Israëlisch advocatenkantoor dreigt Meshaal en Abbas voor het Internationaal Strafhof te dagen

abbas-meshaal“Iedereen in de wereld weet dat Hamasleider Khaled Meshaal (l.)  en PA-president Mahmoud Abbas (r.) oorlogsmisdadigers zijn, maar niemand doet er wat aan. De beste verdediging is de aanval,” zegt juriste Nitsana Darshan-Leitner. “WIJ gaan er wél wat aan doen. Van zodra ‘Palestina’ toetreedt tot het ICC hangen ze. Dan is het ‘game over’ voor hen.”

In zijn toespraak van 29 november jl. op een bijeenkomst van het 21-landenblok van de Arabische Liga, begon PA-leider Mahmoud Abbas zijn speech met de vergadering in te lichten over “een Israëlische aanklacht die persoonlijk tegen werd neergelegd bij het Internationaal Strafhof. De Israëliërs zijn ons voor geweest en hebben een eerste klacht ingediend tegen ons.”

Het is duidelijk dat er wat achter de schermen roert in Israël en het is niet eens een initiatief van de regering. “De Israëlische regering reageert zoals een struisvogel. Ik kan die onbekwaamheid niet echt verklaren,” zegt juriste Nitsana Darshan-Leitner, voorzitster en stichter van het Israel Law Center binnen de Israëlische NGO Shurat HaDin.

Nitsana Darshan-Leitner“De beste verdediging tegen het Palestijnse juridische offensief [tegen Israël] is door zelf in de aanval gaan. U kunt niet gewoon blijven wachten en berusten in een defensieve pose. Verdediging is niet goed wanneer het op anarchisten aankomt; zij moeten voordien worden aangevallen,” vertelde ze in een interview met The Times of Israël op 15 december jl.

De Jordaanse afvaardiging in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal morgen 17 december, namens de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), een ontwerpresolutie indienen. Hierin eist de PLO dat Israël zich binnen de twee jaar (november 2016) zal terugtrekken achter de ‘pre-1967 lijn’.

Die diplomatieke aanval tegen Israël van PA-president Mahmoud Abbas, wordt gesteund door het 21 landenblok van de Arabische Liga. Verwacht wordt dat deze resolutie zal botsen op een Amerikaans veto, waarna Abbas dreigt om het conflict met Israël verder te internationaliseren.

Dit door bijvoorbeeld door Israël aan te klagen bij het Internationaal Strafhof [ICC] in Den Haag en door het Palestijnse lidmaatschap (als een ‘staat’) aan te vragen bij allerlei internationale organen. Dat voornemen werd gisteren nogmaals herhaald door Ryad Mansour, de Palestijnse afgevaardigde in de Verenigde Naties: “De tijd om ons aan te sluiten [bij het ICC] zal door ons leiderschap beslist worden op een geschikt tijdstip.”

Advocate Nitsana Darshan-Leitner bereidt met haar stafmedewerkers intussen haar dossiers voor tegen Hamasleider Khaled Meshaal en PA-president Mahmoud Abbas die beiden van Jordaanse nationaliteit zijn. Het huidige diplomatieke spel van de Palestijnse leiders in de VN loopt via Jordanië en daarmee – als zijnde Jordaniërs – stellen ze zichzelf bloot aan juridsche vervolging.

“Iedereen in de wereld weet dat Abbas en Meshaal oorlogsmisdadigers zijn,” zegt Darshan-Leitner. “Zij [de Palestijnse leiders] spelen met vuur. Van zodra zij zich zich aansluiten [bij het Internationaal Strafhof], is het voor hen ‘game over’. Het zal inslaan zoals het spervuur van een sluipschutter.”

Het Israel Law Center van de Israëlische NGO Shurat HaDin bereidt nog een hele reeks dossiers voor tegen andere Palestijnse leiders en zal het effect van een sneeuwbal hebben. In september, heeft Darshan-Leitner en haar team reeds eerste stappen ondernomen door een aanklacht neer te leggen tegen Hamasleider Khaled Meshaal voor de standrechterlijke executie door Hamas van mensen die werden verdacht van te collaboreren met Israël tijdens het recente contra-terreuroffensief Operation Protective Edge.

Op 10 november werd een tweede aanklacht gedeponeerd tegen PA-president Mahmoud Abbas voor het uitvoeren van aanslagen en aanvallen vanuit Gaza tegen Israël door militante groeperingen, door Al Fatah, waarvan hij de voorzitter is. Zoals bekend namen tijdens OPE verschillende milities deel aan de gevechten, vuurden ook raketten af naar Israël en opereren met zijn allen onder de mantel van Al Fatah.

Maar ook vroegere misdaden door het Palestijnse regime liggen op de tafel van Darshan-Leitner. “De misdaden tijdens de [Tweede] Intifada zijn misdaden tegen de mensenlijkheid. Het dagelijkse systematisch afvuren van raketten gericht naar de burgerbevolking is een internationale misdaad,” zegt ze. “Wij bereiden aanklachten voor tegen PA-leiders tegen de dag de de Palestijnse Autoriteit het lidmaatschap aanvraagt van het ICC. In essentie waarschuwen wij de PA-leiders dat ‘van het moment jullie leden worden, zullen wij jullie daar opwachten met handenvol aanklachten voor oorlogsmisdaden gericht tegen u persoonlijk’.”

door Brabosh.com

naar een artikel van Elhanan Miller in The Times of Israël van 15 december 2014

Gerelateerd op de Vlaamse Vrienden van Israël:

  • Mensenrechtenorganisatie daagt Hamasleider Khaled Meshaal voor Internationaal Strafhof van 3.09.2014 [lezen]
  • Palestijnen willen Israëliërs voor het Internationaal Strafhof in Den Haag dagen van 6.06.2014 [lezen]
  • Torenhoge bewijslast van Hamas’ oorlogsmisdaden; President Abbas verantwoordelijk van 6.08 2014 [lezen]
  • Hamas pleegt oorlogsmisdaden en gebruikt Palestijnse bevolking als menselijk schild tegen Israël [lezen]
  • Islamistisch Hamas riskeert vervolging door Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden van 8.05.2014 [lezen]
  • Opmerkelijk: Human Rights Watch beschuldigt Hamas van oorlogsmisdaden tegen Israël van 25.12.2012 [lezen]
  • Hamas pleegt oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid volgens Geneefse Conventie van 16.11.2012 [lezen]
  • Amnesty International veroordeelt Hamas voor oorlogsmisdaden en schending mensenrechten van 3.07.2009 [lezen]

Een gedachte over “Israëlisch advocatenkantoor dreigt Meshaal en Abbas voor het Internationaal Strafhof te dagen

Reacties zijn gesloten.