Moshe Feiglin (Likoed) gaat voor 1-staatoplossing: ‘Eén staat voor één volk voor één land!’

moshe-feiglin

De verkiezingskoorts begint langzaam te stijgen in Israël en zoals de steeds maar dol schommelende peilingen aangeven, kan het op 27 maart 2015 aanstaande nog alle kanten uit. Met een paar dozijn deelnemende partijen die met elkaar moeten wedijveren voor slechts 120 te begeven parlementszetels in de Knesset, gaat het er ook nu weer ongemeen hard aan toe.

Zoals bijvoorbeeld uittredend minister Tzipi Livni, die het karretje van haar zieltogende partij Hatnua heeft aangehaakt aan de Arbeidspartij van Isaac Hertog en de kritiek op dit manoeuvre weerlegde door o.a. de volgende smakeloze sneer naar premier Netanjahoe te uiten: “Het is beter om twee potentiële eersteministers te hebben dan één eersteminister die lijdt aan impotentie.”

Likoedman Moshe Feiglin
Wie zich al dit politiek verbaal verkiezingsgeweld maar weinig lijkt aan te trekken, is parlementslid voor Likoed Moshe Feiglin, die zijn zinnen heeft gezet op het premierschap. Op zondag 14 december is Feiglin zijn campagne begonnen om een gooi te doen naar de controle over Likoed en als boegbeeld van de partij naar de verkiezingen te gaan.

Maar daarvoor moet hij wel eerst premier Benjamin Netanjahoe opzij kunnen schuiven. Op 31 december a.s. vinden partijverkiezingen plaats en dan moet duidelijk worden hoe de plaatsen op de Likoedlijst zullen verdeeld worden.

De Derde Tempel in de steigers Moshe Feiglin is één van mijn favoriete kandidaten voor het premierschap, en ik merk vandaag toevallig dat dit bijvoorbeeld ook het geval is bij Giulio Meotti, die er op maandag 15 december dit over schreef:

“Enkel mensen zoals Moshe Feiglin kunnen op vredelievende wijze de Tempelberg bevrijden. Omdat Israël als een natie en als een staat de heilige plaats lijkt te verliezen [aan de Islam]. Diegenen die hier tegen in opstand komen, zoals Feiglin en andere moedige mensen, zijn het enige obstakel tegen de uiteindelijke islamisering van de Tempelberg.”

Feiglin werd in 1962 geboren in Haïfa. In 2000 trad hij toe tot de Likoedpartij en werd tijdens de laatste verkiezingen van 22 januari 2013 voor zijn partij verkozen als parlementslid in de Knesset. Hij leidt momenteel binnen het regerende Likoed de factie Manhigut Yehudit (“Joods Leiderschap”) en wordt dikwijls beschouwd als behorende tot de meest conservatieve vleugel binnen Likoed. In de vorige race van eind 2012 om het leiderschap binnen Likoed behaalde Feiglin 23 procent van de stemmen.

Eénstaatoplossing
Net zoals onlangs een ander kopstuk van Likoed, minister Yaalon verklaarde “Israël wil definitief af van de tweestatenoplossing, geen Palestijnse staat!” is Moshe Feiglin een uitgesproken voorstander van de éénstaatoplossing, eventueel met een beperkte autonomie voor de Arabische minderheid in Judea & Samaria.

“Het is geen toeval dat dit precies datgene is wat duidelijk in het charter van Likoed staat geschreven: toepassing van soevereiniteit in alle delen van het Land van Israël in onze handen,” zei Feiglin zondag ll. tijdens de lancering van zijn campagne aan de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan.

Olmert's 2-statenoplossingPremier Ehud Olmert’s tweestatenoplossing uit 2008, verworpen door de Palestijnen

Het was geen toeval dat Feiglin precies op die universiteit zijn campagne opende “omdat het precies hier is dat zijn partij haar principes heeft verraden toen Netanjahoe in 2009 sprak over een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict en de rechten van de Palestijnen op een eigen soevereine staat erkende zij het dan wel als een gedemilitariseerde zone.”

“Hier, op deze plaats, waar premier Netanjahoe zijn beruchte Bar-Ilan speech afstak, hebben wij onze politieke en diplomatieke richting verloren. Hier, in deze plaats heeft het nationale kamp het zaad van vernietiging geadopteerd dat ontsproten is in de ’60-iger jaren in de meest radicaal-linkse kampen en toen in alle hevigheid werd verworpen door het kamp van de Arbeidspartij en door verstandig links,” zei Feiglin en hij vervolgde:

“Het is tijd voor de partij om terug te keren naar haar ideologische wortels. Eén staat voor één natie in één land. Het wordt tijd om te erkennen dat de Oslo Akkoorden van 1993 een ramp was die moet omgekeerd worden, omdat het Israël beroofde van zijn legitimiteit door te aanvaarden dat de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) een geldige aanspraak heeft op het land.

Sinds wij het gevoel van rechtvaardigheid van onze zaak hebben verspeeld, is het enige wat ons nog rest, het beginsel van het recht op zelfverdediging. Een diplomatieke strategie moet dat gevoel van rechtvaardigheid en legitimiteit herstellen, alsmede het Joodse karakter van de staat Israël versterken.”

Moshe Feiglin steld een soevereiniteitsplan voor een éénstaatoplossing voor, een Joodse staat in het Land van Israël, van de rivier tot aan de zee. Hij voegde eraan toe dat wellicht de meest ‘rechtvaardige en aantrekkelijke’ optie is om de Arabische bewoners op de Westbank in Judea & Samaria een soort ‘oprotpremie’ te geven in de vorm van een financieel compensatiepakket om hen aan te moedigen om te emigreren. Hij zei dat hij geloofde dat 65 procent van hen het aanbod van Israël zou aannemen. Indien hetzelfde plan zou toegepast worden in Gaza, dan zou 90 procent van de Gazanen willen vertrekken.

Moshe Feiglin lanceert eigen verkiezingscampagne
met muziekvideo: ‘Ani Yehudi‘ (Ik ben een Jood)

door Brabosh.com

naar een artikel in The Jerusalem Post van Tovah Lazaroff van 14 december 2014

2 gedachtes over “Moshe Feiglin (Likoed) gaat voor 1-staatoplossing: ‘Eén staat voor één volk voor één land!’

  1. Hopelijk Wordt Feiglin premier. Hij heeft zijn naam niet mee, als hij op staatsbezoek in Duitsland zou zijn… (de laatste G van het woord ‘lafaard’ wordt niet uitgesproken)

    Like

  2. Moshe Feiglin is ook één van mijn favorieten wat Likud betreft. Met Bennet zou hij een mooi team kunnen vormen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.