Rabbijn Yehuda Glick, die zware aanslag overleefde, onderscheiden met mensenrechtenprijs

Yehuda-Glick

Rabbijn Yehuda Glick, een Joodse rechtenactivist die enkele weken geleden van kortbij met verscheidene kogels in de borst werd neergeschoten – maar als bij wonder de aanslag gelukkig overleefde – werd gisteren 10 december 2014 onderscheiden met een mensenrechten prijs die hem werd uitgereikt door de Israëlische Zionistische organisatie Im Tirtzu tijdens de Tweede Zionistische Conferentie.

Im Tirtzu
Im Tirtzu [= “Als je het echt wilt zal het gebeuren”] is een buitenparlementaire beweging die ijvert voor het verstevigen en bevorderen van de waarden van het Zionisme in Israël. Im Tirtzu werd in 2006 kort na de Tweede Libanon Oorlog, opgericht door Israëlische intellectuelen, studenten en reservisten van het IDF (Israëlische Leger).

im_tirtzu_logoDe belangrijkste doelstellingen van Im Tirtzu concentreren zich op de hernieuwing van het Zionistische discours, het Zionistische denken en de Zionistische ideologie, om aldus de toekomst van de Joodse natie en van de Staat Israël te verzekeren en om de Israëlische gemeenschap te leren omgaan met de uitdagingen waarmee zij wordt geconfronteerd.

Een groot deel van de inspanningen van Im Tirtzu wordt besteed aan het bestrijden van de delegitimeringscampagne van de Staat Israël en om antwoorden te formuleren aan het post-Zionistisch en anti-Zionistisch fenomeen.

Aanslag in Jeruzalem
De prominente religieuze leider Yehuda Glick werd op 29 oktober 2014 door een terrorist neergeschoten toen hij het Begin Center verliet waar hij een conferentie bijwoonde over de Joodse aanwezigheid op de Tempelberg onder de titel “Israel returns to the Temple Mount”. Rabbijn Yehudah Glick, is ondermeer de voorzitter van Temple Mount Faithful organisatie en van het LIBA Initiatief voor Joodse Vrijheid op de Tempelberg, en werd de afgelopen maanden bij herhaling met de dood bedreigd maar weigerde bewaking.

Toen de 50-jarige rabbijn die fatale woensdagavond het centrum verliet, werd hij aangesproken door een gehelmde man die plots een pistool bovenhaalde en hem drie keer in de borst schoot waarna de dader met een bromfiets wegvluchtte. Rabbijn Glick werd in kritieke toestand overgebracht naar het Shaare Zedek Medical Center van de hoofdstad waar hij lange tijd voor zijn leven vocht. Echter zes weken later was hij voldoende hersteld om de prijs van Im Tirtzu in ontvangst te nemen.

Onmiddellijk werd een klopjacht ingezet naar de dader, de 32-jarige Palestijn Mu’taz Hijazi, een lid van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) die reeds eerder in een Israëlische cel zat opgesloten. Toen de volgende ochtend de Israëlische politie en een contra-terreureenheid het huis van de terrorist omsingelden en trachtten te arresteren, opende deze het vuur op de veiligheidsdiensten en brak meteen een vuurgevecht uit. Hierbij werd de dader uiteindelijk doodgeschoten.

glick-slang

De Palestijnen sponnen meteen garen uit de aanslag op rabbijn Yehuda Glick. Op 13 november 2014 verscheen er in de veertiendaagse editie van de Palestijnse krant “The Capital City”, die verdeeld wordt door het dagblad Al-Hayat Al-Jadida dat de officiële uitgave is van de Palestijnse Autoriteit, bovenstaande antisemitische cartoon waarin rabbijn  Yehuda Glick wordt voorgesteld als een slang die wordt doodgeknepen door een Palestijnse ‘vredesactivist’.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.