandigheden, met inbegrip van het ontbreken van salarissen en nauwelijks of geen contact met de minister van Binnenlandse Zaken van het eenheidskabinet in Ramallah.

En inderdaad lijken de Gazaanse relaties met het eenheidskabinet nog steeds bijzonder stroef te verlopen. Tijdens een interview met Sky News in het Arabisch, maande premier van het Fatah/Hamas eenheidskabinet Rami Hamdallah Hamas aan om de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse autoriteit, zoals was overeengekomen in het verzoeningsakkoord eerder in april van dit jaar.

Inspanningen voor de uitvoering van het eenheidspact, dat op 22 april 2014 werd ondertekend tussen de PLO en Hamas, zijn grotendeels gestagneerd na de bomaanslagen in november gericht tegen de kantoren van Al Fatah in Gaza, waarvoor de PA de schuld bij Hamas heeft gelegd, temidden van pogingen van Hamas om PA President Mahmoud Abbas in Judea & Samaria van de macht te verdrijven.

door Brabosh.com