Jihadist gijzelt mensen in Sydney in drukke shoppingstraat; Joodse gemeenschap duikt onder

'Sjeik' Man Haron Monis

Laatst bijgewerkt: maandag, 16 december 2014 om 03u12'

Gijzeling is voorbij; gijzelnemer doodgeschoten:Het Australische interventieteam heeft intussen een einde gemaakt aan de gijzeling. De terrorist, herkend als de in Iran geboren 49-jarige ‘Sjeik’ Man Haron Monis, (plaatje hierboven)  die zichzelf beschouwde als een prediker van Islamitische Staat en voorwaardelijk vrij was na een poging tot moord, werd tijdens een inval van de strijdmacht doodgeschoten. Hierbij werd naast de gijzelnemer tevens wellicht twee gegijzelden werden gedood en zes anderen zwaar gewond. De overigen kwamen er met de schrik vanaf.

“De nachtmerrie is begonnen met de terreuroorlog die Australië heeft bereikt”
[Paul Toohey in Martin Place, Sydney – bron]

shahadaflagDe gekende zwarte banier – shahada – werd voor het raam van het café gedrapeerd. De opdruk leest in het Arabisch: “Allah is de enige God en Mohammed is zijn Profeet”. Dezelfde banier wordt gebruikt door Taliban, Al Qaeda, het Al Nusra Front enz. De vlag werd aanvankelijk verward met die van Islamitische Staat (ISIS/ISIL). Echter, het is nog niet duidelijk wie of welke groep achter de aanslag zit.

Relaas van de gebeurtenissen
Vandaag heeft zich in de Australische hoofdstad Sydney een ernstige crisis afgespeeld met minstens één gewapende islamistische terrorist die een dertigtal mensen onder schot houdt het gekende chocolade café Lindt Café in de drukste shoppingstraat Martin Place van Sydney.

De politie spreekt van een “gevaarlijke en onvoorspelbare situatie die nog alle kanten uit kan.” In het algemeen leeft de indruk dat de crisis veel ernstiger is dan openlijk wordt toegegeven. Belangrijke details worden verzwegen omdat de Jihadist in kwestie vanuit Café Lindt via internet contact heeft met wat er in de buitenwereld gebeurd en kijkt op de sociale media (Facebook, Twitter enz.) wat er over hem en zijn actie wordt gezegd en geschreven.

jihadist2Vaag plaatje van de Jihadist in Café Lindt

Een 40-jarige Jihadist (er is sprake van mogelijk nog twee andere terroristen) viel deze nacht omstreeks 23u45 (Australische tijd: 9u45 in de ochtend) het café binnen en gijzelt sindsdien een 30-tal personeelsleden en klanten. Vijf mensen zijn intussen uit het café kunnen vluchten. Er wordt momenteel onderhandeld met de gijzelnemer maar het is onduidelijk wat zijn eisen zijn.

Het laatste nieuws (8u59) is dat de gijzelnemer bereid zou zijn een aantal mensen vrij te laten in ruil voor een vlag van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) en een telefoongesprek met de Australische premier Tony Abbott. De Jihadist zou gewapend zijn met een shotgun en er zou ook een machete zijn opgemerkt.

Gegijzelden die konden ontkomen hebben de autoriteiten verteld dat de schutter twee bommen zou verborgen hebben in Café Lindt en twee andere bommen elders in de stad in de belangrijkste zakenwijk van Sydney.

Net zoals België en Nederland heeft ook Australië een gevechtsmacht die aan de zijde van de Amerikanen vechten tegen de rebellen van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) in Irak en Syrië. Anderzijds vechten ook een 100 tal Australiërs aan de zijde van Islamistische Staat waarvan er tot nog toe een 20-tal zijn geneuveld.

Mirakel vóór Chanoeka
Het spreekt voor zich dat deze Jihadistische actie een groot impact heeft voor de Joodse gemeenschap van Australië. Er leven zowat 100.000 Joden waarvan in Sydney zelf zowat 50.000. De Joodse scholen werden onmiddelijk over het hele land gesloten en de studenten naar huis gezonden en gevraagd om binnen te blijven totdat de crisis geweken is.

elbaz2Voor de populaire Israelische zanger Benny Elbaz bleek het incident een welhaast miraculeuze ontsnapping aan het gevaar. Elbaz was met zijn groep op tournee doorheen Australië en het toeval wil dat de zanger met enkele van zijn bandleden in Café Lindt aan de koffietafel zat en de zaak slechts een paar minuten eerder verliet net voor de hele gijzelingsactie begon.

Elbaz deed het verhaal op zijn Facebookpagina als volgt:

“Het meest slecht denkbare was bijna gebeurd. Wij verlieten allen het café, nadat we daar een uur en kwartier hadden verbleven. Een paar minuten later gebeurde het! Het is een echt Chanoeka mirakel!! Daar is geen ander woord voor!!! Wij zijn nu onderweg naar Singapore.”

Vrouwelijk personeelslid van Café Lindt kon een paar uren geleden ontsnappen en gooide zich huilend in de armen van een agent van de speciale interventiemacht:sydney-attack

 

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.