Europese Unie geeft Hamas groen licht om Israël aan te vallen [Khaled Abu Toameh]

hamas-paradeHamas: Eerst Allah om kogels, hakmessen en machetes smeken en dan er flink tegenaan...

Minder dan 48 uur nadat een belangrijke rechtbank van de Europese Unie oordeelde dat Hamas moet verwijderd worden van de lijst van terroristische groepen van het 28-landenblok van de EU, hebben aanhangers van de Palestijnse Islamistische beweging gereageerd met het afschieten van een raket op Israël. De aanval, die geen slachtoffers maakte noch materiële schade veroorzaakte, kwam niet als een verrassing.

Gesterkt door de uitspraak van het EU-Hof, zien Hamas-leiders en woordvoerders het als een ‘politieke en juridische prestatie’ en een ‘grote overwinning’ voor de ‘gewapende strijd’ tegen Israël. Musa Abu Marzouk (plaatje rechts), een top Hamas-leider, gaf een verklaring uit waarin hij het EU-Hof bedankte voor haar besluit. Hij prees het besluit om zijn beweging te verwijderen uit de lijst van terroristen als een “overwinning voor al diegenen die het Palestijnse recht op verzet steunen.”

Mousa Abu MarzoukWanneer Hamas-leiders spreken over “verzet”, verwijzen zij naar hun terroristische aanslagen, zoals de lancering van raketten en zelfmoordaanslagen tegen Israël. Met andere woorden, Hamas heeft de uitspraak van het Hof geïnterpreteerd als een groen licht om verse aanvallen uit te voeren als onderdeel van haar ambitie om Israël te vernietigen.

De raket die die vanuit de Gazastrook werd afgevuurd op Israël amper enkele dagen na de beslissing van de rechtbank zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid niet de laatste zijn.

Hoewel het EU-Hof heeft gezegd dat haar controversiële besluit louter ‘technisch’ is en geen herbeoordeling is van Hamas’ classificatie als een terroristische groepering, zeiden leiders van de islamitische beweging dat ze geloven dat het manoeuver haar uiteindelijk de legitimiteit in de internationale arena zal opleveren die zij volgens hen verdienen.

Ironisch genoeg, viel het EU-Hof besluit viel samen met de Hamas vieringen van de 27ste verjaardag van haar oprichting. Nogmaals, Hamas gebruikt de vieringen om iedereen eraan te herinneren dat het werkelijke doel is om Israël te vernietigen. En, natuurlijk, maakt Hamas van het evenement gebruik om zijn arsenaal van wapens te demonstereren met inbegrip van verschillende soorten raketten en missiles raketten, evenals drones.

Uren voordat de rechterlijke beslissing van de EU openbaar werd gemaakt, kondigde Hamas-leider Mahmoud Zahar aan dat zijn beweging Israël nooit erkennen zou. Al-Zahar heeft tevens duidelijk gemaakt dat Hamas streeft naar de omverwerping van het regime van de Palestijnse Autoriteit [PA] en de controle wil grijpen over de Westelijke Jordaanoever.

Het rechterlijk besluit van de EU viel ook samen met grotere inspanningen om toenadering te bereiken tussen Hamas en Iran. Onlangs, bracht een belangrijke delegatie van Hamas een bezoek aan Teheran als onderdeel van de inspanningen om het hekken neer te halen tussen de twee partijen. Het belangrijkste doel van het bezoek was om de Iraniërs te overtuigen om de militaire en financiële steun aan Hamas te hervatten. Het bezoek, lijkt volgens topambtenaren van Hamas, ‘succesvol’ te zijn geweest.

“Er zijn veel tekenen dat onze relaties weer op het juiste spoor zitten,” verklaarde van Hamasleider Musa Abu Marzouk. “Hamas en Iran hebben hun relaties hersteld die vóór de Syrische crisis erg sterk waren.” De betrekkingen tussen Hamas en Iran verslechterden als gevolg van de weigering van de islamitische beweging om het regime van de Syrische President Bashar Assad te steunen.

Thans dreigen de Iraniërs het besluit van de EU-Hof om Hamas te verwijderen uit de lijst van terroristische groeperingen te interpreteren als een groen licht om de financiële en militaire steun aan de beweging te hervatten. Onlangs hebben Irans leiders aangekondigd dat zij voornemens zijn om wapens niet alleen naar de Gazastrook te zenden, maar eveneens naar de Westelijke Jordaanoever, als onderdeel van Tehran’s inspanning ter ondersteuning van de Palestijnen die strijden om Israël te elimineren.

Bovendien zal het manoeuver van de EU ook andere landen aansporen die Hamas voorzien van politieke en financiële hulp, eerst en vooral Qatar en Turkije. Olie-rijke Golfstaten zoals Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein en Oman zullen thans onder druk worden gezetten door veel Arabieren en moslims om zich te scharen aan de zijde van Qatar, Turkije en Iran om hun steun aan Hamas uit te breiden.

De grootste verliezers, zijn ondertussen, President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en de Egyptische President Abdel Fattah el-Sisi. In de afgelopen paar maanden, hebben de twee mannen hun uiterste best gedaan om Hamas te ondermijnen zijn heerschappij overde Gazastrook te beëindigen. Abbas heeft Hamas hard bevochten door het blokkeren van financiële en humanitaire hulp en zijn aanhangers op de Westelijke Jordaanoever te arresteren, terwijl Sisi de blokkade op de Gazastrook blijft verscherpen en tientallen smokkeltunnels langs de grens met Egypte laat vernietigen.

Het EU-Hof besluit vertegenwoordigt een “zware klap voor de Palestijnse Autoriteit en Egypte,” merkte Palestijnse politieke analist Raed Abu Dayer op. “In zoverre het Abbas aangaat, verleent het EU-besluit Hamas politieke legitimiteit en is een uitdaging voor zijn bewering dat hij de enige legitieme leider is [van de Palestijnen]. Met betrekking tot Egypte stelt het besluit van het Europees Hof de uitspraken van Egyptische rechtbanken in vraag dat Hamas een terreurorganisatie is.”

hamas-isisZelfs als de rechterlijke beslissing van de EU in de toekomst wordt omgekeerd, bestaat er geen twijfel over dat het reeds enorme schade heeft aangericht, met name voor de moslims die tegen radicale Islam zijn.

Een overwinning voor Hamas, ook al het is het een kleine en eerder symbolisch, is een overwinning voor Islamitische Staat (ISIS/ISIL), Al-Qaeda, Islamitische Jihad, de Moslimbroederschap en andere fundamentalistische groepen over de hele wereld.

Het besluit heeft bij veel Arabieren en moslims de indruk gewekt dat Hamas, na dit alles, niet een terroristische organisatie is, vooral als niet-moslims in Europa dit zeggen via één van hun hoogste rechtscolleges. Erger nog, het besluit vormt een reële en onmiddellijke dreiging voor Israël, zoals blijkt uit de laatste aanslag met een raket.

Als de Europeanen de conclusie zijn gekomen dat Hamas geen terreurorganisatie is, waarom nodigen hun regeringen dan niet openlijk tienduizenden Hamasleden en aanhangers uit te verhuizen naar Londen, Parijs en Rome? En ze mogen ook niet vergeten aan de Hamasleden te vragen om hun arsenaal aan wapens mee te brengen.

door Khaled Abu Toameh

in een vertaling van Brabosh.com

naar een artikel in The Gatestone Institute van 22 december 2014

Een gedachte over “Europese Unie geeft Hamas groen licht om Israël aan te vallen [Khaled Abu Toameh]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.