Vlucht vooruit van Franse Joden naar Israël na reeks gewelddadige aanslagen [Michaela Wiegel]

franse-jodenDe vlucht vooruit van Franse Joden naar het Land van Israël zwelt nog steeds aan. Na de talrijke antisemitische incidenten veroorzaakt door voornamelijk mensen uit de Franse moslimgemeenschap verkiezen de Joden hun heimat de rug toe te keren. Op het plaatje houden enkele Franse immigranten bij hun aankomst in de Joodse staat zichtbaar uitgelaten hun nieuwe Israëlische identiteitskaarten in de hoogte. (foto: Miriam Alster/Flash90)

De gewelddadige overval op een joods stel schokt Frankrijk. Vooroordelen tegen Joden en antisemitisme zijn diep verankerd in enkele lagen van de bevolking.

De voorzitter van de Raad van Joodse Instellingen in Frankrijk (Crif), Roger Cukierman, heeft het antisemitisme in Frankrijk een “kankergezwel” genoemd. Het zou de taak van iedereen zijn om ervoor te zorgen dat deze ziekte zich niet steeds verder uitbreidt. Cukierman duidde slechts aan wat hij mist: een reactie van de burgerlijke samenleving, die zich verzet tegen de toenemende overvallen op burgers van het joodse geloof. Toen in het begin van de jaren-90 een joodse begraafplaats in Carpentras werd geschonden, kwam het tot solidariteitsmanifestaties, in Parijs vond een grote demonstratie plaats. Cukierman eist nu dat de staat de strijd tegen het antisemitisme tot “nationale aangelegenheid” verklaart.

Aanleiding voor de uitlatingen is een gewelddadige, lange en nauwgezet voorbereide overval op een joods stel in Créteil, een voorstad van Parijs. Drie gemaskerde mannen in de leeftijd tussen 18 en 20 jaar belden maandagmiddag aan bij een joods gezin in een flat in Créteil. Alleen de 21-jarige zoon met zijn 19-jarige vriendin waren thuis. “Jullie Joden hebben geld, waar is het geld?”, brulde een van de daders en richtte zijn wapen op de jonge man. De overval duurde bijna een uur lang, waarbij de criminelen computers, familiesieraden en mobiele telefoons buit maakten. De jonge vrouw werd verkracht. Twee van de daders konden enkele uren later gearresteerd worden, de derde gaf zichzelf later aan bij de politie. Ze zijn alle drie afkomstig uit Afrika. Ze worden verbonden door een doffe haat tegen Joden.

President François Hollande veroordeelde de “daad van ondraaglijk geweld”. Minister-president Manuel Valls waarschuwde dat de Franse samenleving niet zou mogen verslappen in de strijd tegen het antisemitisme. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei dat het antisemitische karakter van de overval was bewezen. De voorzitter van Cifr, Cukierman, klaagde dat de vooroordelen tegenover Joden de afgelopen jaren zijn toegenomen. Hij sprak van het falen van staatsscholen om leerlingen op te voeden tot tolerantie en respect voor anders gelovigen. De opperrabbijn van Frankrijk, Haim Korsia, noemde de overval vrijdag een “belediging van de idee van Frankrijk”. De Franse natie zou zichzelf gedefinieerd hebben als vreedzame samenleving van burgers ongeacht hun religieuze of etnische achtergrond. “Deze misdaad weegt heel zwaar, want hij roept de vraag op van het samenleven van verschillende religieuze groepen”, zei Korsia.

In Frankrijk wonen ongeveer een half miljoen Joden en zij vormen daarmee de grootste joodse gemeenschap in Europa. Tegelijkertijd telt het land ongeveer 6 miljoen Fransen van islamitische komaf. Een midden november gepubliceerd onderzoek van de stichting “Fondation pour l´innovation politique” komt tot de conclusie dat vooral Fransen uit de islamitische cultuurkring ophitsen tegen Joden. “50% tot 70% van de moslims heeft bepaalde vooroordelen tegen Joden”, zei de directeur van de stichting, Dominique Reynié. Het antisemitisme zou alleen nog sterker verbreid zijn onder de kiezers van het Front National. De Franse samenleving zou gekenmerkt worden door sterke interreligieuze en interetnische spanningen.

De misdaad van Créteil roept herinneringen op aan een verschrikkelijk voorval. In januari 2006 had een bende uit een voorstad een joodse telefoonverkoper ontvoerd en dood gemarteld. Tijdens het proces werd het doffe antisemitisme van de daders duidelijk, die zich uit pure hebzucht en uit sociale jaloezie aan de jonge man vergrepen, “omdat Joden geld hebben”. De afgelopen maanden is de anti-joodse agressie sterk toegenomen. Tijdens de Gaza-oorlog in juli kwam het in samenhang met demonstraties in Parijs en andere grote stedensteeds opnieuw tot anti-joodse onlusten. In Parijs en in de voorstad Sarcelles werden synagogen en joodse winkels aangevallen door pro-Palestijnse relschoppers. Sinds het begin van het jaar zijn er vierhonderd joodse Fransen naar Israël geëmigreerd. Nog slechts een derde deel van de joodse kinderen bezoekt uit angst voor vijandigheden staatsscholen.

door Michaela Wiegel [lezen]

vertaald uit het Duits door E.J. Bron [bron]

Aliyah

Israel!!! Free at last!!!

Een gedachte over “Vlucht vooruit van Franse Joden naar Israël na reeks gewelddadige aanslagen [Michaela Wiegel]

Reacties zijn gesloten.