Als links aan de macht komt in Israël, zal West Bank veranderen in een 2de Hamastan

Nabloes-rally-HamasTwee jaar geleden in Nabloes op de West Bank, donderdag 13 december 2012. Voor het eerst sinds 2007 kreeg Hamas op de West Bank de toestemming van Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, om weer op straat te komen en te manifesteren. Minder dan een week na de viering in Gaza van de 25ste verjaardag van de stichting van Hamas, trokken duizenden militanten van Hamas doorheen de straten van Nabloes en Hebron. Ze droegen zelfs raketten mee, zij het voorlopig nog in karton. Sindsdien is Hamas (en ook de Palestijnse Islamitische Jihad) niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Judea & Samaria en op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem..

Het kan bijna niet anders of de rechtse partijen in Israël winnen de verkiezingen volgend jaar [27 maart 2015]. De linkse media hopen dat Isaac Herzog (Labor Party) zijn grote concurrent, huidig premier Benjamin Netanyahu (Likud), van de troon stoot, maar die kans is bijzonder klein. Ja, zelfs nu Tzipi Livni zich heeft aangesloten bij zijn partij, om een linkse vuist tegen Bibi te kunnen maken.

Toch worden het spannende verkiezingen. Niet voor niets zegt Defensie-minister Moshe Ya’alon (Likud) dat in het geval van een premierschap van Herzog het helemaal de verkeerde kant op gaat met de Westelijke Jordaanoever. Ya’alon verwacht dan een ‘Hamas-stan‘, oftewel: een gebied dat volledig wordt beheerst door de islamitische terreurorganisatie Hamas, net zoals de Gazastrook. Dat is wel het laatste dat Israël nodig heeft.

Het zijn harde woorden en ja, het is een tikkie overdreven (er komen immers verkiezingen aan), maar Likud speelt niet voor niets de veiligheidskaart. Netanyahu wil de verkiezingen winnen op thema’s die leven bij de Israëlische kiezer, en een van die thema’s is veiligheid.

In Nederland kunnen we het ons niet meer voorstellen hoe het is om ons daar zorgen over te maken – de oorlog is alweer zo lang geleden en we worden niet bedreigd door onze buren – maar de gemiddelde Israëli wil maar één ding en dat is dat zijn of haar kinderen veilig naar school kunnen zonder dat ze worden beschoten door Hamas-raketten vanuit de Gazastrook.

Als Hamas ook de macht grijpt op de Westelijke Jordaanoever omdat een eventuele premier Herzog veel te slap is in zijn strijd tegen Hamas, dan kan Israël rekenen op een rakettenregen van heb-ik-jou-daar. Er is maar één oplossing die op de lange termijn werkbaar is, en dat is een totale vernietiging van Hamas. Ik zeg het wel vaker, maar ik herhaal het gewoon nog maar eens: Gaza moet worden bevrijd… van Hamas.

freegazahamasJeruzalem, 11 december 2014. Caroline B. Glick: “De enige manier, en u weet dit ook, dat Gaza zal gedemilitariseerd worden, is wanneer Israël opnieuw Gaza zal bezetten. Dat is de enige manier. De enige militaire organisatie die geen terreurorganisatie is, geen organisatie die de terreur steunt, is de IDF.” [bron]

door Frank Verhoef

in een artikel op De Dagelijkse Standaard van 23 december 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.