Stemming in de VN over omstreden Palestijns-Jordaanse resolutie met een jaar opgeschort

palestine-abbas

De Palestijnse Autoriteit (PA) geeft Israël een extra jaar om zich terug te trekken uit Judea en Samaria en de Golanhoogte dan oorspronkelijk werd bericht, dit volgens een bijgewerkte tekst van de ontwerpresolutie van de Palestijnse Autoriteit die gisteren werd ingediend bij de Verenigde Naties. In de tekst wordt Israël opgeroepen om een “einde te maken aan de bezetting” tegen eind 2017 ipv tegen november 2016 zoals oorspronkelijk in oktober werd gemeld.

Het AFP heeft de bijgewerkte tekst van de ontwerpresolutie kunnen inkijken waarin wordt gesproken over een 12-maanden deadline om onderhandelingen te hervatten over een uiteindelijk akkoord en dat tegen het einde van 2017 het tijdskader wordt aangehouden van een volledige Israëlische terugtrekking (Israëlische burgers en soldaten incluis) uit de gebieden die Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van julin 1967 heroverde op de Arabieren (Golan, Jeruzalem en de ‘nederzettingen’).

groenelijnDe ‘pre-1967 lijn’, in feite de lijn van staakt-het-vuren bestand van april 1949

De resolutie roept op tot een “rechtvaardige, duurzame en alomvattende vredesoplossing die een einde maakt aan de Israëlische bezetting” en “de visie vervult” van een Palestijnse staat met Jeruzalem als de gedeelde hoofdstad van Palestina en Israël.

De ontwerpresolutie wordt aldus nog 12 maanden langer in de koelkast gezet om eventueel nog onderhandelde verbeteringen aan te brengen. Dat werd in die zin ook zo bevestigd door Riyad Mansour, de afgevaardigde van de Palestijnse Autoriteit aan de Verenigde Naties, die eerder op woensdag aan journalisten vertelde dat over de tekst van de ontwerpresolutie nog kan onderhandeld worden.

Mansour  bedankte de Europese en Arabische landen voor hun hulp bij het opstellen van de onwterpresolutie, die door Jordanië werd ingediend in de VN-Veiligheidsraad op laste van de PA en de voltallige steun van de 21 landen van de Arabische Liga. Mansour zei tevens dat hij niet langer zal aandringen op een snelle stemming over de resolutie maar ruimte zal geven aan meer discussie.

Kort gezegd: onder druk van de Verenigde Staten hebben de Palestijnen hun resolutie tijdelijk teruggetrokken maar zal die binnen 12 maanden opnieuw ter stemming brengen in de Veiligheidsraad. Bovendien vinden in Israël op 27 maart 2015 parlementsverkiezingen plaats en Abbas hoopt dat er een meer linksere en meer pro-Palestijnse gezinde regering aan de macht komt in Israël, bij voorkeur zonder Netanjahoe, zonder Lieberman en zonder Bennett.

De Palestijnen hopen dat er na maart 2015 nog meer concessies van Israël kunnen afgetroggeld worden zonder dat het per se tot een alomvattend vredesakkoord moet komen, er niet moet worden gedemilitariseerd, de Palestijnen niet hoeven te verzaken aan hun verdere aanspraken op het Land van Israël en de terugkeer van ca. 5 miljoen Palestijnse nakomelingen van vluchtelingen van 1948 wordt uitgevoerd en/of financieel gecompenseerd [door Israël].

door Brabosh.com

Een gedachte over “Stemming in de VN over omstreden Palestijns-Jordaanse resolutie met een jaar opgeschort

  1. Kunnen we dat woord (Palestijn) uitbannen met zijn allen????? Palestina is een groot gebied en daar maken een samenraapsel van Arabieren gebruik van om een volk te laten ontstaan, die er nooit geweest zijn. Het woord GASANEN lijkt mij een goede oplossing. Want zij ageren om een andere benaming te verkrijgen om zo een ander stuk land op te eisen. Dus in het vervolg GASANEN GAZANEN. Goed idee.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.