Palestijnen openen op Chanoeka in de VN een diplomatiek offensief jegens Israël

Kerry_Netanyahu

De Jordaanse afvaardiging in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal op woensdag aanstaande, namens de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) voorgezeten door PA-president Mahmoud Abbas, op de eerste dag van het Joodse feestweek van Chanoeka een ontwerpresolutie indienen. Hierin eist de PLO dat Israël zich binnen de twee jaar (november 2016) moet terugtrekken achter de Groene Lijn, dwz de staakt-het-vurenlijn van april 1949 (Barack Obama’s ‘pre-1967 lijn’).

De Palestijnen gaan er vanuit dat ze zeker zeven ‘JA’-stemmen hebben in de 15-leden tellende Veiligheidsraad en een week geleden waren ze nog op zoek naar bijkomende steun. Naar verluidt is een minimum van negen stemmen nodig om de resolutie erdoor te krijgen waarna deze kan verworpen worden door één van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

Die vijf veto-gerechtigde landen en permanente leden dus, zijn China, Frankrijk, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De overige ‘gewone’ tien leden zijn op dit ogenblik: Argentinië, Australië, Chili, G-H Luxemburg, Jordanië, Litouwen, Nigeria, Ruanda, Tsjaad en Zuid-Korea.

De kans dat de resolutie het zal halen is haast onwaarschijnlijk omdat de Verenigde Staten, de meest trouwe geallieerde partij van Israël, wellicht hun vetorecht zullen inzetten als dat nodig zou zijn. Samantha Power, de Amerikaanse afgevaardigde, zei eerder deze maand dat de Verenigde Staten geloven “dat de enige oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict kan bereikt worden door rechtstreekse onderhandelingen tussen de twee betrokken partijen.”

Israël’s ambassadeur aan de Verenigde Naties Ron Prosor zei dat wanneer het Palestijnse voorstel voor het eerst in omloop kwam en de Palestijnen er vaart begonnen achter te zetten, dat “de Palestijnen de onderhandelingen willen ‘bypass-en’ door het ondernemen van eenzijdige actie en alzo een echte dialoog willen vermijden.” Premier Netanjahoe is al bij al vrij gerust in dat de eis van Mahmoud Abbas in de Veiligheidsraad zal teruggefloten worden indien het tot een stemming zou komen op een Amerikaans veto zullen stuiten.

De premier zei er gisteren dit over:

netan-nek“Morgen zal ik naar Rome vertrekken en een ontmoeting hebben met de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Ik zal hen vertellen dat Israël, voor een groot deel, als een eenzaam eiland weerstaat aan de golven van islamitisch extremisme die het gehele Midden-Oosten overspoelen.

Tot nu hebben we dit met succes doorstaan en al deze aanvallen afgeweerd en thans staan wij ook tegenover de mogelijkheid van een diplomatieke aanval, dat wil zeggen een poging om ons te dwingen –  door middel van VN-besluiten – ons terug te trekken achter de 1967-lijnen binnen de twee jaar. Dit zal de islamitische extremisten leiden naar de voorsteden van Tel Aviv en het hart van Jeruzalem.

Wij zullen dit niet toestaan. Wij zullen dit kordaat en verantwoord afslagen. Laat daar geen twijfel over bestaan dat dit zal verworpen worden.”

De diplomatieke aanval tegen Israël geleid door PLO- en PA-leider Mahmoud Abbas, gesteund door het 21 landenblok van de Arabische Liga, zal voorspelbaar de mist ingaan en is in feite slechts een voorsmaakje naar verdere Arabische diplomatieke actie. In het geval dat de Amerikaanse regering een veto uitspreekt over de resolutie, zal Abbas de coördinatie met Israël op het gebied van veiligheid stopzetten en het burgerlijk bestuur over de gebieden die nu door de PA worden bestuurt weer overdragen aan Israël. Israël heeft altijd aangegeven dat het niet geïnteresseerd is in het besturen van de Palestijnse steden zoals dat gebeurde voor de oprichting van de PA.

Andere maatregelen in Abbas’ plan beogen om het conflict met Israël verder te internationaliseren, bijvoorbeeld door Israël aan te klagen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Daartoe zal de PA lidmaatschap aanvragen (als een staat) bij allerlei internationale organen.

Een ander drukmiddel dat de PA hanteert tegen Israël is de huidige terreurcampagne die officieel niet wordt georganiseerd door Fatah, Hamas of andere Palestijnse terreurgroepen maar die wordt aangezwengeld door ophitsing door de PA via de officiële en sociale media. De huidige terreur campagne zal nu dus worden gecombineerd met een politieke campagne die zijn weerga niet kent en die in Europa nu al resultaten heeft opgeleverd.

door Brabosh.com