PA-premier Hamdallah maant Hamas aan om macht in Gaza over te dragen aan de PA

rami-hamdallahDr. Rami Hamdallah, premier van de Palestijnse Autoriteit sinds 2 juni 2013 werd door PA-president Mahmoud Abbas op 2 juni 2014 aangeduid als premier van het nieuwe eenheidskabinet Fatah/Hamas om aldus de Palestijnse gebieden in Gaza en op de West Bank te leiden. Tot nog toe mag premier Hamdallah de Gazastrook niet binnen van Hamas. Ook PA-president Mahmoud Abbas mag nog steeds Gaza niet binnen en het is al van het voorjaar van 2007 geleden dat hij nog verbleven heeft in zijn residentie in de Strook.

Premier van de Palestijnse Autoriteit Rami Hamdallah zei zaterdag dat verscheidene landen die middelen hebben toegezegd om te helpen bij de wederopbouw van Gaza volgend op Operation Protective Edge hebben aangegeven dat ze dat geld niet zullen overdragen totdat de Palestijnse Autoriteit de door Hamas geleide Palestijnse enclave onder zijn beheer krijgt.

Tijdens een interview met Sky News in het Arabisch, maande Hamdallah Hamas aan om de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse autoriteit, zoals overeengekomen is in het verzoeningsakkoord dit jaar. Inspanningen voor de uitvoering van het eenheidspact dat op 22 april 2014 werd ondertekend tussen de PLO en Hamas zijn grotendeels gestagneerd na de bomaanslagen in november van Fatah kantoren in Gaza, waarvoor de PA de schuld bij Hamas heeft gelegd, temidden van pogingen van Hamas om PA President Mahmoud Abbas in Judea & Samaria van de macht te verdrijven.

Eerder op vrijdag zeiden ambtenaren van de Verenigde Naties en van de Palestijnse Autoriteit dat tot nog toe slechts 100 miljoen dollar is toegekomen van de 5,4 miljard dollar die door donorlanden werd beloofd tijdens de Donor Conferentie in Caïro van 12 oktober 2014. De fondsen, voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa, zijn bedoeld om de Gazastrook wederop te bouwen. Echter, vele landen aarzelen om gelden over te maken aan de PA zolang er geen controlesysteem is dat verhindert dat de hulpgelden door Hamas worden gebruikt om zich te herbewapenen.

Er bestaan duidelijke bewijzen dat Hamas is begonnen met de heropbouw van de terreurtunnels naar Israël waarvoor internationale hulpgelden worden aangewend. Dat werd vrijdag ook bevestigd door Gal Berger van Reshet Bet. Volgens Berger bouwt Hamas geen nieuwe tunnels maar is de terreurgroep druk doende om het bestaande tunnelnetwerk herop te bouwen dat door het IDF zwaar beschadigd werd – maar niet vernietigd – tijdens Operation Protective Edge in Gaza afgelopen zomer.

Uit Palestijns Arabische bronnen is gebleken dat het cement en de bouwmaterialen die recent werden overgedragen aan Gaza voor de wederopbouw, door Hamas worden omgeleid en gebruikt worden om de tunnels te herstellen. Ook de wapenproductie in Gaza loopt intussen gewoon verder op kosten van de internationale donorlanden.

Hamas dreigt inmiddels met een andere oorlog tegen Israël als Gaza niet wordt “heropgebouwd” met Hamasleider Mahmoud Al Zahar die uitriep “heropbouw of explosie!” (‘rehabilitation or explosion’) indien niet spoedig de beloofde hulpgelden worden overgedragen. Maar om dat geld te krijgen moet het voordien wel eerst de macht overdragen aan de Palestijnse Autoriteit en daar wringt het schoentje dus.

Hamas dreigt aldus eens te meer Israël aan te vallen, deze keer over het falen van de internationale gemeenschap en de Palestijnse Autoriteit (PNA) om te voldoen aan hun beloften voor de wederopbouw van de Gazastrook in de nasleep van Operation Protective Edge. Hamasleiders zijn bijzonder boos op de Palestijnse Autoriteit [PA] en zijn president, Mahmoud Abbas, wie zij beschuldigen de inspanningen te belemmeren voor de wederopbouw van honderden verwoeste huizen in de Gazastrook.

Hamas is ook boos op de Egyptenaren voor het sluiten van de grensovergang in Rafah nadat tijdens een terroristische aanslag in de Sinai 32 Egyptische soldaten werden gedood. Bovendien, heeft Hamas het VN-plan verworpen voor de wederopbouw van de Gazastrook onder het voorwendsel dat het de islamistische beweging “buiten spel zou zetten” en dat Israël zou beslissen wie zou profiteren van het werk. “Het VN-plan is onaanvaardbaar en ineffectief,” zei Hamas woordvoerder Sami Abu Zuhri.

En, last but not least, tijdens de Donor Conferentie in Caïro van 12 oktober ll. kwam de eis van Israël om Gaza eerst te demilitariseren vooraleer massa’s dollars en euros te doneren aan de regering van de Palestijnse Autoriteit waarin sinds 2 juni ’14 officieel ook Hamas zetelt, niet eens ter sprake. Nochtans had premier Benjamin Netanjahoe dit bij herhaling beklemtoond.

door Brabosh.com