Arabische landen hebben nog geen rooie duit afgedragen voor wederopbouw Gaza

moskee-platstGaza augustus 2014: Bidden en Israël vervloeken in de schaduw van de moskee

Minder dan twee procent van de beloofde 5,4 miljard dollar werd momenteel overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit aan steun die twee maanden geleden werd toegezegd door internationale donoren om te helpen bij de wederopbouw van Gaza volgend op Operation Protective Edge, en geen enkel land van de Arabische Staten is het door hen beloofde aandeel nagekomen, volgens de Palestijnse ambtenaren.

Deze fondsen, die in oktober tijdens een conferentie in Caïro waren beloofd, zijn bedoeld om de zwaar geteisterde Strook te voorzien van de broodnodige wederopbouwhulp na het bloedige 50-dagen durende conflict van afgelopen zomer tussen Israël en het dozijn terreurgroepen olv. van Hamas in de Gazastrook.

Mufeed al-HasaynaDe Palestijnse autoriteit bekritiseerde de vertraging scherp, in het bijzonder de Arabische Staten. “De Arabische landen hebben tot nog toe nog helemaal niets betaald”, zei PA-minister voor Huisvesting Mufeed al-Hasayna (plaatje rechts). “De Europeanen hebben slechts luttele miljoenen overgemaakt, misschien iets van de Zweden.”

Zoals bekend beloven de Arabische landen altijd veel geld aan de Palestijnen maar achteraf blijkt dat ze zelden of nooit hun beloftes nakomen. De Donor Conferentie in Caïro van 12 oktober 2014, waarbij veel meer werd opgehaald dan de door de Palestijnse Autoriteit gevraagde 4 miljard dollars, werd algemeen beschouwd als een belangrijk succes voor de Palestijnen, maar van die aanvankelijke vreugde lijkt thans maar weinig meer over te blijven.

Belofte maakt schuld: Qatar
Qatar beloofde maar liefst 1 miljard dollars, rivaal in de Golf de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) beloofde 200 miljoen dollars aan de Palestijnen. Shariastaat en belangrijkste olieproducent  Saoedi-Arabië beloofde een half miljard dollars en Turkije, een uitgesproken bondgenoot van Hamas, had eveneens 200 miljoen dollars toegezegd. Dat allemaal bovenop de 780 miljoen dollars in allerhande hulp die door de Verenigde Staten en het 28-landenblok van de Europese Unie werden beloofd.

Vooral het immense bedrag van 1 miljard dollars dat door Qatar werd beloofd voor de reconstructie van de Gazastrook, sprong hierbij in het oog, hoewel dat in feite niemand hoeft te verbazen. Qatar is al een aantal jaren een loyale partner gebleken van Hamas en speelt gastland voor belangrijke kopstukken van de terreurgorep waaronder leider in ballingschap Khaled Meshaal die, sinds de verdrijving van Hamas uit Damascus, Syrië, zijn buitenlandse hoofdkwartierheeft neergepoot in Doha van waaruit hij de oorlog tegen Israël coördineert.

Zonder twijfel gaan Qatar’s 1 miljard dollars rechtstreeks naar Hamas om de salarissen uit te betalen, huizen te bouwen, de gezinnen van de gevallen terroristen te vergoeden en om wapens aan te kopen en terreurtunnels te bouwen. Echter, ook Qatar heeft tot op heden geen rooie duit overgedragen van de toegezegde hulp, volgend op beschuldigingen van de internationale gemeenschap dat Qatar actief het wereldterrorisme steunt en financiert, overigens net zoals Iran dat ook doet. Het antisemitische regime van Qatar blijft ontkennen maar lijkt thans wel even te aarzelen om Hamas verder openlijk te steunen.

Westerse hulp: 100 miljoen dollars
Volgens de Verenigde Naties en andere ambtenaren, werden slechts 100 miljoen dollar ontvangen, vooral vanuit de VS en Europa en de Palestijnen hebben tot op heden geen garanties gevonden van een aanvullende financiering. De helft van het geld dat werd toegezegd, was bestemd voor de wederopbouw van huizen en infrastructuur die tijdens de oorlog werden vernietigd, terwijl de rest van het bedrag dient om de schuldenberg van de Palestijnse Autoriteit te helpen afbouwen.

Robert Turner“Wij hebben tot op heden in fondsen en toezeggingen ongeveer 100 miljoen dollars ontvangen voor het bouwen van onderdak en herstellingen,” zei Robert Turner (plaatje rechts) op vrijdag jongstleden, de Operations Director voor het Relief and Works Agency (UNRWA) van de Verenigde Naties in Gaza, een internationaal agentschap dat voorziet in sociale behoeften voor de Palestijnen die in de Strook leven en hij voegde eraan toe: “Dat geld zal grotendeels zijn opgebruikt in januari 2015. Wij hebben een tekort [voor opvang en huizen] van 620 miljoen dollars en we zullen zonder middelen vallen in het strengste deel van de winter.”

Hulpgelden naar de terreur
Hoewel de Israëlische regering de noodzaak heeft erkend van de inzet voor herstel in Gaza, uiten de autoriteiten hun ernstige bezorgdheid dat de steun door Hamas zal worden geëxploiteerd om te herbewapenen, de voorraad raketten en mortiergranaten weer op peil zal brengen en het cement en de bouwmaterialen zal aanwenden tot wederopbouw en herstelling van het tunnelnetwerk dat verder tot in Israëlische grondgebied reikt.

Tijdens de recente oorlog, werden de tunnels gebruikt om IDF-soldaten in een hinderlaag te lokken en te doden en waren bedoeld voor toekomstige aanvallen op zuidelijke Israëlische gemeenschappen. Uit Palestijns Arabische bronnen is immers gebleken dat het cement en de bouwmaterialen die recent werden overgedragen aan Gaza voor de wederopbouw, door Hamas worden omgeleid en gebruikt worden om de tunnels te herstellen. Ook de wapenproductie in Gaza loopt intussen gewoon verder op kosten van de internationale donorlanden.

Rami HamdallahInmiddels tracht de Palestijnse Autoriteit nog steeds de controle over de Gazastrook over te nemen van Hamas maar dat lijkt niet waarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst staat te gebeuren. Op vrijdag 19 december 2014 maande PA-premier Rami Hamdallah (plaatje rechts) Hamas aan om de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse autoriteit, zoals overeengekomen is in het verzoeningsakkoord dit jaar.

Inspanningen voor de uitvoering van het eenheidspact dat op 22 april 2014 werd ondertekend tussen de PLO en Hamas zijn grotendeels gestagneerd na de bomaanslagen in november van Fatah kantoren in Gaza, waarvoor de PA de schuld bij Hamas heeft gelegd, temidden van pogingen van Hamas om PA President Mahmoud Abbas in Judea & Samaria van de macht te verdrijven.

Hamas dreigt inmiddels met een andere oorlog tegen Israël als Gaza niet wordt “heropgebouwd” met Hamasleider Mahmoud Al Zahar die uitriep “heropbouw of explosie!” (‘rehabilitation or explosion’) indien niet spoedig de beloofde hulpgelden worden overgedragen. Maar om dat geld te krijgen moet het voordien wel eerst de macht overdragen aan de Palestijnse Autoriteit en daar wringt het schoentje dus.

door Brabosh.com

2 gedachtes over “Arabische landen hebben nog geen rooie duit afgedragen voor wederopbouw Gaza

  1. Arabische landen hebben nog nooit een rode duit voor “Palestijnen” gegeven, alleen voor Palestijns kanonnenvoer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.