ISIS in Gaza: wanneer de ene radicale groep de andere niet radicaal genoeg vindt [Khaled Abu Toameh]

ISIS-gazaPlaatje van een Palestijnse sectie van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) in Gaza, april 2014

Het doet altijd wat onwezenlijk aan om te zien hoe de ene islamitische terreurgroep de andere ervan beschuldigt te ‘inschikkelijk’ te zijn als het gaat om de handhaving van de wetten van de sharia. Maar het is niet meer onwezenlijk van zodra een terroristische groep schrijvers en vrouwen bedreigt.

Dat is wat er deze dagen gebeurt in de Gazastrook, waar aanhangers van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) Hamas ervan beschuldigen van het niet opleggen aan de Palestijnse bevolking van de strenge Islamitische wetten, alsof Hamas tot nog toe zou ingestemd hebben met een open en liberale benadering naar degenen die de sharia-wetten schenden.

Tot deze week was het enige onderwerp waarover de Palestijnen in de Gazastrook spraken over hoe de woningen en gebouwen wederopgebouwd moeten worden die werden vernietigd tijdens de laatste oorlog tussen Hamas en Israël. Echter, thans heeft bijna iedereen het over Islamitische Staat die dichters, schrijvers en vrouwen bedreigt.

Het is geen geheim dat Islamitische Staat (IS) een aanwezigheid heeft in de Gazastrook. Volgens bronnen zijn er veel ontevreden leden van Hamas en van andere radicale salafistische jihadistische groepen al toegetreden tot Islamitische Staat, waarvan sommigen samen vechten met ISIS groepen in Syrië en Irak.

Eerder dit jaar, werd hier onthuld dat Islamitische Staat al operationeel is binnen de Gazastrook, dit tot grote ontsteltenis van Hamas. Niettegenstaande dat feit blijft Hamas halsstarrig iedere aanwezigheid ontkennen van Islamitische Staat binnen de Gazastrook.

flyerPamflet van ISIS/ISIL in de Gazastrook [bron]

“Er zijn geen leden van Islamitische Staat in de Gazastrook,” zei Eyad al-Bazam, woordvoerder van het door Hamas bestuurde ministerie van Binnenlandse Zaken. Echter vele Palestijnen lijken de ontkenningen van Hamas niet ernstig te nemen en blijven onovertuigd achter.

De voorbije dagen werden in twee aparte pamfletten die ondertekend werden door Islamitische Staat (plaatje rechts) Palestijnse dichters en schrijvers bedreigd voor hun “lichtzinnigheid” en “atheïsme.” In de pamfletten worden dichters en schrijvers met naam genoemd, een daad die voor heel wat paniek zorgt onder vele Palestijnen in de Gazastrook.

De pamfletten bevatten ook een ultimatum aan Palestijnse vrouwen om zich te houden aan de voorschriften van de islamitische kledij of ze zullen gestraft worden in de stijl van Islamitische Staat en vermoedelijk gestenigd worden tot de dood. De dreiging geeft de valse indruk dat onder Hamas, vrouwen in badpak het strand op mochten en in mini-rok doorheen de straten van Gaza Stad konden rondlopen.

Maar dit is wat er gebeurt wanneer een fundamentalistische fractie van mening is dat de andere niet radicaal genoeg is. “We waarschuwen de schrijvers en dichters voor hun lichtzinnige uitspraken en atheïstische daden,” leest een van de pamfletten. “Wij geven de afvalligen drie dagen de tijd om hun afvalligheid en lichtzinnigheid in te trekken en opnieuw de religie van Islam te volgen.”

De bedreigingen die werden uitgegeven door Islamitische Staat, werden door vele Palestijnen in krachtige bewoordingen veroordeeld. Dit is de eerste keer dat dergelijke bedreigingen tegen dichters en schrijvers of vrouwen worden geuit. Hoewel Hamas elke band met de bedreigingen heeft ontkend, waren Fatah ambtenaren op de Westelijke Jordaanoever er snel bij om  de islamistische beweging te beschuldigen, die sinds 2007 de controle uitoefent over de Gazastrook, van achter de pamfletten te zitten.

De Palestijnse politieke analist Naji Sharab legde uit dat elke poging om de aanwezigheid te ontkennen van terroristen van Islamitische Staat in de Gazastrook ‘onrealistisch’ was. “Er valt niet te ontkennen dat Islamitische Staat [in de Gazastrook] reeds bestaat als een kleine groep of als individuen,” zei hij. “De pamfletten die deze week werden verspreid kunnen niet afkomstig zijn van het even welke Palestijnse organisatie.”

isis-gazaISIS vlaggen in de Gazastrook

Palestijnen benadrukken dat de twee bewuste pamfletten niet het enige teken zijn van de aanwezighied van Islamitische Staat in de Gazastrook. Zij zeggen dat vlaggen van Islamitische Staat reeds in vele delen van de Gazastrook worden opgemerkt (plaatje rechts), in het bijzonder in voetbalstadions en aan openbare gebouwen. Bovendien worden veel stickers gezien die op de voorruiten van vele voertuigen werden gekleefd.

Meer recent zeggen Palestijnen dat gezinnen zijn begonnen om het embleem van Islamitische Staat te hechten aan uitnodigingen voor bruiloften die ze hun vrienden en familieleden toestuurden. Foto’s van Palestijnen die werden gedood tijdens gevechten aan de zijde van Islamitische Staat in Irak en Syrië verschijnen op veel plaatsen, met name in moskeeën en educatieve centra. Natuurlijk vindt dit alles plaats terwijl Hamas er blijft op hameren dat Islamitische Staat niet actief is in Gaza.

Wie daarentegen hun dreigementen wel serieus nemen zijn de vrouwen en schrijvers wier namen in de pamfletten verschenen. Amal Hamad, een lid van de Palestijnse Vrouwen Vakbond drukte haar diepe bezorgdheid uit ten aanzien van de dreigementen van Islamitische Staat. “Wij stevenen in de Gazastrook af op het slechtst mogelijke denkbare,” klaagde zij. “Wij houden de veiligheidskrachten van Hamas verantwoordelijk voor deze pamfletten van intimidatie en terreur.” Zij bracht in de Gazastrook een grote groep vrouwen samen in een noodbijeenkomst om de gevolgen van deze dreigementen de bespreken.

Afgaande op de reacties is het duidelijk dat vele Palestijnen – met inbegrip van Hamas – zich behoorlijk zorgen maken omtrent de aanwezigheid van Islamitische Staat in de Gazastrook. Zelfs indien de terreurgroep nog steeds niet veel strijders telt in de Gazastrook, heeft het reeds ontelbare aanhangers en aanbidders. Het is tevens duidelijk dat of en wanneer het regime van Hamas in elkaar stort, de Gazastrook niet in handen zal vallen van minder radicale Palestijnen. De Gazastrook werd reeds omgevormd tot een “Islamistisch Emiraat” dat bestuurd wordt door Hamas en andere radicale groepen zoals de Islamitische Jihad (PIJ).

Terwijl Islamitische Staat er wellicht ingeslaagd is om succesvol te infiltreren in de Gazastrook, zijn de kansen dat ze zich kunnen inbedden op de Westelijke Jordaanoever vrijwel nulkommanul. Dit is dankzij de aanwezigheid van de Israel Defense Forces [IDF] in Judea & Samaria op de West Bank. De Palestijnse Autoriteit en zijn president Mahmoud Abbas zijn er zich goed bewust van dat zonder de aanwezigheid van de Israëlische veiligheidsdiensten op de West Bank, het gebied erg gemakkelijk in de handen zou kunnen vallen van Hamas of van Islamitische Staat.

Het is belangrijk om in gedachten houden dat de landen in Europa die thans stemmen voor erkenning van een soevereine Palestijnse ‘staat’, hiermede effectief de weg kunnen effenen voor een eventuele machtsovername van de Palestijnse gebieden door Islamitische Staat (ISIS/ISIL).

door Khaled Abu Toameh [bron]

in een vertaling van Brabosh.com

isis-tempelbergOp de Tempelberg in Jeruzalem, 9 april 2014. Gemaskerde aanhangers van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) demonstreren met hun gekende zwarte vlag op het plateau voor de Rotskoepel [bron].