Palestijnen verkiezen leven in Israëlische gevangenis boven creveren in Gaza’s Hamastan

gazan-border2Gaza, ten oosten van Khan Younis. Een groep Gazaanse jongeren is genaderd tot aan het veiligheidshekken dat rondom de bufferzone loopt langsheen de grens met Israël in het zuiden van Gaza. Aan de andere kant van het prikkeldraad begint Israël, de Jodenstaat, het Beloofde Land van Melk en Honing.

De keuze tussen enerzijds het onderhouden van aloude Jodenhaat en eeuwige strijd tegen Israël en anderzijds de vrede en welvaart onder Joods bestuur die verleidelijk wenkt, brengt steeds meer gewone Palestijnse Gazanen aan het wankelen. Creveren onder de repressie van Hamas en de Islamitische Jihad of… leven in vrijheid samen met de Joden van Israël? Wat zal het worden?

Palestijnse jongeren verkiezen hun tijd door te brengen in een Israëlische gevangenis eerder dan te leven in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. In de afgelopen twee maanden werden meer dan 20 Palestijnen gearresteerd terwijl zij trachtten de grens over te steken vanuit de Gazastrook naar Israël, volgens Palestijnse bronnen. Een aantal Palestijnen werden ook gedood of gewond tijdens hun pogingen om te infiltreren.

open-air-prison2Gaza, waar 1,5 miljoen Palestijnen creveren in de grootste openluchtgevangenis van Islam, bewaakt door Hamas. Tegen islamistische repressie en uitbuiting: Steun het verzet van de Gazanen tegen Hamas!

De toename van het aantal Palestijnen die proberen om naar Israël te infiltreren komt op een ogenblik dat Egypte de grensovergang van Rafah gesloten houdt. Het valt ook samen op een moment dat de machtsstrijd tussen Hamas en Fatah versterkt, die de internationale inspanningen belemmert om de Gazastrook te herstellen en de levensomstandigheden van de Palestijnen te verbeteren in de nasleep van de militaire confrontatie met Israël afgelopen zomer

De situatie is zo miserabel geworden in de Gazastrook dat sommige Palestijnse jongeren bereid zijn om hun leven in gevaar te brengen door de grens met Israël te benaderen. Palestijnse bronnen merken op dat onlangs 12 Palestijnen erin geslaagd zijn om de grens van de Gazastrook naar Israël over te steken. De Palestijnse news website, Al-Watan Voice, interviewde twee van de jongeren die het gevaarlijke avontuur zijn aangegaan. De twee jonge mannen zeiden dat ze eerder het ‘comfort’ van Israëlische gevangenissen verkiezen dan te leven in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook.

Ahmed al-Rai, 19 jaar, is nooit in Israël geraakt. Toen hij de veiligheids bufferzone langsheen de grens tussen Israël en de Gazastrook naderde, werd hij neergeschoten en gewond door IDF-soldaten. Al-Rai heeft een been verloren en ligt thans in bed in het ziekenhuis Nasser in de Gazastrook. “Ik wilde ontsnappen naar Israël zodat ik er zou worden opgesloten,” vertelde hij. “Het zou voor mij een opluchting zijn geweest en beter dan de problemen in de Gazastrook. Ik dacht dat het gemakkelijk zou zijn om via de grens te infiltreren, maar nu is mijn leven nog een stuk ellendiger geworden.”

De tweede jongere die werd geïdentificeerd als de 16-jarige Rabi, had meer geluk. Nadat hij erin geslaagd was om de grens naar Israël over te steken, werd hij drie maanden in hechtenis gehouden totdat hij terug naar huis werd gezonden. “Ik ben verdrietig dat ik terug in de Gazastrook ben,” zei Rabi. “Ik had een gelukkige tijd [in Israëlische detentie], waar ik voedsel had, rust en goed werk, hoewel ik geen salaris heb ontvangen. Dat waren onvergetelijke dagen waar ik heerlijk eten had dat we in de Gazastrook niet hebben.”

freegazahamas3Hij vertelde dat toen de ondervrager hem naar de reden vroeg waarom hij naar Israël wilde komen, hij antwoordde: “de situatie in de Gazastrook is zeer moeilijk. Mijn vader, die ooit in Israël heeft gewerkt, vertelde me dat het daar zo mooi was.”

De laatste oorlog tussen Hamas en Israël heeft geleid tot een scherpe stijging in het aantal Palestijnen die willen ontsnappen uit de Gazastrook. In september vorig jaar, probeerden grote aantallen Palestijnse migranten de Gazastrook te ontvluchten en overleden nadat hun boot in de Middellandse Zee kapseiste ter hoogte van de kust in het noorden van Egypte.

Maar de sluiting van de grensovergang in Rafah en de strikte Egyptische veiligheidsmaatregelen die in de Sinaï gelden na een golf van terroristische aanslagen op Egyptische soldaten, hebben sommige Palestijnen ertoe gedwongen om werk en een beter leven te zoeken in Israël. Duizenden Palestijnen zijn gestrand aan beide zijden van de grensovergang van Rafah ondanks herhaalde oproepen aan de Egyptische autoriteiten om te voorkomen dat dit een humanitaire ramp zou worden.

Een Egyptische militaire bron kondigde deze week aan dat het Egyptische leger meer dan 60 smokkeltunnels langsheen de grens met de Gazastrook heeft vernietigd sinds 28 oktober jl. Deze actie heeft ook de situatie in de Gazastrook verergerd, vooral gezien het feit dat de tunnels ook werden gebruikt om voedsel en andere eerste levensbehoeften te smokkelen, en niet enkel wapens en munitie

Hamas beweert dat er in Gaza geen fenomeen bestaat van Palestijnen die vluchten naar Israël. Een woordvoerder van het door Hamas gecontroleerde ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de veiligheidstroepen in de Gazastrook hard werken om te voorkomen dat Palestijnen de grens oversteken naar Israël.

Maar wat Hamas niet bereid is om toe te geven dat is dat het zelf verantwoordelijk is voor de ellende van de Palestijnen die leven onder haar regime in de Gazastrook. Meer dan drie maanden na de militaire confrontatie met Israël, heeft Hamas gefaald om de Palestijnen om het even welke hoop te bieden. “Hamas heeft de dromen van jonge Palestijnen vernietigd,” merkte een veteraan Palestijnse journalist in de Gazastrook op. “Hamas heeft de toekomst van jonge mensen hier vernietigd.”

Niet alleen is Hamas niet bereid om elke vorm van verantwoordelijkheid te acceptere, maar het blijft doorgaan met iedereen behalve zichzelves verantwoordelijk te stellen voor de tragische situatie in de Gazastrook. Hamas blijft Israël, de Palestijnse Autoriteit van Abbas en de UNRWA verantwoordelijk houden voor de grieven van de Palestijnen.

In plaats van te werken aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de bevolking, houdt Hamas zich enkel bezig om haar volgende oorlog tegen Israël voor te bereiden. In de afgelopen weken verhoogde Hamas de testen van raket en mortiervuur naar zee, volgens een Israëlische militaire bron.

Het tragische geval van de twee Palestijnse jongeren die zeiden dat ze liever leven in een Israëlische gevangenis dan in de Gazastrook, geeft blijk van het feit dat sommige Palestijnen niet langer bereid zijn om de dodelijke avonturen en onderdrukking van Hamas te tolereren.

Dat is de reden waarom de komende weken en maanden een stijging werd vastgesteld van het aantal Palestijnen die aan de deur van Israël kloppen en vragen om te worden opgesloten in plaats van terug te keren naar de Gazastrook.

door Khaled Abu Toameh

gaza-hamasGaza, vrijdag 12 december 2014. Parade van Hamasmilitanten naar aanleiding van de 27ste verjaardag van Hamas. Enkele Al Qassam Brigadisten tonen de nieuwe kaart van Groot-Hamastan. Israël is van de kaart geveegd en de Joden verdampt in de stratosfeer. Nog een paar triljoen triljard raketten en mortiergranaten afvuren naar de Joodse staat en enkele miljoenen lijken verder en het Rijk van Allah zal volgens de doctrine van Hamas eindelijk zichtbaar worden op aarde.


naar een artikel in The Gatestone Institute van 12 december 2014

in een vertaling van Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.